Euroopan Unioni

Latvia

Perustiedot

Pääkaupunki: 

Riika

Pinta-ala: 

64 573 km2

Väkiluku: 

1 968 957 (2016)

Osuus EUn väkiluvusta: 

0,4 % (2016)

Bruttokansantuote (BKT): 

25,021 miljardia EUR (2016)

Virallinen EU-kieli (kielet): 

latvia

Valtiomuoto: 

parlamentaarinen tasavalta

Paikkoja Euroopan parlamentissa: 

8

Rahayksikkö: 

Euro. Euroalueen jäsen 1.1.2014 alkaen

Schengen area member: 

Kyllä, Latvia on kuulunut Schengen-alueeseen 21.12.2007 alkaen.

Liittyi EUn jäseneksi: 

1.5.2004

EU:n neuvoston puheenjohtajuus: 

Latvialla on 531 kilometriä rantaviivaa Itämerellä. Maan rajanaapureita ovat Viro, Liettua, Venäjä ja Valko-Venäjä. Alavan maan pinta-alasta 40 % on metsää. Latviassa on myös tuhansia pieniä järviä ja jokia. 

Latvian talouden tärkeimmät toimialat olivat vuonna 2015 tukku- ja vähittäiskauppa, kuljetus, majoitus- ja ravitsemistoiminta (25,2 %), teollisuus (16,4 %) sekä julkinen hallinto ja maanpuolustus, koulutus-, terveys- ja sosiaalipalvelut (15,7 %).

Latvian tärkeimmät vientimaat ovat Liettua, Venäjä ja Viro ja tuontimaat Liettua, Saksa ja Puola.

Latvia EU:ssa

Euroopan parlamentti

Latvialla on 8 edustajaa Euroopan parlamentissa. Parlamentin jäsenet

Euroopan parlamentin Latvian-tiedotustoimisto

EU:n neuvosto

EU-maiden ministerit kokoontuvat säännöllisesti EU:n neuvostossa, joka hyväksyy EU-lainsäädäntöä ja koordinoi eri politiikan alojen toimia. Latvian hallituksen edustajat osallistuvat neuvostossa kukin oman alansa kokouksiin.

EU:n neuvoston puheenjohtajuus

EU:n neuvostolla ei ole pysyvää yksittäistä puheenjohtajaa (toisin kuin esimerkiksi komissiolla tai parlamentilla). Kukin EU-maa johtaa neuvoston työskentelyä vuorollaan puolen vuoden ajan toimiessaan neuvoston puheenjohtajavaltiona.

Puolivuotiskauden aikana kukin maan hallituksen ministereistä toimii oman politiikan alansa kokousten puheenjohtajana ja voi vaikuttaa asialistalle otettaviin kysymyksiin. Ministerit edistävät myös EU:n muiden toimielinten kanssa käytävää vuoropuhelua.

Latvian puheenjohtajakaudet:

Tammikuu–kesäkuu 2015

Euroopan unionin neuvoston puheenjohtajamaa

Euroopan komissio

Latviasta Euroopan komission jäseneksi on valittu Valdis Dombrovskis, joka on eurosta ja työmarkkinavuoropuhelusta vastaava komission varapuheenjohtaja ja jonka vastuualueena on myös rahoitusvakaus, rahoituspalvelut ja pääomamarkkinaunioni.

Komissiolla on kussakin EU-maassa paikallistoimisto eli edustusto.

Euroopan komission Latvian-edustusto

Euroopan talous- ja sosiaalikomitea

Latvialla on 7 edustajaa Euroopan talous- ja sosiaalikomiteassa. Komitea on neuvoa-antava elin, joka edustaa työnantajia, työntekijöitä ja muita intressiryhmiä. Se antaa lausuntoja EU:n lainsäädäntöehdotuksista, jotta niissä otettaisiin mahdollisimman hyvin huomioon mahdolliset vaikutukset EU-maiden työ- ja yhteiskuntaelämään.

Euroopan alueiden komitea

Latvialla on 7 edustajaa Euroopan alueiden komiteassa, joka on EU:n alue- ja paikallisedustajien kokous. Komitea on neuvoa-antava elin, joka antaa lausuntoja EU:n lainsäädäntöehdotuksista, jotta niissä otettaisiin mahdollisimman hyvin huomioon EU:n eri alueiden näkökulma.

Pysyvä EU-edustusto

Latvia pitää yhteyttä EU:n toimielimiin myös Brysselissä sijaitsevan pysyvän edustustonsa kautta. Edustusto on verrattavissa suurlähetystöön, jonka päätehtävänä on ajaa maan etuja ja toimintalinjoja EU:ssa.

Talousarviot ja rahoitus

Kuinka paljon rahaa Latvia antaa ja saa?

Kukin EU-maa osallistuu EU:n talousarvion rahoitukseen tasapuolisesti kykynsä mukaan. Mitä suurempi maan kansantalous on, sitä enemmän se maksaa. EU:n talousarvion tarkoituksena ei ole vaurauden jakaminen uudelleen, vaan siinä keskitytään kokonaisvaltaisesti kaikkien eurooppalaisten tarpeisiin.

Latvian osuus EU-rahoituksesta vuonna 2015:

  • EU-rahoitus Latviassa: 0,982 miljardia EUR
  • EU-rahoitus suhteessa Latvian bruttokansantuloon: 4,04 %
  • Latvian maksut EU:n talousarvioon: 0,206 miljardia EUR
  • Latvian EU-maksujen osuus suhteessa maan bruttokansantuloon: 0,85 %

Lisätietoa EU:n talousarviosta, tuloista ja menoista:

EU:n rahoittamat hankkeet Latviassa

Latvian EU:n talousarvioon maksamilla varoilla rahoitetaan hankkeita kaikissa EU-maissa, esimerkiksi teiden rakennusta, tieteellistä tutkimusta ja ympäristönsuojelua.

Lisätietoa EU-rahoituksesta jäsenmaissa (myös Latviassa).

Käytännön tietoa

Back to top