Uniunea Europeană

Ungaria

Prezentare generală

Capitala: 

Budapesta

Suprafața: 

93 011 km2

Populația: 

9 830 485 (2016)

Populația ca procent din totalul populației UE: 

1,9 % (2016)

Produsul intern brut (PIB): 

112,399 miliarde EUR (2016)

Limba UE oficială: 

maghiară

Sistem politic: 

republică parlamentară

Locuri în Parlamentul European: 

21

Moneda: 

forintul maghiar (HUF)

Schengen area member: 

 da - stat membru al zonei Schengen de la 21 decembrie 2007

Stat membru UE de la: 

1 mai 2004

Președinția Consiliului: 

Ungaria este o țară din Europa Centrală, fără ieșire la mare, care se învecinează cu nu mai puțin de șapte țări: Slovacia, Ucraina, România, Serbia, Croația, Slovenia și Austria. Relieful său este în mare parte plat, cu mici masive muntoase în nord. 

În 2015, cele mai importante sectoare ale economiei Ungariei erau: industria (27,4 %); comerțul cu ridicata și cu amănuntul, transporturile, serviciile de cazare și alimentație publică (18,3 %) și administrația publică, apărarea, educația, sănătatea și asistența socială (17,6 %).

Principalii parteneri de export ai Ungariei sunt Germania, România și Slovacia, iar cei de import sunt Germania, China și Austria.

Ungaria și Uniunea Europeană

Parlamentul European

Parlamentul European are 21 de membri din Ungaria. Aflați cine sunt acești deputați europeni.

Biroul de informare al Parlamentului European în Ungaria

Consiliul UE

Miniștrii din statele membre se reunesc periodic în cadrul Consiliului UE pentru a adopta norme europene și pentru a coordona politici. În funcție de domeniul de politică abordat, diferiți reprezentanți ai guvernului maghiar participă în mod regulat la reuniunile Consiliului.

Președinția Consiliului UE

Consiliul UE nu are un președinte permanent, așa cum au, de exemplu, Comisia sau Parlamentul. Lucrările sale sunt conduse de către țara care deține președinția Consiliului, iar aceasta se schimbă o dată la 6 luni.

Pe parcursul acestor 6 luni, miniștrii din guvernul țării respective prezidează reuniunile Consiliului și contribuie la stabilirea agendei acestora în toate domeniile de politică. De asemenea, ei au rolul de a facilita dialogul cu celelalte instituții ale UE.

Președinția Consiliului UE i-a revenit Ungariei în perioada:

ianuarie - iunie 2011

Preşedinţia Consiliului UE

Comisia Europeană

Comisarul european nominalizat de Ungaria este Tibor Navracsics. El are ca portofoliu educația, cultura, tineretul și sportul.

Comisia este reprezentată în fiecare țară a UE de către un birou local, numit „reprezentanță”.

Reprezentanța Comisiei în Ungaria

Comitetul Economic și Social European

Ungaria are 12 reprezentanți în Comitetul Economic și Social European. Acest organism reprezintă angajatorii, lucrătorii și alte grupuri de interese și este consultat cu privire la reglementările propuse, pentru a se obține o imagine mai clară a posibilelor modificări ale situației sociale și ale condițiilor de lucru în țările membre.

Comitetul European al Regiunilor

Ungaria are 12 reprezentanți în Comitetul European al Regiunilor, adunarea UE a reprezentanților locali și regionali. Acest organism este consultat cu privire la reglementările propuse, pentru a se garanta că legislația europeană ține cont de punctul de vedere al fiecărei regiuni din UE.

Reprezentanța permanentă pe lângă Uniunea Europeană

Comunicarea dintre Ungaria și instituțiile UE se desfășoară și prin reprezentanța permanentă din Bruxelles. Reprezentanța acționează ca o „ambasadă” a Ungariei - principala sa sarcină este de a se asigura că interesele și politicile țării sunt luate în calcul într-un mod cât mai eficient în UE.

Bugete și finanțare

Sumele primite/vărsate la bugetul UE

Contribuțiile financiare ale statelor membre la bugetul UE sunt repartizate în mod echitabil, în funcție de mijloacele disponibile. Cu cât este mai dezvoltată economia unei țări, cu atât este mai mare contribuția sa. Bugetul UE nu are obiectivul de a redistribui bogăția, ci mai degrabă pe acela de a se concentra asupra nevoilor tuturor europenilor, în ansamblu. 

Relația financiară dintre Ungaria și UE (2015): 

  • Cheltuielile UE în Ungaria: 5,629 miliarde EUR
  • Cheltuielile UE în Ungaria, ca procent din venitul național brut (VNB) al acestei țări: 5,32 %
  • Contribuția Ungariei la bugetul UE: 0,946 miliarde EUR
  • Contribuția Ungariei la bugetul UE, ca procent din VNB: 0,89 % 

Mai multe cifre legate de bugetul, veniturile și cheltuielile UE:

Proiecte finanțate de UE în Ungaria 

Sumele cu care contribuie Ungaria la bugetul UE sunt direcționate către finanțarea de programe și proiecte în toate țările UE (construcții de drumuri, subvenționarea cercetătorilor, protecția mediului etc.).

Aflați cum sunt utilizate fondurile europene în Ungaria.

Informații practice

Back to top