Uniunea Europeană

Danemarca

Prezentare generală

Capitala: 

Copenhaga

Suprafața: 

42 924 km²

Populația: 

5 707 251 (2016)

Populația ca procent din totalul populației UE: 

1,1 % (2016)

Produsul intern brut (PIB): 

276,805 miliarde EUR (2016)

Limba UE oficială: 

daneză

Sistem politic: 

monarhie constituțională parlamentară

Locuri în Parlamentul European: 

13

Moneda: 

coroana daneză DKK

Schengen area member: 

 da -  stat membru al spațiului Schengen de la 25 martie 2001

Stat membru UE de la: 

1 ianuarie 1973

Președinția Consiliului: 

Danemarca este cea mai mică, cea mai sudică și cea mai joasă dintre cele trei țări scandinave. Ea cuprinde peninsula Iutlanda și un arhipelag de peste 400 de insule, dintre care 72 sunt locuite. Danemarca se învecinează cu Germania la sud, este legată de Suedia printr-un pod rutier și feroviar și are o coastă de 7 314 km.

În 2015, cele mai importante sectoare ale economiei daneze erau: administrația publică, apărarea, educația, sănătatea și asistența socială (23,1 %), comerțul cu ridicata și cu amănuntul, transporturile, serviciile de cazare și alimentație publică (18,8 %) și industria (18,7 %).

Principalii parteneri de export ai Danemarcei sunt Germania, Suedia și SUA, iar cei de import sunt Germania, Suedia și Țările de Jos.

Danemarca și Uniunea Europeană 

Parlamentul European

Parlamentul European are 13 membri din Danemarca. Aflați cine sunt acești deputați europeni.

Biroul de informare al Parlamentului European în Danemarca

Consiliul UE

Miniștrii din statele membre se reunesc periodic în cadrul Consiliului UE pentru a adopta norme europene și pentru a coordona politici. În funcție de domeniul de politică abordat, diferiți reprezentanți ai guvernului danez participă în mod regulat la reuniunile Consiliului.

Președinția Consiliului UE

Consiliul UE nu are un președinte permanent, așa cum au, de exemplu, Comisia sau Parlamentul. Lucrările sale sunt conduse de către țara care deține președinția Consiliului, iar aceasta se schimbă o dată la 6 luni.

Pe parcursul acestor 6 luni, miniștrii din guvernul țării respective prezidează reuniunile Consiliului și contribuie la stabilirea agendei acestora în toate domeniile de politică. De asemenea, ei au rolul de a facilita dialogul cu celelalte instituții ale UE.

Președinția Consiliului UE a revenit Danemarcei în perioadele:

iulie - decembrie 1973 | ianuarie - iunie 1978 | iulie - decembrie 1982 | iulie - decembrie 1987 | ianuarie - iunie 1993 | iulie - decembrie 2002 | ianuarie - iunie 2012

Preşedinţia Consiliului UE

Comisia Europeană

Comisarul european nominalizat de Danemarca este Margrethe Vestager. Ea are ca portofoliu concurența.

Comisia este reprezentată în fiecare țară a UE de către un birou local, numit „reprezentanță”.

Reprezentanța Comisiei în Danemarca

Comitetul Economic și Social European

Danemarca are 9 reprezentanți în Comitetul Economic și Social European. Acest organism reprezintă angajatorii, lucrătorii și alte grupuri de interese și este consultat cu privire la reglementările propuse, pentru a se obține o imagine mai clară a posibilelor modificări ale situației sociale și ale condițiilor de lucru în țările membre.

Comitetul European al Regiunilor

Danemarca are 9 reprezentanți în Comitetul European al Regiunilor, adunarea UE a reprezentanților locali și regionali. Acest organism consultativ este consultat cu privire la reglementările propuse, pentru a se garanta că legislația europeană ține cont de punctul de vedere al fiecărei regiuni din UE.

Reprezentanța permanentă pe lângă Uniunea Europeană

Comunicarea dintre Danemarca și instituțiile UE se desfășoară și prin reprezentanța permanentă din Bruxelles. Reprezentanța acționează ca o „ambasadă” a Danemarcei - principala sa sarcină este de a se asigura că interesele și politicile țării sunt luate în calcul într-un mod cât mai eficient în UE.

Bugete și finanțare

Sumele primite/vărsate la bugetul UE

Contribuțiile financiare ale statelor membre la bugetul UE sunt repartizate în mod echitabil, în funcție de mijloacele disponibile. Cu cât este mai dezvoltată economia unei țări, cu atât este mai mare contribuția sa. Bugetul UE nu are obiectivul de a redistribui bogăția, ci mai degrabă pe acela de a se concentra asupra nevoilor tuturor europenilor, în ansamblu. 

Relația financiară dintre Danemarca și UE (2015): 

  • Cheltuielile UE în Danemarca: 1,529 miliarde EUR
  • Cheltuielile UE în Danemarca, exprimate ca procent din venitul național brut (VNB) al acestei țări: 0,56 %
  • Contribuția Danemarcei la bugetul UE: 2,191 miliarde EUR
  • Contribuția Danemarcei la bugetul UE, ca procent din VNB: 0,80 % 

Mai multe cifre legate de bugetul, veniturile și cheltuielile UE:

Proiecte finanțate de UE în Danemarca

Sumele cu care contribuie Danemarca la bugetul UE sunt direcționate către finanțarea de programe și proiecte în toate țările UE (construcții de drumuri, subvenționarea cercetătorilor, protecția mediului etc.).

Aflați cum sunt utilizate fondurile europene în Danemarca

Informații practice

Back to top