Európai Unió

SESAR közös vállalkozás

SESAR közös vállalkozás

Áttekintés

Szerep: a légiforgalmi szolgáltatások korszerűsítése.

Ügyvezető igazgató: Florian Guillermet

Alapítás éve: 2007

Alkalmazottak száma: 39

Székhely: Brüsszel, Belgium

Honlap: SESAR közös vállalkozás

Milyen feladatokat lát el?

Mit tesz? – A költségek és a környezetre gyakorolt hatás csökkentésével, valamint a kapacitás és a biztonság növelésével elősegíti az európai légiforgalmi szolgáltatási rendszer korszerűsítését.

Hogyan? Összehangolja az EU kutatási és fejlesztési kezdeményezéseit, és így garantálja a kutatási eredmények tényleges alkalmazását.

Szervezeti felépítés

A SESAR közös vállalkozást a 219/2007/EK tanácsi rendelet hozta létre. Feladatainak végrehajtása és pénzügyi források odaítélése céljából köz-magán társulások létrehozására jogosult, amelyeket az EU és a különböző gazdasági szereplők közösen finanszíroznak.

A SESAR két legfontosabb irányító szerve, az igazgatási tanács és a ügyvezető igazgató hivatala irányítja a programokat és hajtja végre a többi feladatot. A SESAR 39 alkalmazottat foglalkoztat teljes munkaidőben.

Az igazgatási tanácsban képviselteti(k) magát (magukat):

 • az Európai Bizottság
 • az Eurocontrol
 • köz-magán társulások
 • uniós és tagállami intézmények érintett felei

Hogyan végzi munkáját?

A SESAR1 és a SESAR2020 program légiforgalmi szolgáltatásokkal kapcsolatos kutatásokat koordinál. Felépítése szerint mindkét program ún. innovációs tartalékként működik, és az alábbi szakaszokból áll:

 • feltáró jellegű kutatás
 • alkalmazott kutatás és validálás
 • széles körű demonstráció

A SESAR közös vállalkozás felel emellett a légi szolgáltatási kutatások korszerűsítését, valamint a kutatás és a fejlesztés eredményeinek hasznosítását célzó európai légiszolgáltatási főtervért és annak végrehajtásáért. A SESAR továbbra is szakértői segítséget nyújt az Európai Bizottságnak az „egységes európai égbolt” elnevezésű kezdeményezéssel kapcsolatos összes egyéb témában.

A SESAR1 program 2016 végén zárul le, míg a SESAR2020 a különböző köz-magán társulások tagjainak részvételével 2024-ig működik.

Kik látják hasznát tevékenységének?

A SESAR közös vállalkozás kiemelt szerepet játszik az „egységes európai égbolt” elnevezésű kezdeményezés végrehajtásában, és így javát szolgálja mindazoknak, akik igénybe veszik a légi közlekedést, illetve a társadalom egészének is. Az európai légtér ésszerű megszervezésével az egységes európai égbolt:

 • költségeket csökkent
 • mérsékeli a környezetre gyakorolt hatást
 • növeli a légi forgalom kapacitását
 • hatékonyabbá teszi a légiforgalmi szolgáltatási rendszert (pl. javítja a biztonságot és csökkenti az utazási időt)
Elérhetőségi adatok

SESAR közös vállalkozás

Elérhetőségi adatok

Cím

SESAR közös vállalkozás
Avenue de Cortenberg 100
1000 Bruxelles/Brussel 
Belgique / België

Tel
+32 2 507 80 00
Fax
+32 2 507 80 01
Back to top