Europska unija

Ured za usklađivanje na unutarnjemu tržištu (žigovi i dizajni)

Ured za usklađivanje na unutarnjemu tržištu (žigovi i dizajni)

OHIM je službeno tijelo koje od 1996. provodi postupke vezane uz žigove Zajednice, a od 2003. i postupke vezane uz registrirani dizajn Zajednice. Ta prava intelektualnoga vlasništva vrijede u svim državama EU-a.

Uloga OHIM-a

Žigovi i dizajni pripadaju privatnomu pravu trgovačkih društava. OHIM je ujedno agencija Europske zajednice i ured za industrijsko vlasništvo koji ima tehničku funkciju registriranja prava industrijskoga vlasništva.

Ured, kao uslužna agencija, u središtu ukupne djelatnosti treba imati svoje klijente, odnosno poduzeća koja OHIM-u prijavljuju svoje žigove i dizajne, te im osigurati najbolju uslugu po najpovoljnijoj cijeni.

Žigovi i dizajn na jedinstvenom tržištu

Zajedničin žig i registrirani dizajn ulaznica su na jedinstveno tržište. Njihov jedinstveni karakter može znatno pojednostavniti formalnosti i administraciju: jedan zahtjev, jedan administrativni centar i vođenje jednoga spisa.

Jedinstveno pravo primjenjuje se na žigove i dizajne, čime se osigurava snažna i jedinstvena zaštita u cijeloj Europskoj uniji. Pojednostavnjivanje je pridonijelo znatnomu smanjenju troškova u usporedbi s ukupnim troškovima nacionalne registracije u svim državama Europske unije.

Današnja veličina OHIM-a, brzina kojom je rastao i način na koji se počeo samofinancirati već u drugoj godini rada dokazuju uspješnost sustava koji služi jedinstvenomu tržištu.

Godina osnivanja: 1994

Predsjednik: Mr António Campinos

Kontaktni podaci: 

Ured Europske unije za intelektualno vlasništvo(EUIPO)

Kontaktni podaci

Adresa: 

Avenida de Europa 4

E-03008 Alicante

España

Tel: 
+34 96 513 91 00
Faks: 
+34 96 513 13 44
Back to top