Uniunea Europeană

Bulgaria

Prezentare generală

Capitala: 

Sofia

Suprafața: 

110 370 km²

Populația: 

7 153 784 (2016)

Populația ca procent din totalul populației UE: 

1,4 % (2016)

Produsul intern brut (PIB): 

47,364 miliarde EUR (2016)

Limba UE oficială: 

bulgară

Sistem politic: 

republică parlamentară

Locuri în Parlamentul European: 

17

Moneda: 

leva bulgărească (BGN)

Schengen area member: 

 nu - Bulgaria nu este stat membru al spațiului Schengen.

Stat membru UE de la: 

1 ianuarie 2007

Președinția Consiliului: 

Bulgaria va deține Următorul link vă direcționează către un site externpreședinția rotativă a Consiliului UE în primul semestru din 2018. - Președinția Consiliului UE va reveni Bulgariei în perioada

Situată în partea de sud-est a Peninsulei Balcanice, Bulgaria se bucură de o mare diversitate a reliefului. Nordul țării este dominat de vasta luncă a Dunării, fluviul care separă Bulgaria de țara vecină, România. În sud, în schimb, se găsesc mai ales munți și podișuri, iar la est, țărmul Mării Negre, care constituie una dintre atracțiile turistice ale țării, pe tot parcursul anului.

În 2015, cele mai importante sectoare ale economiei Bulgariei erau: industria (23,0 %); comerțul cu ridicata și cu amănuntul, transporturile, serviciile de cazare și alimentație publică (21,0 %) și administrația publică, apărarea, educația, sănătatea și asistența socială (14,5 %).

Principalii parteneri de export ai țării sunt Germania, Italia și Turcia, iar cei de import sunt Germania, Rusia și Italia.

Bulgaria și Uniunea Europeană

Parlamentul European

Parlamentul European are 17 de membri din Bulgaria. Aflați cine sunt acești deputați europeni.

Biroul de informare al Parlamentului European în Bulgaria

Consiliul UE

Miniștrii din statele membre se reunesc periodic în cadrul Consiliului UE pentru a adopta norme europene și pentru a coordona politici. În funcție de domeniul de politică abordat, diferiți reprezentanți ai guvernului bulgar participă în mod regulat la reuniunile Consiliului.

Președinția Consiliului UE

Consiliul UE nu are un președinte permanent, așa cum au, de exemplu, Comisia sau Parlamentul. Lucrările sale sunt conduse de către țara care deține președinția Consiliului, iar aceasta se schimbă o dată la 6 luni.

Pe parcursul acestor 6 luni, miniștrii din guvernul țării respective prezidează reuniunile Consiliului și contribuie la stabilirea agendei acestora în toate domeniile de politică. De asemenea, ei au rolul de a facilita dialogul cu celelalte instituții ale UE.

Președinția Consiliului UE va reveni Bulgariei în perioada

ianuarie - iunie 2018

Preşedinţia Consiliului UE

Comisia Europeană

Bulgaria a desemnat-o pe dna Mariya Gabriel pentru a ocupa postul de comisar pentru economie digitală și societate digitală.

Comisia este reprezentată în fiecare țară a UE de către un birou local, numit „reprezentanță”.

Reprezentanța Comisiei în Bulgaria 

Comitetul Economic și Social European

Bulgaria are 12 reprezentanți în Comitetul Economic și Social European. Acest organism reprezintă angajatorii, lucrătorii și alte grupuri de interese și este consultat cu privire la reglementările propuse, pentru a se obține o imagine mai clară a posibilelor modificări ale situației sociale și ale condițiilor de lucru în țările membre.

Comitetul European al Regiunilor

Bulgaria are 12 reprezentanți în Comitetul European al Regiunilor, adunarea UE a reprezentanților locali și regionali. Acest organism este consultat cu privire la reglementările propuse, pentru a se garanta că legislația europeană ține cont de punctul de vedere al fiecărei regiuni din UE.

Reprezentanța permanentă pe lângă Uniunea Europeană

Comunicarea dintre Bulgaria și instituțiile UE se desfășoară și prin reprezentanța permanentă din Bruxelles. Reprezentanța acționează ca o „ambasadă” a Bulgariei - principala sa sarcină este de a se asigura că interesele și politicile țării sunt luate în calcul într-un mod cât mai eficient în UE.

Bugete și finanțare

Sumele primite/vărsate la bugetul UE

Contribuțiile financiare ale statelor membre la bugetul UE sunt repartizate în mod echitabil, în funcție de mijloacele disponibile. Cu cât este mai dezvoltată economia unei țări, cu atât este mai mare contribuția sa. Bugetul UE nu are obiectivul de a redistribui bogăția, ci mai degrabă pe acela de a se concentra asupra nevoilor tuturor europenilor, în ansamblu. 

Relația financiară dintre Bulgaria și UE în 2015: 

  • Cheltuielile UE în Bulgaria: 2,730 miliarde EUR
  • Cheltuielile UE în Bulgaria, ca procent din venitul național brut (VNB) al acestei țări: 6,38 %
  • Contribuția Bulgariei la bugetul UE: 0,424 miliarde EUR
  • Contribuția Bulgariei la bugetul UE, ca procent din VNB: 0,99 % 

Mai multe cifre legate de bugetul, veniturile și cheltuielile UE:

Proiecte finanțate de UE în Bulgaria

Sumele cu care contribuie Bulgaria la bugetul UE sunt direcționate către finanțarea de programe și proiecte în toate țările UE (construcții de drumuri, subvenționarea cercetătorilor, protecția mediului etc.).

Aflați cum sunt utilizate fondurile europene în Bulgaria

Informații practice

Back to top