Europese Unie

Duitsland

Duitsland

In het kort

Vlag van Duitsland

Staatsbestel

Duitsland is een federale parlementaire republiek met een regeringsleider (kanselier) en een staatshoofd (president) met vooral representatieve taken. Het land telt 16 deelstaten (Länder) die elk hun eigen grondwet hebben en grotendeels autonoom zijn met betrekking tot hun interne organisatie. Daarvan zijn er drie stadstaten: Bremen, Berlijn en Hamburg.

Ligging op de kaart van de EU

Handel en economie

De belangrijkste sectoren van de Duitse economie waren in 2018 industrie (25,8%), overheid, defensie, onderwijs, gezondheidszorg en maatschappelijk werk (18,2%) en groot- en detailhandel, vervoer en horeca (16,3%).

De handel met andere EU-landen was goed voor 59% van de uitvoer (Frankrijk 8% en Nederland 7%). De belangrijkste exportlanden buiten de EU waren de VS (9%) en China (7%).

66% van de invoer in Duitsland kwam uit EU-landen (Nederland 14%, Frankrijk 6% en België 6%). 7% was afkomstig uit China en 4% uit de VS.

Duitsland in de EU

Europees Parlement

Het Europees Parlement telt 96 Duitse leden.

Bureau van het Europees Parlement in Duitsland

Raad van de EU

In de Raad van de EU komen nationale ministers regelmatig bijeen om het beleid te coördineren en EU-wetgeving aan te nemen. Welke ministers de Duitse regering op deze vergaderingen vertegenwoordigen, hangt af van het behandelde onderwerp.

Voorzitterschap van de Raad van de EU

De Raad van de EU heeft geen permanente voorzitter (zoals bijvoorbeeld de Commissie of het Parlement). De werkzaamheden worden geleid door het land dat het voorzitterschap bekleedt, een taak die om de zes maanden rouleert.

Gedurende deze zes maanden zitten de ministers van de regering van dat land de vergaderingen voor. Zij helpen de agenda van Raadszittingen op alle beleidsterreinen op te stellen en de dialoog met de andere EU-instellingen vlot te laten verlopen.

Voorzitterschappen van Duitsland:

juli-december 1958 | juli-december 1961 | juli-december 1964 | juli-december 1967 | juli-december 1970 | januari-juni 1974 | juli-december 1978 | januari-juni 1983 | januari-juni 1988 | juli-december 1994 | januari-juni 2007 | juli-december 2020

Voorzitterschap van de Raad van de EU

De volgende link brengt u naar een externe websiteHuidig voorzitterschap van de Raad van de EU

Europese Commissie

Voorzitter van de Europese Commissie is Ursula von der Leyen uit Duitsland.

De Commissie heeft in elk EU-land een eigen kantoor, de zogenaamde vertegenwoordiging.

Vertegenwoordiging van de Commissie in Duitsland

Europees Economisch en Sociaal Comité

Duitsland heeft 24 vertegenwoordigers in het Europees Economisch en Sociaal Comité. Dit adviesorgaan, dat werkgevers, werknemers en andere belangengroepen vertegenwoordigt, wordt geraadpleegd over wetsvoorstellen, zodat de mogelijke gevolgen voor de werkgelegenheid en de sociale situatie in de landen duidelijker worden.

Europees Comité van de Regio's

Duitsland heeft 23 vertegenwoordigers in het Europees Comité van de Regio's, dat de regionale en lokale overheden in de EU vertegenwoordigt. Dit adviesorgaan wordt geraadpleegd over voorgestelde wetgeving. Dat moet ervoor zorgen dat rekening wordt gehouden met het standpunt van elke regio in de EU.

Permanente vertegenwoordiging bij de EU

Duitsland houdt contact met de EU-instellingen via zijn permanente vertegenwoordiging in Brussel. Als Duitse "ambassade bij de EU" is het haar voornaamste taak ervoor te zorgen dat de belangen en het beleid van het land zo goed mogelijk worden verdedigd in de EU.

Begroting en financiering

Hoeveel betaalt en ontvangt Duitsland?

De financiële bijdrage van de lidstaten aan de EU-begroting wordt naar draagkracht bepaald. Hoe groter de economie van een land, hoe meer het betaalt.
De begroting van de EU heeft niet als doel de rijkdom te herverdelen, maar richt zich op de behoeften van alle Europeanen samen. 

Cijfers voor Duitsland voor 2018:

  • Totale EU-bestedingen in Duitsland: 12,054 miljard euro
    (0,35% van de omvang van de Duitse economie)
  • Totale bijdrage aan de EU-begroting: 25,267 miljard euro
    (0,73% van de omvang van de Duitse economie)

Meer cijfers over de EU-begroting, -inkomsten en -uitgaven:

Door de EU gefinancierde projecten in Duitsland

Het geld dat Duitsland bijdraagt aan de EU-begroting, helpt bij de financiering van programma’s en projecten in alle EU-landen: aanleg van wegen, subsidiëring van onderzoekers, milieubescherming enz.

Meer informatie over EU-steun voor Duitsland.

Back to top