Uniunea Europeană

Franța

Prezentare generală

Capitala: 

Paris

Suprafața: 

633 187 km2

Populația: 

66 759 950 (2016)

Populația ca procent din totalul populației UE: 

13,1 % (2016)

Produsul intern brut (PIB): 

2,225 trilion EUR (2016)

Limba UE oficială: 

franceză

Sistem politic: 

republică semi-prezidențială

Locuri în Parlamentul European: 

74

Moneda: 

Euro. Stat membru al zonei euro de la 1 ianuarie 1999

Schengen area member: 

 da - stat membru al spațiului Schengen de la 26 martie 1995

Stat membru UE de la: 

1 ianuarie 1958

Președinția Consiliului: 

Franța, cea mai mare țară a Uniunii Europene, se întinde de la Marea Nordului până la Marea Mediterană. Peisajul său este foarte variat. Zonele de est și de sud se caracterizează printr-un relief muntos, incluzând Mont Blanc, cel mai înalt vârf din Alpi și din Europa de vest (4 810m).

În 2015, cele mai importante sectoare ale economiei Franței erau: administrația publică, apărarea, educația, sănătatea și asistența socială (23,0 %); comerțul cu ridicata și cu amănuntul, transporturile, serviciile de cazare și alimentație publică (17,7 %) și industria (14,1 %).

Principalii parteneri de export ai Franței sunt Germania, Spania și SUA, iar cei de import sunt Germania, Belgia și Italia.

Franța și Uniunea Europeană

Parlamentul European

Parlamentul European are 74 de membri din Franța. Aflați cine sunt acești deputați europeni.

Biroul de informare al Parlamentului European în Franța

Consiliul UE

Miniștrii din statele membre se reunesc periodic în cadrul Consiliului UE pentru a adopta norme europene și pentru a coordona politici. În funcție de domeniul de politică abordat, diferiți reprezentanți ai guvernului francez participă în mod regulat la reuniunile Consiliului.

Președinția Consiliului UE

Consiliul UE nu are un președinte permanent, așa cum au, de exemplu, Comisia sau Parlamentul. Lucrările sale sunt conduse de către țara care deține președinția Consiliului, iar aceasta se schimbă o dată la 6 luni.

Pe parcursul acestor 6 luni, miniștrii din guvernul țării respective prezidează reuniunile Consiliului și contribuie la stabilirea agendei acestora în toate domeniile de politică. De asemenea, ei au rolul de a facilita dialogul cu celelalte instituții ale UE.

Președinția Consiliului UE a revenit Franței în perioadele:

ianuarie - iunie 1959 | ianuarie - iunie 1962 | ianuarie - iunie 1965 | ianuarie - iunie 1968 | ianuarie - iunie 1971 | iulie - decembrie 1974 | ianuarie - iunie 1979 | ianuarie - iunie 1984 | iulie - decembrie 1989 | ianuarie - iunie 1995 | iulie - decembrie 2000 | ianuarie - iunie 2008 |

Preşedinţia Consiliului UE

Comisia Europeană

Comisarul european nominalizat de Franța este Pierre Moscovici. El are ca portofoliu afacerile economice și financiare, impozitarea și vămile.

Comisia este reprezentată în fiecare țară a UE de către un birou local, numit „reprezentanță”.

Reprezentanța Comisiei în Franța

Comitetul Economic și Social European

Franța are 24 de reprezentanți în Comitetul Economic și Social European. Acest organism reprezintă angajatorii, lucrătorii și alte grupuri de interese și este consultat cu privire la reglementările propuse, pentru a se obține o imagine mai clară a posibilelor modificări ale situației sociale și ale condițiilor de lucru în țările membre.

Comitetul European al Regiunilor

Franța are 23 de reprezentanți în Comitetul European al Regiunilor, adunarea UE a reprezentanților locali și regionali. Acest organism este consultat cu privire la reglementările propuse, pentru a se garanta că legislația europeană ține cont de punctul de vedere al fiecărei regiuni din UE.

Reprezentanța permanentă pe lângă Uniunea Europeană

Comunicarea dintre Franța și instituțiile UE se desfășoară și prin reprezentanța permanentă din Bruxelles. Reprezentanța acționează ca o „ambasadă” a Franței în UE - principala sa sarcină este de a se asigura că interesele și politicile țării sunt luate în calcul într-un mod cât mai eficient în UE.

Bugete și finanțare

Sumele primite/vărsate la bugetul UE

Contribuțiile financiare ale statelor membre la bugetul UE sunt repartizate în mod echitabil, în funcție de mijloacele disponibile. Cu cât este mai dezvoltată economia unei țări, cu atât este mai mare contribuția sa. Bugetul UE nu are obiectivul de a redistribui bogăția, ci mai degrabă pe acela de a se concentra asupra nevoilor tuturor europenilor, în ansamblu. 

Relația financiară dintre Franța și UE (2015): 

  • Cheltuielile UE în Franța: 14,468 miliarde EUR
  • Cheltuielile UE în Franța, ca procent din venitul național brut (VNB) al acestei țări: 0,65 %
  • Contribuția Franței la bugetul UE: 19,013 miliarde EUR
  • Contribuția Franței la bugetul UE, ca procent din VNB: 0,85 % 

Mai multe cifre legate de bugetul, veniturile și cheltuielile UE:

Proiecte finanțate de UE în Franța 

Sumele cu care contribuie Franța la bugetul UE sunt direcționate către finanțarea de programe și proiecte în toate țările UE (construcții de drumuri, subvenționarea cercetătorilor, protecția mediului etc.).

Aflați cum sunt utilizate fondurile europene în Franța

Informații practice

Back to top