Europese Unie

Duitsland

In het kort

Hoofdstad: 

Berlijn

Oppervlakte: 

357 376 km2

Bevolking: 

82 175 684 (2016)

Bevolking in % van de totale EU-bevolking: 

16,1 % (2016)

Bruto binnenlands product (bbp): 

3,134 biljoen EUR (2016)

Officiële EU-talen: 

Duits

Staatsbestel: 

parlementaire federale republiek

Aantal zetels in het Europees Parlement: 

96

Munteenheid: 

Euro. Lid van de eurozone sinds 1 januari 1999

Schengen area member: 

 Ja, Duitsland maakt deel uit van het Schengengebied sinds 26 maart 1995.

EU-lidstaat sinds: 

1 januari 1958

Voorzitterschap van de Raad: 

De volgende link brengt u naar een externe websitehuidige voorzitterschap van de Raad van de EU - Voorzitterschappen van Duitsland

Duitsland heeft een grondgebied dat reikt van de Noordzee en de Oostzee in het noorden tot de Alpen in het zuiden en is het EU-land met de grootste bevolking. Het grenst in het noorden aan Denemarken, in het oosten aan Polen en Tsjechië, in het zuiden aan Oostenrijk en Zwitserland, in het zuidwesten aan Frankrijk en Luxemburg, en in het noordwesten aan België en Nederland. 

De belangrijkste sectoren van de Duitse economie waren in 2015 industrie (25,9 %), overheid, defensie, onderwijs, gezondheidszorg en maatschappelijk werk (18,2 %) en groot- en detailhandel, vervoer en horeca (15,8 %).

Duitsland exporteert vooral naar Frankrijk, de VS en het Verenigd Koninkrijk, en importeert vooral uit Nederland, Frankrijk en China.

Duitsland in de EU

Europees Parlement

Het Europees Parlement telt 96 Duitse leden.

Bureau van het Europees Parlement in Duitsland

Raad van de EU

In de Raad van de EU komen nationale ministers regelmatig bijeen om het beleid te coördineren en EU-wetgeving aan te nemen. Wie de vertegenwoordigers van de Duitse regering op deze vergaderingen zijn, hangt af van het behandelde onderwerp.

Voorzitterschap van de Raad van de EU

De Raad van de EU heeft geen permanente individuele voorzitter (zoals bijvoorbeeld de Commissie of het Parlement). De werkzaamheden worden geleid door het land dat het voorzitterschap bekleedt, een taak die om de 6 maanden rouleert.

Gedurende deze 6 maanden zitten de ministers van de regering van dat land de vergaderingen voor. Zij helpen de agenda van Raadszittingen op alle beleidsterreinen op te stellen en de dialoog met de andere EU-instellingen vlot te laten verlopen.

Voorzitterschappen van Duitsland:

juli-december 1958 | juli-december 1961 | juli-december 1964 | juli-december 1967 | juli-december 1970 | januari-juni 1974 | juli-december 1978 | januari-juni 1983 | januari-juni 1988 | juli-december 1994 | januari-juni 2007 | juli-december 2020

Voorzitterschap van de Raad van de EU.

Europese Commissie

Duitsland heeft Günther Oettinger aangewezen als lid van de Europese Commissie. Hij is bevoegd voor begroting en personeelszaken.

De Commissie heeft in elk EU-land een eigen kantoor, de zogenaamde "vertegenwoordiging".

Vertegenwoordiging van de Commissie in Duitsland

Europees Economisch en Sociaal Comité

Duitsland heeft 24 vertegenwoordigers in het Europees Economisch en Sociaal Comité. Dit adviesorgaan, dat werkgevers, werknemers en andere belangengroepen vertegenwoordigt, wordt geraadpleegd over wetsvoorstellen, zodat de mogelijke gevolgen voor de werkgelegenheid en de sociale situatie in de landen duidelijker worden.

Europees Comité van de Regio’s

Duitsland heeft 23 vertegenwoordigers in het Europees Comité van de Regio's, dat de regionale en lokale overheden in de EU vertegenwoordigt. Dit adviesorgaan wordt geraadpleegd over voorgestelde wetgeving. Dat moet ervoor zorgen dat rekening wordt gehouden met het standpunt van elke regio in de EU.

Permanente vertegenwoordiging bij de EU

Duitsland houdt contact met de EU-instellingen via zijn permanente vertegenwoordiging in Brussel. Als "Duitse ambassade bij de EU" is het haar voornaamste taak ervoor te zorgen dat de belangen en het beleid van het land zo goed mogelijk worden verdedigd in de EU.

Begroting en financiering

Hoeveel betaalt en ontvangt Duitsland?

De financiële bijdrage van de lidstaten aan de EU-begroting wordt naar draagkracht verdeeld. Hoe groter de economie van een land, hoe meer het betaalt. De begroting van de EU heeft niet als doel de rijkdom te herverdelen, maar richt zich op de behoeften van alle Europeanen samen. 

Financiële EU-balans voor Duitsland in 2015: 

  • Totale bestedingen van de EU in Duitsland: 11,013 miljard EUR
  • Totale EU-bestedingen in % van het Duitse bruto nationaal inkomen (bni): 0,36 %
  • Totale Duitse bijdrage aan de EU-begroting: 24,283 miljard EUR
  • Duitse bijdrage aan de EU-begroting als % van het bni: 0,79 % 

Meer cijfers over de EU-begroting, -inkomsten en -uitgaven:

Door de EU gefinancierde projecten in Duitsland

Het geld dat Duitsland bijdraagt aan de EU-begroting, helpt bij de financiering van programma’s en projecten in alle EU-landen: aanleg van wegen, subsidiëring van onderzoekers, milieubescherming enz.

Meer informatie over EU-steun voor Duitsland.

Praktische informatie

Back to top