Európai Únió

Az Európai Unió Biztonságpolitikai Kutatóintézete

Az Európai Unió Biztonságpolitikai Kutatóintézete

Az Európai Unió Biztonságpolitikai Kutatóintézete (European Union Institute for Security Studies, EUISS) az EU külpolitikai „agytrösztje”.

A kutatóintézetet az EU a közös kül- és biztonságpolitika keretében hozta létre 2002-ben abból a célból, hogy elősegítse az Unión belül a közös biztonságkultúra kialakulását, a közös kül- és biztonságpolitika tervezését és fejlesztését, valamint a stratégiai vitafolyamat elmélyülését.

Az EUISS:

  • teljes mértékben autonóm ügynökség;
  • kutatásokat végez az EU szempontjából fontos biztonságpolitikai témákban és fórumot biztosít a véleménycseréhez;
  • elemzéseket és előrejelzéseket készít a Politikai és Biztonsági Bizottság (PBB) és az Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője/az Európai Bizottság alelnöke részére;
  • létrejöttét a 2006/1002 tanácsi együttes fellépéssel módosított 2001/554 tanácsi együttes fellépés mondta ki.

Finanszírozás és felügyelet

A kutatóintézet működését az EU tagállamai finanszírozzák. A tagállami hozzájárulások mértékének alapjául az egyes országok bruttó nemzeti terméke szolgál. Az intézetet az alábbi két szerv irányítja:

  • a politikai felügyeletet ellátó Politikai és Biztonsági Bizottság (PBB),
  • valamint a költségvetési és adminisztratív szabályok meghatározásáért, illetve az intézet munkaprogramjának jóváhagyásáért felelős igazgatóság (amelyet a főképviselő/alelnök elnököl).

Kiadványok

A kutatóintézet többféle kiadványt jelentet meg a nemzetközi stratégiai közösség tagjai számára. Az új kiadványok iránt érdeklődőknek azt tanácsoljuk, iratkozzanak fel az EUISS e-mail értesítő szolgáltatására.

Rendezvények

Az EUISS rendezvényei azt hivatottak elősegíteni, hogy javuljanak az elemzőmunka terén az EU rendelkezésére álló képességek, továbbá hogy szakértői hálózat jöjjön létre az Unió közös kül- és belpolitikájának támogatása céljából. A rendezvények találkozási lehetőséget biztosítanak a világ különböző országaiban dolgozó döntéshozók, uniós tisztviselők, egyetemi oktatók, tagállami szakértők és civilszervezetek számára.

  • A konferenciák, melyeken kb. 100-an vesznek részt, köztük ismert személyiségek is, az aktuális témák áttekintésére adnak lehetőséget.
  • A mintegy 40 fő részvételével megrendezett szemináriumok konkrét kérdések mélyreható – gyakran valamilyen regionális vagy szakpolitikai nézőpontból történő – megvitatására adnak alkalmat.
  • A munkacsoportok hozzávetőleg 20 főből állnak, akik rendszeresen találkoznak abból a célból, hogy az egy adott régióban vagy szakpolitikai területen végbemenő fejleményeket nyomon kövessék.

Sajtó

A kutatóintézet tudományos munkatársai rendszeresen eleget tesznek a nyomtatott sajtó és az audiovizuális média részéről érkező felkéréseknek, hogy szakértőként kommentálják a legfontosabb uniós külpolitikai és biztonságpolitikai témákat. Az EUISS munkatársainak szakterületeivel kapcsolatban a tudományos munkatársakról és az igazgatóról szóló oldalak szolgálnak felvilágosítással.
 

Elérhetőségi adatok: 

Az Európai Unió Biztonságpolitikai Kutatóintézete(EUISS)

Elérhetőségi adatok

Cím: 

100 avenue de Suffren

F-75015 Paris

France

Tel: 
+33 1 56 89 19 30
Fax: 
+33 1 56 89 19 31