Uniunea Europeană

Finlanda

Prezentare generală

Capitala: 

Helsinki

Suprafața: 

338 440 km2

Populația: 

5 487 308 (2016)

Populația ca procent din totalul populației UE: 

1,1 % (2016)

Produsul intern brut (PIB): 

214,062 miliarde EUR (2016)

Limba UE oficială: 

finlandeză, suedeză

Sistem politic: 

republică parlamentară

Locuri în Parlamentul European: 

13

Moneda: 

Euro. Stat membru al zonei euro de la 1 ianuarie 1999

Schengen area member: 

da - stat membru al spațiului Schengen de la 25 martie 2001

Stat membru UE de la: 

1 ianuarie 1995

Președinția Consiliului: 

Finlanda, una dintre cele cinci țări nordice, este situată în zona cea mai de nord a UE. De asemenea, este una dintre țările cu cea mai mică densitate a populației din UE. Se învecinează cu Suedia la vest, cu Norvegia la nord și cu Rusia la est.

În 2015, cele mai importante sectoare ale economiei Finlandei erau: administrația publică, apărarea, educația, sănătatea și asistența socială (21,8 %); industria (20,6 %); comerțul cu ridicata și cu amănuntul, transporturile, serviciile de cazare și alimentație publică (17,0 %).

Principalii parteneri de export ai Finlandei sunt Germania, Suedia și SUA, iar cei de import sunt Germania, Suedia și Rusia.

Finlanda și Uniunea Europeană

Parlamentul European

Parlamentul European are 13 de membri din Finlanda. Aflați cine sunt acești deputați europeni.

Biroul de informare al Parlamentului European în Finlanda

Consiliul UE

Miniștrii din statele membre se reunesc periodic în cadrul Consiliului UE pentru a adopta norme europene și pentru a coordona politici. În funcție de domeniul de politică abordat, diferiți reprezentanți ai guvernului finlandez participă în mod regulat la reuniunile Consiliului.

Președinția Consiliului UE

Consiliul UE nu are un președinte permanent, așa cum au, de exemplu, Comisia sau Parlamentul. Lucrările sale sunt conduse de către țara care deține președinția Consiliului, iar aceasta se schimbă o dată la 6 luni.

Pe parcursul acestor 6 luni, miniștrii din guvernul țării respective prezidează reuniunile Consiliului și contribuie la stabilirea agendei acestora în toate domeniile de politică. De asemenea, ei au rolul de a facilita dialogul cu celelalte instituții ale UE.

Președinția Consiliului UE a revenit/va reveni Finlandei în perioadele:

iulie - decembrie 1999 | iulie - decembrie 2006 | iulie - decembrie 2019

Preşedinţia Consiliului UE

Comisia Europeană

Comisarul european nominalizat de Finlanda este Jyrki Katainen, vicepreședinte pentru locuri de muncă, creștere, investiții și competitivitate.

Comisia este reprezentată în fiecare țară a UE de către un birou local, numit „reprezentanță”.

Reprezentanța Comisiei în Finlanda

Comitetul Economic și Social European

Finlanda are 9 reprezentanți în Comitetul Economic și Social European. Acest organism reprezintă angajatorii, lucrătorii și alte grupuri de interese și este consultat cu privire la reglementările propuse, pentru a se obține o imagine mai clară a posibilelor modificări ale situației sociale și ale condițiilor de lucru în țările membre.

Comitetul European al Regiunilor

Finlanda are 9 reprezentanți în Comitetul European al Regiunilor, adunarea UE a reprezentanților locali și regionali. Acest organism este consultat cu privire la reglementările propuse, pentru a se garanta că legislația europeană ține cont de punctul de vedere al fiecărei regiuni din UE.

Reprezentanța permanentă pe lângă Uniunea Europeană

Comunicarea dintre Finlanda și instituțiile UE se desfășoară și prin reprezentanța permanentă din Bruxelles. Reprezentanța acționează ca o „ambasadă” a Finlandei - principala sa sarcină este de a se asigura că interesele și politicile țării sunt luate în calcul într-un mod cât mai eficient în UE.

Bugete și finanțare

Sumele primite/vărsate la bugetul UE

Contribuțiile financiare ale statelor membre la bugetul UE sunt repartizate în mod echitabil, în funcție de mijloacele disponibile Cu cât este mai dezvoltată economia unei țări, cu atât este mai mare contribuția sa. Bugetul UE nu are obiectivul de a redistribui bogăția, ci mai degrabă pe acela de a se concentra asupra nevoilor tuturor europenilor, în ansamblu.

Relația financiară dintre Finlanda și UE (2015):

  • Cheltuielile UE în Finlanda: 1,330 miliarde EUR
  • Cheltuielile UE în Finlanda, ca procent din venitul național brut (VNB) al acestei țări: 0,64 %
  • Contribuția Finlandei la bugetul UE: 1,729 miliarde EUR
  • Contribuția Finlandei la bugetul UE, ca procent din VNB: 0,83 %

Mai multe cifre legate de bugetul, veniturile și cheltuielile UE:

Proiecte finanțate de UE în Finlanda

Sumele cu care contribuie Finlanda la bugetul UE sunt direcționate către finanțarea de programe și proiecte în toate țările UE (construcții de drumuri, subvenționarea cercetătorilor, protecția mediului etc.).

Aflați cum sunt utilizate fondurile europene în Finlanda

Informații practice despre Finlanda

Back to top