Euroopan Unioni

Belgia

Perustiedot

Pääkaupunki: 

Bryssel

Pinta-ala: 

30 528 km2

Väkiluku: 

11 311 117 (2016)

Osuus EUn väkiluvusta: 

1,7 % (2016)

Bruttokansantuote (BKT): 

421,611 miljardia EUR (2016)

Virallinen EU-kieli (kielet): 

hollanti, ranska ja saksa

Valtiomuoto: 

parlamentaarinen, perustuslaillinen liittovaltio ja monarkia

Paikkoja Euroopan parlamentissa: 

21

Rahayksikkö: 

Euro. Euroalueen jäsen 1.1.1999 alkaen

Schengen area member: 

Kyllä, Belgia on kuulunut Schengen-alueeseen 26.3.1995 alkaen.

Liittyi EUn jäseneksi: 

1.1.1958

EU:n neuvoston puheenjohtajuus: 

Belgia on liittovaltio, jossa on kolme aluetta: hollanninkielinen Flanderi maan pohjoisosassa, ranskankielinen Vallonia sen eteläosassa sekä maan pääkaupunki Bryssel, joka on virallisesti kaksikielinen. Lisäksi Belgiassa on pieni saksankielinen vähemmistö maan itäosassa. Belgia on Pohjanmeren rannalla ja sillä on 67 km rantaviivaa. Pohjanmeren rannikkotasankojen lisäksi on keskustasanko sekä kumpuilevia mäkiä ja metsiä Ardennien alueella etelässä.

Belgian talouden tärkeimmät toimialat olivat vuonna 2015 julkinen hallinto ja maanpuolustus, koulutus-, terveys- ja sosiaalipalvelut (22,5 %), tukku- ja vähittäiskauppa, kuljetus, majoitus- ja ravitsemistoiminta (19,7 %) sekä teollisuus (16,3 %).

Belgian tärkeimmät vientimaat ovat Saksa, Ranska ja Alankomaat ja tuontimaat Alankomaat, Saksa ja Ranska.

Belgia EU:ssa

Euroopan parlamentti

Belgialla on 21 edustajaa Euroopan parlamentissa. Parlamentin jäsenet

Euroopan parlamentin Belgian-tiedotustoimisto

EU:n neuvosto

EU-maiden ministerit kokoontuvat säännöllisesti EU:n neuvostossa, joka hyväksyy EU-lainsäädäntöä ja koordinoi eri politiikan alojen toimia. Belgian hallituksen edustajat osallistuvat neuvostossa kukin oman alansa kokouksiin.

EU:n neuvoston puheenjohtajuus

EU:n neuvostolla ei ole pysyvää yksittäistä puheenjohtajaa (toisin kuin esimerkiksi komissiolla tai parlamentilla). Kukin EU-maa johtaa neuvoston työskentelyä vuorollaan puolen vuoden ajan toimiessaan neuvoston puheenjohtajavaltiona.

Puolivuotiskauden aikana kukin maan hallituksen ministereistä toimii oman politiikan alansa kokousten puheenjohtajana ja voi vaikuttaa asialistalle otettaviin kysymyksiin. Ministerit edistävät myös EU:n muiden toimielinten kanssa käytävää vuoropuhelua.

Belgian puheenjohtajakaudet:

Tammikuu–kesäkuu 1958 | tammikuu–kesäkuu 1961 | tammikuu–kesäkuu 1964 | tammikuu–kesäkuu 1967 | tammikuu–kesäkuu 1970 | tammikuu–kesäkuu 1973 | heinäkuu–joulukuu 1977 | tammikuu–kesäkuu 1982 | tammikuu–kesäkuu 1987 | heinäkuu–joulukuu 1993 | heinäkuu–joulukuu 2001 | heinäkuu–joulukuu 2010

Euroopan unionin neuvoston puheenjohtajamaa

Euroopan komissio

Belgiasta Euroopan komission jäseneksi on valittu Marianne Thyssen, jonka vastuualueena on työllisyys- ja sosiaaliasiat, osaaminen ja työvoiman liikkuvuus.

Komissiolla on kussakin EU-maassa paikallistoimisto eli edustusto.

Euroopan komission Belgian-edustusto

Euroopan talous- ja sosiaalikomitea

Belgialla on 12 edustajaa Euroopan talous- ja sosiaalikomiteassa. Komitea on neuvoa-antava elin, joka edustaa työnantajia, työntekijöitä ja muita intressiryhmiä. Se antaa lausuntoja EU:n lainsäädäntöehdotuksista, jotta niissä otettaisiin mahdollisimman hyvin huomioon mahdolliset vaikutukset EU-maiden työ- ja yhteiskuntaelämään.

Euroopan alueiden komitea

Belgialla on 11 edustajaa Euroopan alueiden komiteassa, joka on EU:n alue- ja paikallisedustajien kokous. Komitea on neuvoa-antava elin, joka antaa lausuntoja EU:n lainsäädäntöehdotuksista, jotta niissä otettaisiin mahdollisimman hyvin huomioon EU:n eri alueiden näkökulma.

Pysyvä EU-edustusto

Belgia pitää yhteyttä EU:n toimielimiin myös Brysselissä sijaitsevan pysyvän edustustonsa kautta. Edustusto on verrattavissa suurlähetystöön, jonka päätehtävänä on ajaa maan etuja ja toimintalinjoja EU:ssa.

Talousarviot ja rahoitus

Kuinka paljon rahaa Belgia antaa ja saa?

Kukin EU-maa osallistuu EU:n talousarvion rahoitukseen tasapuolisesti kykynsä mukaan. Mitä suurempi maan kansantalous on, sitä enemmän se maksaa. EU:n talousarvion tarkoituksena ei ole vaurauden jakaminen uudelleen, vaan siinä keskitytään kokonaisvaltaisesti kaikkien eurooppalaisten tarpeisiin. 

Belgian osuus EU-rahoituksesta vuonna 2015: 

  • EU-rahoitus Belgiassa: 6,952 miljardia EUR
  • EU-rahoitus suhteessa Belgian bruttokansantuloon: 1,67 %
  • Belgian maksut EU:n talousarvioon: 3,692 miljardia EUR
  • Belgian EU-maksujen osuus suhteessa maan bruttokansantuloon: 0,89 % 

Lisätietoa EU:n talousarviosta, tuloista ja menoista:

EU:n rahoittamat hankkeet Belgiassa

Belgian EU:n talousarvioon maksamilla varoilla rahoitetaan hankkeita kaikissa EU-maissa, esimerkiksi teiden rakennusta, tieteellistä tutkimusta ja ympäristönsuojelua.

Lisätietoa EU-rahoituksesta jäsenmaissa (myös Belgiassa)

Käytännön tietoa

Back to top