Európai Unió

Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA)

Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA)

Áttekintés

Szerep: Az EEA információkkal szolgál a szakpolitikai döntéshozatal résztvevőinek és a nyilvánosságnak a környezettel és a környezetvédelemmel kapcsolatos kérdésekben.

Igazgató: Hans Bruyninckx

Partnerek: az EU országai, Norvégia, Izland, Liechtenstein, Törökország és Svájc

Alapítás éve: 1990

Alkalmazottak száma: 200

Székhely: Koppenhága, Dánia

Honlap: Európai Környezetvédelmi Ügynökség

Az EEA egy uniós ügynökség, amely megbízható, független adatokkal és tájékoztatással szolgál környezetvédelmi kérdésekben. Fontos információs forrás szerepét tölti be mindazok számára, akik a környezetvédelmi politika kialakításával, elfogadásával, végrehajtásával és kiértékelésével foglalkoznak, és tájékoztatja a lakosság egészét is.

Milyen feladatokat lát el?

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség feladatköre a következőkre terjed ki:

 • segíti az EU-t és a tagországokat abban, hogy tájékozott döntéseket tudjanak hozni a következőkkel kapcsolatban: miként lehet javítani a környezetvédelmi intézkedések színvonalát, hogyan lehet jobban figyelembe venni a környezetvédelmi szempontokat a gazdaságpolitika alakítása során, és hogyan lehet növelni a fenntarthatóságot;
 • működteti és koordinálja az európai környezeti információs és megfigyelőhálózatot, amelyet az ügynökség munkáját segítő tagállami környezetvédelmi szervek alkotnak.

Szervezeti felépítés

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökségnél a környezetvédelem, a fenntartható fejlődés, az információkezelés és a kommunikáció területének szakértői dolgoznak. Az ügynökség munkatársainak többsége a szervezet koppenhágai székhelyén dolgozik.

De az ügynökség koordinálja az európai környezeti információs és megfigyelőhálózat (Eionet) működését is. Az Eionet több mint 300 tagintézményt számlál Európa-szerte.

Ennek során az ügynökség szorosan együttműködik a kijelölt nemzeti kapcsolattartó pontokkal a részt vevő országokban, valamint más nemzeti szervekkel (környezetvédelmi ügynökségekkel, minisztériumokkal stb.), amelyek feladata az, hogy az országuk területén összehangolják az Eionet tevékenységét.

Az adatgyűjtés, -kezelés és -elemzés támogatása érdekében az EEA európai témaközpontokat is létrehozott, és azokat irányítja. Ezek a témaközpontok a főbb környezetvédelmi kérdésekkel foglalkoznak. Ezek a központok Európa-szerte mintegy 90 szakintézményt tömörítő hálózatok is egyben.

Hogyan végzi a munkáját?

Az EEA éves munkaprogramok alapján végzi tevékenységét. Mindegyik éves munkaprogram egy nagyobb ívű, ötéves munkaprogramba illeszkedik. A jelenlegi ötéves munkaprogram a 2014–2018-as időszakot fedi le, és a következő 4 fő téma köré épül:

 • információszolgáltatás a szakpolitikai intézkedések megvalósításához – véleménynyilvánítás és tanácsadás az EU szakpolitikai keretével és céljaival kapcsolatban, a fő környezetvédelmi kérdésekkel kapcsolatos folyamatos jelentéstétel révén;
 • a rendszerszintű kihívások értékelése – makro-, illetve ágazati szintű és távlati elemzések az uniós környezetvédelmi cselekvési program támogatására;
 • tudásépítés és -felhasználás – szakértők és információs rendszerek hálózatainak létrehozása és fenntartása;
 • a hatékonyság és az eredményesség folyamatos javítása.

Kik látják hasznát tevékenységének?

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség fő érdekelt felei:

 • az Európai Bizottság, az Európai Parlament, az EU Tanácsa és más európai uniós intézmények,
 • a részt vevő országok kormányai,
 • civil szervezetek (NGO-k),
 • tudományos és kutatóintézetek,
 • üzleti szervezetek,
 • tanácsadó irodák és szellemi műhelyek, agytrösztök.

Az ügynökség tevékenységének az egyik legfontosabb célcsoportját a lakosság egésze alkotja, hiszen az EEA segít az embereknek abban, hogy jobban átlássák a környezetvédelemmel és az éghajlatváltozással kapcsolatos kérdéseket.

Elérhetőségi adatok

Európai Környezetvédelmi Ügynökség(EEA)

Elérhetőségi adatok

Cím

Kongens Nytorv 6

DK-1050 København K

Danmark

Tel
+45 33 36 71 00
Fax
+45 33 36 71 99
Back to top