European Union website, the official EU website

Saksa

Perustiedot: 

Saksa ulottuu Pohjanmereltä ja Itämereltä Alpeille asti, ja se on väkiluvultaan EU:n suurin maa. Pohjoisessa Saksan rajanaapurina on Tanska, idässä Puola ja Tšekki, etelässä Itävalta ja Sveitsi, lounaassa Ranska ja Luxemburg sekä lännessä Belgia ja Alankomaat. 

Saksan talouden tärkeimmät toimialat vuonna 2014 olivat teollisuus (25,9 %), julkinen hallinto, maanpuolustus, koulutus-, terveys- ja sosiaalipalvelut (18,2 %) sekä tukku- ja vähittäiskauppa, kuljetus, majoitus- ja ravitsemistoiminta (15,5 %).

Saksan tärkeimmät vientimaat ovat Ranska, Yhdysvallat ja Yhdistynyt kuningaskunta sekä tuontimaat Alankomaat, Ranska ja Kiina.

Pääkaupunki: 

Berliini

Pinta-ala: 

357 376 km2

Väkiluku: 

81 197 537 (2015)

Osuus EUn väkiluvusta: 

16 % (2015)

Bruttokansantuote (BKT): 

3,026 biljoonaa EUR (2015)

Virallinen EU-kieli (kielet): 

saksa

Valtiomuoto: 

 parlamentaarinen liittotasavalta

Liittyi EUn jäseneksi: 

1. jaanuar 1958

Paikkoja Euroopan parlamentissa: 

96

Rahayksikkö: 

Euro. Euroalueen 1.1.1999 alkaen

Schengen-jäsenyys: 

Kyllä, Saksa on kuulunut Schengen-alueeseen 26.3.1995 alkaen.

EU:n neuvoston puheenjohtajuus: 

 Saksamaa on olnud ajavahemikus 1958–2007 Euroopa Liidu Nõukogu eesistujaks 11 korral.

Saksa EU:ssa

Euroopan parlamentti

Saksalla on 96 edustajaa Euroopan parlamentissa. Parlamentin jäsenet

Euroopan parlamentin Saksan-tiedotustoimisto

EU:n neuvosto

EU-maiden ministerit kokoontuvat säännöllisesti EU:n neuvostossa, joka hyväksyy EU-lainsäädäntöä ja koordinoi eri politiikan alojen toimia. Saksan hallituksen edustajat osallistuvat neuvostossa kukin oman alansa kokouksiin.

EU:n neuvoston puheenjohtajuus

EU:n neuvostolla ei ole pysyvää yksittäistä puheenjohtajaa (toisin kuin esimerkiksi komissiolla tai parlamentilla). Kukin EU-maa johtaa neuvoston työskentelyä vuorollaan puolen vuoden ajan toimiessaan neuvoston puheenjohtajavaltiona.

Puolivuotiskauden aikana kukin maan hallituksen ministereistä toimii oman politiikan alansa kokousten puheenjohtajana ja voi vaikuttaa asialistalle otettaviin kysymyksiin. Ministerit edistävät myös EU:n muiden toimielinten kanssa käytävää vuoropuhelua.

Saksan puheenjohtajakaudet:

Heinäkuu–joulukuu 1958 | heinäkuu–joulukuu 1961 | heinäkuu–joulukuu 1964 | heinäkuu–joulukuu 1967 | heinäkuu–joulukuu 1970 | tammikuu–kesäkuu 1974 | heinäkuu–joulukuu 1978 | tammikuu–kesäkuu 1983 | tammikuu–kesäkuu 1988 | heinäkuu–joulukuu 1994 | tammikuu–kesäkuu 2007

Lisätietoa EU:n neuvoston nykyisestä puheenjohtajamaasta.

Euroopan komissio

Saksasta Euroopan komission jäseneksi on valittu Günther Oettinger English, jonka vastuualueena on digitaalitalous ja -yhteiskunta.

Komissiolla on kussakin EU-maassa paikallistoimisto eli edustusto.

Euroopan komission Saksan-edustusto

Euroopan talous- ja sosiaalikomitea

Saksalla on 30 edustajaa English  Euroopan talous- ja sosiaalikomiteassa. Komitea on neuvoa-antava elin, joka edustaa työnantajia, työntekijöitä ja muita intressiryhmiä. Se antaa lausuntoja EU:n lainsäädäntöehdotuksista, jotta niissä otettaisiin mahdollisimman hyvin huomioon mahdolliset vaikutukset EU-maiden työ- ja yhteiskuntaelämään.

Alueiden komitea

Saksalla on 24 edustajaa English  alueiden komiteassa, joka on EU:n alue- ja paikallisedustajien kokous. Komitea on neuvoa-antava elin, joka antaa lausuntoja EU:n lainsäädäntöehdotuksista, jotta niissä otettaisiin mahdollisimman hyvin huomioon EU:n eri alueiden näkökulma.

Pysyvä EU-edustusto

Saksa pitää yhteyttä EU:n toimielimiin myös Brysselissä sijaitsevan pysyvän edustustonsa kautta. Edustusto on verrattavissa suurlähetystöön, jonka päätehtävänä on ajaa maan etuja ja toimintalinjoja EU:ssa.

Talousarviot ja rahoitus

Kuinka paljon rahaa Saksa antaa ja saa?

Kukin EU-maa osallistuu EU:n talousarvion rahoitukseen tasapuolisesti kykynsä mukaan. Mitä suurempi maan kansantalous on, sitä enemmän se maksaa. EU:n talousarvion tarkoituksena ei ole vaurauden jakaminen uudelleen, vaan siinä keskitytään kokonaisvaltaisesti kaikkien eurooppalaisten tarpeisiin. 

Saksan osuus EU-rahoituksesta vuonna 2014: 

  • EU-rahoitus Saksassa: 11,484 miljardia EUR
  • EU-rahoitus suhteessa Saksan bruttokansantuloon: 0,39 %
  • Saksan maksut EU:n talousarvioon: 25,816 miljardia EUR
  • Saksan EU-maksujen osuus suhteessa maan bruttokansantuloon: 0,87 % 

Lisätietoa EU:n talousarviosta, tuloista ja menoista:

EU:n rahoittamat hankkeet Saksassa

Saksan EU:n talousarvioon maksamilla varoilla rahoitetaan hankkeita kaikissa EU-maissa, esimerkiksi teiden rakennusta, tieteellistä tutkimusta ja ympäristönsuojelua.

Lisätietoa EU-rahoituksesta jäsenmaissa (myös Saksassa).

Käytännön tietoa