Euroopan Unioni

Saksa

Perustiedot

Pääkaupunki: 

Berliini

Pinta-ala: 

357 376 km2

Väkiluku: 

82 175 684 (2016)

Osuus EUn väkiluvusta: 

16,1 % (2016)

Bruttokansantuote (BKT): 

3,134 biljoonaa EUR (2016)

Virallinen EU-kieli (kielet): 

saksa

Valtiomuoto: 

parlamentaarinen liittotasavalta

Paikkoja Euroopan parlamentissa: 

96

Rahayksikkö: 

Euro. Euroalueen 1.1.1999 alkaen

Schengen area member: 

Kyllä, Saksa on kuulunut Schengen-alueeseen 26.3.1995 alkaen.

Liittyi EUn jäseneksi: 

1.1.1958

EU:n neuvoston puheenjohtajuus: 

Saksa ulottuu Pohjanmereltä ja Itämereltä Alpeille asti, ja se on väkiluvultaan EU:n suurin maa. Pohjoisessa Saksan rajanaapurina on Tanska, idässä Puola ja Tšekki, etelässä Itävalta ja Sveitsi, lounaassa Ranska ja Luxemburg sekä lännessä Belgia ja Alankomaat. 

Saksan talouden tärkeimmät toimialat olivat vuonna 2015 teollisuus (25,9 %), julkinen hallinto, maanpuolustus, koulutus-, terveys- ja sosiaalipalvelut (18,2 %) sekä tukku- ja vähittäiskauppa, kuljetus, majoitus- ja ravitsemistoiminta (15,8 %).

Saksan tärkeimmät vientimaat ovat Ranska, Yhdysvallat ja Yhdistynyt kuningaskunta sekä tuontimaat Alankomaat, Ranska ja Kiina.

Saksa EU:ssa

Euroopan parlamentti

Saksalla on 96 edustajaa Euroopan parlamentissa. Parlamentin jäsenet

Euroopan parlamentin Saksan-tiedotustoimisto

EU:n neuvosto

EU-maiden ministerit kokoontuvat säännöllisesti EU:n neuvostossa, joka hyväksyy EU-lainsäädäntöä ja koordinoi eri politiikan alojen toimia. Saksan hallituksen edustajat osallistuvat neuvostossa kukin oman alansa kokouksiin.

EU:n neuvoston puheenjohtajuus

EU:n neuvostolla ei ole pysyvää yksittäistä puheenjohtajaa (toisin kuin esimerkiksi komissiolla tai parlamentilla). Kukin EU-maa johtaa neuvoston työskentelyä vuorollaan puolen vuoden ajan toimiessaan neuvoston puheenjohtajavaltiona.

Puolivuotiskauden aikana kukin maan hallituksen ministereistä toimii oman politiikan alansa kokousten puheenjohtajana ja voi vaikuttaa asialistalle otettaviin kysymyksiin. Ministerit edistävät myös EU:n muiden toimielinten kanssa käytävää vuoropuhelua.

Saksan puheenjohtajakaudet:

Heinäkuu–joulukuu 1958 | heinäkuu–joulukuu 1961 | heinäkuu–joulukuu 1964 | heinäkuu–joulukuu 1967 | heinäkuu–joulukuu 1970 | tammikuu–kesäkuu 1974 | heinäkuu–joulukuu 1978 | tammikuu–kesäkuu 1983 | tammikuu–kesäkuu 1988 | heinäkuu–joulukuu 1994 | tammikuu–kesäkuu 2007 | heinäkuu–joulukuu 2020

Euroopan unionin neuvoston puheenjohtajamaa

Euroopan komissio

Saksasta Euroopan komission jäseneksi on valittu Günther Oettinger, jonka vastuualueina ovat budjetti ja henkilöstö.

Komissiolla on kussakin EU-maassa paikallistoimisto eli edustusto.

Euroopan komission Saksan-edustusto

Euroopan talous- ja sosiaalikomitea

Saksalla on 24 edustajaa Euroopan talous- ja sosiaalikomiteassa. Komitea on neuvoa-antava elin, joka edustaa työnantajia, työntekijöitä ja muita intressiryhmiä. Se antaa lausuntoja EU:n lainsäädäntöehdotuksista, jotta niissä otettaisiin mahdollisimman hyvin huomioon mahdolliset vaikutukset EU-maiden työ- ja yhteiskuntaelämään.

Euroopan alueiden komitea

Saksalla on 23 edustajaa Euroopan alueiden komiteassa, joka on EU:n alue- ja paikallisedustajien kokous. Komitea on neuvoa-antava elin, joka antaa lausuntoja EU:n lainsäädäntöehdotuksista, jotta niissä otettaisiin mahdollisimman hyvin huomioon EU:n eri alueiden näkökulma.

Pysyvä EU-edustusto

Saksa pitää yhteyttä EU:n toimielimiin myös Brysselissä sijaitsevan pysyvän edustustonsa kautta. Edustusto on verrattavissa suurlähetystöön, jonka päätehtävänä on ajaa maan etuja ja toimintalinjoja EU:ssa.

Talousarviot ja rahoitus

Kuinka paljon rahaa Saksa antaa ja saa?

Kukin EU-maa osallistuu EU:n talousarvion rahoitukseen tasapuolisesti kykynsä mukaan. Mitä suurempi maan kansantalous on, sitä enemmän se maksaa. EU:n talousarvion tarkoituksena ei ole vaurauden jakaminen uudelleen, vaan siinä keskitytään kokonaisvaltaisesti kaikkien eurooppalaisten tarpeisiin. 

Saksan osuus EU-rahoituksesta vuonna 2015: 

  • EU-rahoitus Saksassa: 11,013 miljardia EUR
  • EU-rahoitus suhteessa Saksan bruttokansantuloon: 0,36 %
  • Saksan maksut EU:n talousarvioon: 24,283 miljardia EUR
  • Saksan EU-maksujen osuus suhteessa maan bruttokansantuloon: 0,79 % 

Lisätietoa EU:n talousarviosta, tuloista ja menoista:

EU:n rahoittamat hankkeet Saksassa

Saksan EU:n talousarvioon maksamilla varoilla rahoitetaan hankkeita kaikissa EU-maissa, esimerkiksi teiden rakennusta, tieteellistä tutkimusta ja ympäristönsuojelua.

Lisätietoa EU-rahoituksesta jäsenmaissa (myös Saksassa).

Käytännön tietoa

Back to top