Uniunea Europeană

Germania

Prezentare generală

Capitala: 

Berlin

Suprafața: 

357 376 km2

Populația: 

82 175 684 (2016)

Populația ca procent din totalul populației UE: 

16,1 % (2016)

Produsul intern brut (PIB): 

3,134 trilion EUR (2016)

Limba UE oficială: 

germană

Sistem politic: 

republică parlamentară federală

Locuri în Parlamentul European: 

96

Moneda: 

Euro. Stat membru al zonei euro de la 1 ianuarie 1999

Schengen area member: 

 da - stat membru al spațiului Schengen de la 26 martie 1995

Stat membru UE de la: 

1 ianuarie 1958

Președinția Consiliului: 

Teritoriul Germaniei se întinde de la Marea Nordului și Marea Baltică, în nord, până la Munții Alpi, în sud. Germania este țara cu cel mai mare număr de locuitori din UE. Se învecinează cu Danemarca la nord, Polonia și Republica Cehă la est, Austria și Elveția la sud, Franța și Luxemburg la sud-vest, și Belgia și Țările de Jos la nord-vest. 

În 2015, cele mai importante sectoare ale economiei Germaniei erau: industria (25,9 %); administrația publică, apărarea, educația, sănătatea și asistența socială (18,2 %) și comerțul cu ridicata și cu amănuntul, transporturile, serviciile de cazare și alimentație publică (15,8 %).

Principalii parteneri de export ai Germaniei sunt Franța, Statele Unite și Regatul Unit, iar cei de import sunt Țările de Jos, Franța și China.

Germania și Uniunea Europeană

Parlamentul European

Parlamentul European are 96 de membri din Germania. Aflați cine sunt acești deputați europeni.

Biroul de informare al Parlamentului European în Germania

Consiliul UE

Miniștrii din statele membre se reunesc periodic în cadrul Consiliului UE pentru a adopta norme europene și pentru a coordona politici. În funcție de domeniul de politică abordat, diferiți reprezentanți ai guvernului german participă în mod regulat la reuniunile Consiliului.

Președinția Consiliului UE

Consiliul UE nu are un președinte permanent, așa cum au, de exemplu, Comisia sau Parlamentul. Lucrările sale sunt conduse de către țara care deține președinția Consiliului, iar aceasta se schimbă o dată la 6 luni.

Pe parcursul acestor 6 luni, miniștrii din guvernul țării respective prezidează reuniunile Consiliului și contribuie la stabilirea agendei acestora în toate domeniile de politică. De asemenea, ei au rolul de a facilita dialogul cu celelalte instituții ale UE.

Președinția Consiliului UE a revenit Germaniei în perioadele:

iulie - decembrie 1958 | iulie - decembrie 1961 | iulie - decembrie 1964 | iulie - decembrie 1967 | iulie - decembrie 1970 | ianuarie - iunie 1974 | iulie - decembrie 1978 | ianuarie - iunie 1983 | ianuarie - iunie 1988 | iulie - decembrie 1994 | ianuarie - iunie 2007 | iulie - decembrie 2020

Preşedinţia Consiliului UE

Comisia Europeană

Comisarul european nominalizat de Germania este Günther Oettinger, responsabil pentru buget și resurse umane.

Comisia este reprezentată în fiecare țară a UE de către un birou local, numit „reprezentanță”.

Reprezentanța Comisiei în Germania

Comitetul Economic și Social European

Germania are 24 de reprezentanți în Comitetul Economic și Social European. Acest organism reprezintă angajatorii, lucrătorii și alte grupuri de interese și este consultat cu privire la reglementările propuse, pentru a se obține o imagine mai clară a posibilelor modificări ale situației sociale și ale condițiilor de lucru în țările membre.

Comitetul European al Regiunilor

Germania are 23 de reprezentanți în Comitetul European al Regiunilor, adunarea UE a reprezentanților locali și regionali. Acest organism este consultat cu privire la reglementările propuse, pentru a se garanta că legislația europeană ține cont de punctul de vedere al fiecărei regiuni din UE.

Reprezentanța permanentă pe lângă Uniunea Europeană

Comunicarea dintre Germania și instituțiile UE se desfășoară și prin reprezentanța permanentă din Bruxelles. Reprezentanța acționează ca o „ambasadă” a Germaniei - principala sa sarcină este de a se asigura că interesele și politicile țării sunt luate în calcul într-un mod cât mai eficient în UE.

Bugete și finanțare

Sumele primite/vărsate la bugetul UE

Contribuțiile financiare ale statelor membre la bugetul UE sunt repartizate în mod echitabil, în funcție de mijloacele disponibile. Cu cât este mai dezvoltată economia unei țări, cu atât este mai mare contribuția sa. Bugetul UE nu are obiectivul de a redistribui bogăția, ci mai degrabă pe acela de a se concentra asupra nevoilor tuturor europenilor, în ansamblu. 

Relația financiară dintre Germania și UE (2015): 

  • Cheltuielile UE în Germania: 11,013 miliarde EUR
  • Cheltuielile UE în Germania, ca procent din venitul național brut (VNB) al acestei țări: 0,36 %
  • Contribuția Germaniei la bugetul UE: 24,283 miliarde EUR
  • Contribuția Germaniei la bugetul UE, ca procent din VNB: 0,79 % 

Mai multe cifre legate de bugetul, veniturile și cheltuielile UE:

Proiecte finanțate de UE în Germania

Sumele cu care contribuie Germania la bugetul UE sunt direcționate către finanțarea de programe și proiecte în toate țările UE (construcții de drumuri, subvenționarea cercetătorilor, protecția mediului etc.).

Aflați cum sunt utilizate fondurile europene în Germania.

Informații practice

Back to top