Európai Unió

Európai Védelmi Ügynökség (EDA)

Európai Védelmi Ügynökség (EDA)

Áttekintés

 • Szerep: Az EDA együttműködésen alapuló európai védelmi projektek végrehajtását támogatja, és közös platformot biztosít az európai honvédelmi minisztériumok számára.
 • Ügyvezető igazgató: Jiří Šedivý
 • Tagok: 26 uniós tagország (Dánia kivételével)
 • Alapítás éve: 2004
 • Alkalmazottak száma: 140
 • Székhely: Brüsszel (Belgium)
 • Honlap: EDA

Az Európai Védelmi Ügynökség (EDA) 2004-ben kezdte meg működését. Dánia kivételével az összes uniós tagország képviselteti magát a szervezetben, amely a katonai erőforrások fejlesztését segíti.

Munkájával előmozdítja a védelmi együttműködést, és teret ad olyan új kezdeményezéseknek és megoldásoknak, amelyek javítják a védelmi képességeket. Az arra kész tagországoknak abban is segít, hogy közös védelmi képességekkel vértezzék fel magukat.

Az EDA kulcsszerepet játszik az EU közös biztonság- és védelempolitikájának (KBVP) gerincét adó képességek fejlesztésében.

A brüsszeli székhelyű, mintegy 140 fős ügynökséget Josep Borrell, az Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, a Bizottság alelnöke vezeti.

Tevékenység

Az EDA európai dimenziót ad 26 uniós tagország védelmi képességeinek javításához (Dánia nem vesz részt ebben az együttműködésben).

Elősegíti a képességek kollaboratív fejlesztésére kész honvédelmi minisztériumok együttműködését.

Az ügynökség fogja össze az európai védelmi együttműködéssel kapcsolatos összes tevékenységet. Szakmai tapasztalatainak és hálózatainak köszönhetően tevékenysége a védelem csaknem teljes spektrumát lefedi, különösen a következők terén:

 • a követelmények összehangolása a műveleti képességek kibontakoztatása érdekében,
 • technológiademonstrációs rendszerek kifejlesztésére irányuló kutatás és innováció,
 • a közös biztonság- és védelempolitikai műveleteket támogató képzés és gyakorlatok.

Az EDA emellett az európai védelmi ipar megerősítésén fáradozik, és az egyes tagállamok katonai érdekelt felei felé összekötőként, illetve facilitátorként közvetíti a védelemre kiható uniós szakpolitikai törekvéseket.

2017 májusában a tagországok az ügynökség feladatkörének megszilárdítása mellett döntöttek, így többek között központi szerepet ruháztak rá az uniós finanszírozású védelmi tevékenységek terén.

Szervezeti felépítés

Az ügynökség 3 operatív igazgatóságra tagolódik:

Működés

Az ügynökség az uniós tagországok védelmi együttműködésének támogatása céljából jött létre.

Együttműködési projektek révén segíti a munkát a résztvevők által közösen meghatározott prioritási területeken.

A szervezet méltán büszke rugalmasságára, szakértelmére és költséghatékonyságára.

 • Rugalmasság: ha legalább két ország konkrét projekttel áll elő, hogy egyeztesse stratégiai prioritásait, operatív követelményeit vagy érdekeit, az ügynökség testre szabott támogatást biztosít számukra.
 • Költséghatékonyság: az EDA általános költségvetésből gazdálkodik, de ad hoc projektekhez vagy programokhoz kapcsolódó, illetve egyéb bevételekből származó források is a rendelkezésére állnak. Tájékozódjon részletesebben arról, hogy mire fordítja az EDA a költségvetési forrásokat.

Kik látják hasznát az ügynökség tevékenységének?

Az uniós tagországok (Dánia kivételével) mind előnyét látják annak, hogy az ügynökség rugalmas szemléletének köszönhetően saját egyedi védelmi igényeik szerint tudnak dönteni a különböző közös projektekben való részvételről.

Az ügynökség az európai honvédelmi minisztériumoknak segít kezelni a kapacitásbeli és a képzések terén mutatkozó hiányosságokat.

Az EDA néhány harmadik országgal (Norvégiával, Szerbiával, Svájccal és Ukrajnával) szintén együttműködik.

Elérhetőségi adatok

Európai Védelmi Ügynökség (EDA)

Elérhetőségi adatok

Cím

Rue des Drapiers/Lakenweversstraat 17-23

B-1050 Bruxelles/Brussel

Belgique/België

Tel
+32 2 504 28 00
Fax
+32 2 504 28 15
Back to top