Uniunea Europeană

Croația

Prezentare generală

Capitala: 

Zagreb

Suprafața: 

56 594 km2

Populația: 

4 190 669 (2016)

Populația ca procent din totalul populației UE: 

0,8 % (2016)

Produsul intern brut (PIB): 

45,818 miliarde EUR (2016)

Limba UE oficială: 

croată

Sistem politic: 

republică parlamentară

Locuri în Parlamentul European: 

11

Moneda: 

kuna croată (HRK)

Schengen area member: 

 nu - Croația nu este stat membru al spațiului Schengen.

Stat membru UE de la: 

1 iulie 2013

Președinția Consiliului: 

Croația se învecinează cu Bosnia și Herțegovina, Muntenegru, Serbia, Slovenia și Ungaria și este stat independent din 1991. Țara are un țărm lung și impresionant la Marea Adriatică, în care deține peste 1 000 de insule și insulițe, dintre care doar 48 sunt locuite în mod permanent.

În 2015, cele mai importante sectoare ale economiei Croației erau: comerțul cu ridicata și cu amănuntul, transporturile și serviciile de cazare și alimentație publică (21,8 %); industria (21,2 %) și administrația publică, apărarea, educația, sănătatea și asistența socială (15,2 %).

Principalii parteneri de export ai Croației sunt Italia, Slovenia și Germania, iar cei de import sunt Germania, Italia și Slovenia

Croația și Uniunea Europeană

Parlamentul European

Parlamentul European are 11 de membri din Croația. Aflați cine sunt acești deputați europeni.

Biroul de informare al Parlamentului European în Croația

Consiliul UE

Miniștrii din statele membre se reunesc periodic în cadrul Consiliului UE pentru a adopta norme europene și pentru a coordona politici. În funcție de domeniul de politică abordat, diferiți reprezentanți ai guvernului croat participă în mod regulat la reuniunile Consiliului.

Președinția Consiliului UE

Consiliul UE nu are un președinte permanent, așa cum au, de exemplu, Comisia sau Parlamentul. Lucrările sale sunt conduse de către țara care deține președinția Consiliului, iar aceasta se schimbă o dată la 6 luni.

Pe parcursul acestor 6 luni, miniștrii din guvernul țării respective prezidează reuniunile Consiliului și contribuie la stabilirea agendei acestora în toate domeniile de politică. De asemenea, ei au rolul de a facilita dialogul cu celelalte instituții ale UE.

Președinția Consiliului îi va reveni Croației în perioada:

ianuarie - iunie 2020

Preşedinţia Consiliului UE

Comisia Europeană

Comisarul european nominalizat de Croația este Neven Mimica. El are ca portofoliu cooperarea și dezvoltarea internațională.

Comisia este reprezentată în fiecare țară a UE de către un birou local, numit „reprezentanță”.

Reprezentanța Comisiei în Croația

Comitetul Economic și Social European

Croația are 9 reprezentanți în Comitetul Economic și Social European. Acest organism reprezintă angajatorii, lucrătorii și alte grupuri de interese și este consultat cu privire la reglementările propuse, pentru a se obține o imagine mai clară a posibilelor modificări ale situației sociale și ale condițiilor de lucru în țările membre.

Comitetul European al Regiunilor

Croația are 9 reprezentanți în Comitetul European al Regiunilor, adunarea UE a reprezentanților locali și regionali. Acest organism este consultat cu privire la reglementările propuse, pentru a se garanta că legislația europeană ține cont de punctul de vedere al fiecărei regiuni din UE.

Reprezentanța permanentă pe lângă Uniunea Europeană

Comunicarea dintre Croația și instituțiile UE se desfășoară și prin reprezentanța permanentă din Bruxelles. Reprezentanța acționează ca o „ambasadă” a Croației - principala sa sarcină este de a se asigura că interesele și politicile țării sunt luate în calcul într-un mod cât mai eficient în UE.

Bugete și finanțare

Sumele primite/vărsate la bugetul UE

Contribuțiile financiare ale statelor membre la bugetul UE sunt repartizate în mod echitabil, în funcție de mijloacele disponibile. Cu cât este mai dezvoltată economia unei țări, cu atât este mai mare contribuția sa. Bugetul UE nu are obiectivul de a redistribui bogăția, ci mai degrabă pe acela de a se concentra asupra nevoilor tuturor europenilor, în ansamblu. 

Relația financiară dintre Croația și UE în 2015: 

  • Cheltuielile UE în Croația: 0,605 miliarde EUR
  • Cheltuielile UE în Croația, ca procent din venitul național brut (VNB) al acestei țări: 1,39 %
  • Contribuția Croației la bugetul UE: 0,357 miliarde EUR
  • Contribuția Croației la bugetul UE, ca procent din VNB: 0,82 % 

Mai multe cifre legate de bugetul, veniturile și cheltuielile UE:

Proiecte finanțate de UE în Croația 

Aflați cum sunt utilizate fondurile europene în Croația.

Informații practice

Back to top