Európai Unió

Az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala (EUIPO)

Az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala (EUIPO)

Áttekintés

 • Szerep: Az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala (EUIPO) az európai uniós védjegyekkel és formatervezési mintákkal kapcsolatos feladatokat látja el. A hivatal működteti emellett a szellemi tulajdoni jogsértések európai megfigyelőközpontját és a gazdátlan művek adatbázisát.
 • Ügyvezető igazgató: Christian Archambeau
 • Alapítás éve: 1994
 • Alkalmazottak száma: 775
 • Székhely: Alicante, Spanyolország
 • Honlap: EUIPO

Az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala (EUIPO) végzi az EU-szerte használt európai uniós védjegyekkel és formatervezési mintákkal kapcsolatos teendőket, és gondoskodik a szellemi tulajdonhoz fűződő európai uniós jogok érvényesítéséről az összes tagállamban. Ezek az uniós jogok kiegészítik a tagállamok által garantált szellemitulajdon-jogokat és szervesen kapcsolódnak a nemzetközi szellemitulajdonjog-rendszerekhez. Az EUIPO 2012 óta a szellemi tulajdoni jogsértések európai megfigyelőközpontját és a gazdátlan művek adatbázisát is működteti.

Milyen feladatokat lát el?

A hivatal évente átlagosan több mint 150 000 védjegy és 90 000 formatervezésiminta-oltalom bejegyzésére irányuló kérelmet dolgoz föl. Az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala  együttműködési tevékenységein keresztül továbbá azt szeretné elérni, hogy a szellemi tulajdonnal foglalkozó tagállami hivatalok eljárásai egymáshoz minél hasonlóbbá váljanak. Ehhez felhasználóbarát szellemitulajdon-jogi informatikai eszközöket bocsát rendelkezésükre.

A megfigyelőközponton keresztül a hivatal széles körben tevékenykedő hálózatot hozott létre az érdekeltek részvételével. Célja, hogy tanulmányok, projektek és eszközök révén felhívja a figyelmet a szellemitulajdon-jogok megsértéséből fakadó problémákra. Az EUIPO fenntartja emellett a gazdátlan művek adatbázisát, amely digitalizált hozzáférést biztosít irodalmi, filmművészeti vagy audiovizuális alkotásokkal kapcsolatos nyilvános információkhoz.

Szervezeti felépítés

Az EUIPO decentralizált uniós ügynökség. Szorosan együttműködik az Európai Bizottsággal és annak Belső Piaci, Ipar-, Vállalkozás- és Kkv-politikai Főigazgatóságával.

Jogi, adminisztratív és pénzügyi autonómiát élvez az alkalmazottakat és a költségvetést érintő ügyekben.

Az EUIPO-t az igazgatótanács és a költségvetési bizottság irányítja, amelynek tagjai a következők:

 • a tagállamok egy-egy képviselője,
 • az Európai Parlament egy képviselője,
 • az Európai Bizottság két képviselője.

Az EUIPO fellebbezési tanácsai olyan független szervek, amelyek a szellemitulajdon-joggal kapcsolatos határozatok ellen benyújtott fellebbezéseket vizsgálják meg.

Hogyan végzi munkáját?

A szellemi tulajdonnal foglalkozó tagállami hivatalokkal és a felhasználói szervezetekkel szoros együttműködésben az EUIPO létrehozta az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala , amely révén a tagok megoszthatják egymással technikai jellegű módszereiket és közös bevált gyakorlatokat dolgozhatnak ki. A hálózat az EU-ban használt eljárások, rendszerek és eszközök (pl. adatbázisok és internetes platformok) átjárhatóságát hivatott garantálni.

Világszinten az EUIPO és nemzetközi partnerei olyan uniós finanszírozású projekteket hajtanak végre, amelyek célja a globális szellemitulajdon-jogi rendszerek megszilárdítása.

Az EUIPO más nemzetközi szellemitulajdon-jogi szervezetekkel szorosan együttműködve képzési programok és egyéb közös tevékenységek révén hirdeti a szellemitulajdon-jogok védelmének fontosságát. Ilyen szervezet például:

Kik látják hasznát tevékenységének?

A szellemitulajdon-jogok oltalma nagyon fontos a gazdasági tevékenységek és a növekedés szempontjából. Jelentős értéket teremt a jogtulajdonosok és a gazdaság egésze számára. Az EUIPO arra törekszik, hogy széles körben elérhetővé tegye szolgáltatásait, és gondoskodni kíván arról, hogy ezek könnyen használhatóak legyenek. Célja az, hogy partnereivel és az érdekelt felekkel szinergiákat hozzon létre az Unión kívül és belül. Ezek a partnerek és érdekelt felek a következők:

 • a szellemitulajdon-jogi bejegyzési rendszerek használói, különösen a kis- és középvállalkozások,
 • a szellemi tulajdonnal foglalkozó uniós és nem uniós hivatalok,
 • felhasználói szervezetek,
 • a szellemi tulajdon területén működő egyéb nemzetközi szervezetek.
Elérhetőségi adatok

Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala(EUIPO)

Elérhetőségi adatok

Cím

Avenida de Europa 4

E-03008 Alicante

España

Tel
+34 96 513 91 00
Fax
+34 96 513 13 44
Back to top