Európai Unió

A Szabadságon, a Biztonságon és a Jog Érvényesülésén Alapuló Térség Nagyméretű IT-rendszereinek Üzemeltetési Igazgatását Végző Európai Ügynökség (eu-LISA)

A Szabadságon, a Biztonságon és a Jog Érvényesülésén Alapuló Térség Nagyméretű IT-rendszereinek Üzemeltetési Igazgatását Végző Európai Ügynökség (eu-LISA)

Áttekintés

  • Szerep: Nagyméretű IT-rendszerek igazgatásával segíti az EU bel- és igazságügyi politikájának végrehajtását.
  • Igazgató: Krum Garkov
  • Alapítás éve: 2011, működés kezdete: 2012. december 1.
  • Alkalmazottak száma: 137
  • Működési helyek: Székhely: Tallinn (Észtország), működési központ: Strasbourg (Franciaország), tartalék központ: Sankt Johann im Pangau (Ausztria)
  • Honlap: eu-LISA

Az eu-LISA technológiai támogatást nyújt azokhoz az erőfeszítésekhez, amelyekkel a tagállamok biztonságosabbá kívánják tenni Európát.

Milyen feladatokat lát el?

Az ügynökség nagyméretű IT-rendszerek igazgatásával foglalkozik. Ezek a rendszerek:

  • őrzik a schengeni térség országainak belső biztonságát,
  • teszik lehetővé a vízumokkal kapcsolatos adatcserét a schengeni országok között,
  • határozzák meg, hogy a menedékjog iránti különböző kérelmek elbírálása melyik uniós ország feladata.

Az eu-LISA segít biztosítani, hogy szabadon lehessen utazni az EU területén, és ez ne veszélyzetesse az Unió biztonságát.

Az ügynökség új technológiákat is tesztel, hogy korszerűbb, hatékonyabb és biztonságosabb határigazgatási rendszert lehessen működésbe állítani az Európai Unióban. Az eu-LISA koordinálta az „Intelligens határellenőrzés” nevű kísérleti projekt tesztelését és nyomon követését, továbbá az eredmények kiértékelésének folyamatát, valamint a kísérleti projekttel kapcsolatos jelentéstételt, mindezt a részt vevő uniós országokkal és az uniós intézményekkel szoros együttműködésben.

Szervezeti felépítés

Az ügynökség élén az igazgatótanács és egy ügyvezető igazgató áll. Az eu-LISA igazgatása alatt álló rendszerek mindegyikéhez külön tanácsadó csoport tartozik.

Hogyan végzi munkáját?

Az ügynökség megteremti a műszaki és operatív kereteit annak, hogy az EU lakosai a megszokott módon, várakozásaiknak megfelelően élhessenek, dolgozhassanak és utazhassanak. Az EU-LISA igazgatja a schengeni övezet biztonságának megőrzése érdekében a vízumokkal, a menedékjog iránti kérelmekkel és az információcserével foglalkozó három fő IT-rendszert:

Az ügynökség szorosan együttműködik az uniós országokkal, az uniós intézményekkel, valamint a bel- és igazságügyek területén tevékenykedő egyéb uniós ügynökségekkel, különösen a következőkkel:

Az Európai Unió Bűnüldözési Képzési Ügynöksége (CEPOL),

 

Európai Menekültügyi Támogatási Hivatal (EASO),

Kik látják hasznát tevékenységének?

Az Európai Unió lakosai, akik szabadon utazhatnak és biztonságban érezhetik magukat az EU területén.

Kapcsolódó weboldalak
Elérhetőségi adatok
Back to top