Uniunea Europeană

Irlanda

Irlanda

Prezentare generală

Drapelul Irlandei

Sistem politic

Irlanda este o republică parlamentară formată din 26 de departamente. Șeful guvernului (primul ministru) este nominalizat de Camera Inferioară (Dail) și numit de președinte. El are putere executivă. Puterile șefului statului (președintele) sunt în mare parte ceremoniale. Parlamentul are 2 camere (Camera Inferioară și Camera Superioară).

Localizare pe harta UE

Comerț și economie

În 2018, cele mai importante sectoare ale economiei Irlandei erau: industria (36,5 %); informația și comunicațiile (12,1 %); comerțul cu ridicata și cu amănuntul, transporturile, serviciile de cazare și alimentație publică (11,7 %) și administrația publică, apărarea, educația, sănătatea și asistența socială (10,5 %).

50 % din exporturile Irlandei se efectuează în UE (Belgia 13 % și Germania 7 %). În afara UE, 28 % din exporturi se realizează către Statele Unite și 5 % către Elveția.

Importurile Irlandei provin în proporție de 64 % din celelalte state membre ale UE (Franța și Germania câte 12 %). Printre importurile din afara UE, se remarcă cele din Statele Unite (17 %) și din China (4 %).

Irlanda și Uniunea Europeană

Parlamentul European

Parlamentul European are 13 membri din Irlanda. Aflați cine sunt acești deputați europeni.

Biroul de informare al Parlamentului European în Irlanda

Consiliul UE

Miniștrii din statele membre se reunesc periodic în cadrul Consiliului UE pentru a adopta norme europene și pentru a coordona politici. În funcție de domeniul de politică abordat, diferiți reprezentanți ai guvernului irlandez participă în mod regulat la reuniunile Consiliului.

Președinția Consiliului UE

Consiliul UE nu are un președinte permanent, așa cum au, de exemplu, Comisia sau Parlamentul. Lucrările sale sunt conduse de către țara care deține președinția Consiliului, iar aceasta se schimbă o dată la 6 luni.

Pe parcursul acestor 6 luni, miniștrii din guvernul țării respective prezidează reuniunile Consiliului și contribuie la stabilirea agendei acestora în toate domeniile de politică. De asemenea, ei au rolul de a facilita dialogul cu celelalte instituții ale UE.

Președinția Consiliului UE a revenit/va reveni Irlandei în perioadele:

ianuarie - iunie 1975 | iulie - decembrie 1979 | iulie - decembrie 1984 | ianuarie - iunie 1990 | iulie - decembrie 1996 | ianuarie - iunie 2004 | ianuarie - iunie 2013

Președinția Consiliului UE

Următorul link deschide un site extern.Președinția actuală a Consiliului UE

Comisia Europeană

Comisarul european nominalizat de Irlanda este Mairead McGuinness. Ea are ca portofoliu serviciile financiare, stabilitatea financiară și uniunea piețelor de capital.

Comisia este reprezentată în fiecare țară a UE de către un birou local, numit „reprezentanță”.

Reprezentanța Comisiei în Irlanda 

Comitetul Economic și Social European

Irlanda are 9 reprezentanți în Comitetul Economic și Social European. Acest organism reprezintă angajatorii, lucrătorii și alte grupuri de interese și este consultat cu privire la reglementările propuse, pentru a se obține o imagine mai clară a posibilelor modificări ale situației sociale și ale condițiilor de lucru în țările membre.

Comitetul European al Regiunilor

Irlanda are 8 reprezentanți în Comitetul European al Regiunilor, adunarea UE a reprezentanților locali și regionali. Acest organism este consultat cu privire la reglementările propuse, pentru a se garanta că legislația europeană ține cont de punctul de vedere al fiecărei regiuni din UE.

Reprezentanța permanentă pe lângă Uniunea Europeană

Comunicarea dintre Irlanda și instituțiile UE se desfășoară și prin reprezentanța permanentă din Bruxelles. Reprezentanța acționează ca o „ambasadă” a Irlandei în UE – principala sa sarcină este de a se asigura că interesele și politicile țării sunt luate în calcul într-un mod cât mai eficient în UE.

Bugete și finanțare

Cu cât contribuie și cât primește Irlanda?

Contribuția financiară a fiecărei țări din UE la bugetul Uniunii este calculată în mod echitabil, în funcție de mijloacele de care aceasta dispune. Cu cât este mai importantă economia unei țări, cu atât este mai mare contribuția sa.
Bugetul UE nu este menit să redistribuie bogăția, ci să răspundă nevoilor tuturor cetățenilor europeni. 

Cifrele pentru Irlanda (2018):

  • Cheltuielile din bugetul UE în Irlanda: 2,064 miliarde EUR
    (echivalentul a 0,82 % din economia Irlandei)
  • Contribuția totală la bugetul UE: 2,320 miliarde EUR
    (echivalentul a 0,92 % din economia Irlandei)

Mai multe cifre privind bugetul, veniturile și cheltuielile UE:

Proiecte finanțate de UE în Irlanda

Sumele cu care contribuie Irlanda la bugetul UE sunt direcționate către finanțarea de programe și proiecte în toate țările UE (construcții de drumuri, granturi pentru cercetători, protecția mediului etc.).

Aflați cum sunt utilizate fondurile europene în Irlanda.

Back to top