Frequently Asked Questions

Europass templates

Шта је Europass пасош вештина?

Europass пасош вештина био је алат који је Europass нудио до 2019. године. Корисници су могли да креирају колекцију докумената у једној датотеци. Europass пасош вештина више није у понуди; међутим, регистровани корисници Europass-а од сада могу да деле документе из своје Europass библиотеке.

Како да опишем своје дигиталне вештине?

Можеш да наведеш и организујеш своје дигиталне вештине у свом Europass профилу. Можеш да направиш листу свих својих дигиталних вештина, укључујући алате и софтвере које умеш да користиш, као и пројекте или достигнућа на која си поносан/на. Можеш да опишеш алате које користиш у свом послу или на студијама, као и алате које користиш у слободно време (нпр. друштвене мреже, блогови, гејминг). Такође можеш да организујеш своје вештине у различите групе, нпр. направи групу дигиталних алата које користиш за дизајн; или дигиталне вештине које користиш у свом послу, или чак листу дигиталних вештина које желиш да развијеш.

Како самопроценити своје језичке вештине?

Можеш да процениш своје језичке вештине у свом Europass профилу. Самопроцењивање твојих вештина значи да размислиш о својим вештинама и опишеш своје нивое вештина. Можеш да попуниш једноставну табелу самопроцене у свом Europass профилу да опишеш своје језичке вештине. Можеш да прочиташ сваки од описа у овом алату за самопроцену и одабереш ниво за који сматраш да најбоље описује твоје вештине слушања, читања, говорне интеракције, говорне продукције и вештина писања на било ком језику. Такође можеш да сачуваш своје језичке потврде у Europass библиотеци. Овај алат за самопроцену користи Заједнички европски оквир за језике (ЦЕФР).

Табелу самопроцене можеш да поделиш са свог Europass профила са другима, на пример послодавцима, образовним установама или институцијама за обуку.

Шта се догодило са Europass језичким пасошем?

Europass језички пасош основан је као један од шаблона Europass документа 2004. године као алат за самопроцену језичких вештина и квалификација.

Тренутни Europass интегрисао је језички пасош у Europass профил као одељак који се зове језичке вештине. И даље можеш да процениш своје језичке компетенције на основу Заједничког европског референтног оквира за језике (ЦЕФР) и да своје резултате поделиш са послодавцима или образовним институцијама сходно потреби.

Шта је Додатак дипломи?

Europass додатак дипломи може ти помоћи да на јасан и доследан начин опишеш своје квалификације високог образовања.

Шта је Europass Додатак сертификату?

Europass додатак сертификату може ти помоћи да на јасан и доследан начин опишеш своје квалификације стручног образовања и обуке.

Шта је Europass мобилност?

Europass мобилност може ти помоћи да прикажеш вештине стечене током искуства мобилности у другој земљи.

Europass CV and cover letter editor

Нови Europass представљен је јула 2020. године. Могу ли и даље да користим Europass CV-јеве и пропратна писма од раније?

Ако си направио/ла Europass CV или пропратно писмо пре јула 2020. можеш да увезеш ове документе у Онлајн Едитор да би их уредио/ла. Такође се можеш регистровати да направиш свој Europass профил и чуваш документе у својој Europass библиотеци тако да можеш приступати својим документима и делити их са једне локације.

Како да сачувам свој Europass CV?

Увек ћеш бити обавештен/а о изборима које имаш након што попуниш свој CV:

Као регистровани корисник, можеш га преузети на свој локални уређај или га сачувати у својој Europass библиотеци.

Као гост корисник, можеш га преузети на свој локални уређај.

Да ли Europass може да преведе мој Europass CV и пропратно писмо?

Можеш да направиш свој Europass профил, Europass CV и пропратно писмо на 29 различитих језика. Међутим, Europass не преводи информације које си већ навео/ла у свом профилу или документима.

Могу ли да креирам различите верзије свог Europass CV-а?

Можеш да креираш различите верзије свог Europass CV-а. Такође можеш да користиш различите доступне визуелне шаблоне. Регистровани корисници могу да чувају различите верзије у својој Europass библиотеци. Гости корисници могу да преузму различите верзије свог Europass CV-а и касније их ажурирају.

Изгубио/ла сам свој Europass CV. Шта могу да урадим?

Ако си гост-корисник, информације које унесеш у свој Europass профил биће доступне 48 сати након последње посете.

Као регистровани корисник твоје информације ће се дуже чувати и можеш сачувати своје Europass CV-јеве и пропратна писма у својој библиотеци.

Могу ли да модификујем свој Europass CV по потреби?

Помоћу Europass CV Едитора можеш да додајеш, уклањаш и уређујеш одељке CV-а по жељи. Одељке попут „Радно искуство“ и „Образовање и обука“ можеш премештати, уређивати или уклањати. Такође можеш да креираш прилагођене одељке са именима која одабереш, у зависности од твојих потреба и искустава.

Након попуњавања преферираних одељака моћи ћеш да одабереш одговарајући изглед CV-а са листе различитих шаблона. Ово ће ти омогућити да прилагодиш изглед и осећај сваког CV-а за сваку апликацију.

Како могу да ажурирам свој Europass CV на интернету?

Ако си регистровани корисник, можеш да сачуваш свој Europass CV у својој Europass библиотеци и да га измениш у свако доба. Ако си посетилац, можеш увести свој Europass CV у Онлајн Едитор и извршити све потребне измене и поново преузети CV.

Где могу да чувам свој Europass CV?

Можеш да чуваш свој Europass CV на следеће начине:

  • У својој Europass библиотеци (само регистровани корисници)
  • Преузми на свој локални уређај (десктоп или мобилни уређај)
У ком формату могу да сачувам свој Europass CV?

Тренутно свој Europass CV можеш да сачуваш у Europass PDF верзији.

Не могу да додам фотографију у свој Europass CV?

Молимо те да провериш да ли си поставио/ла фотографију у правом формату датотеке: PNG, JPG.

Ако јеси, провери да ли је величина датотеке мања од 20 MB.

Support and Information

Нисам држављанин ЕУ земље. Да ли могу да користим Europass?

Да, Europass је бесплатан скуп мрежних алата и информација за све, без обзира на држављанство или земљу пребивалишта.

Да ли Europass може да ми помогне у признавању мојих вештина и квалификација?

Europass ти може помоћи да јасно и доследно саопштиш своје вештине, квалификације и искуства. Коришћење Europass-а не даје ти право на било какво аутоматско признавање твојих вештина и квалификација или других права. Europass профил и Europass документи као што су додатак дипломи, додатак сертификату и Europass мобилност могу ти бити од помоћи да објасниш своје вештине и квалификације послодавцима, институцијама за образовање и обуку и другима.

Могу ли да користим или репродукујем податке садржане на Europass веб локацији?

Дозвољено ти је да користиш информације са Europass веб локације ако наведеш извор (© Европска унија).

Ја сам слепа или слабовида особа. Могу ли да користим Europass CV?

Да, Europass је пажљиво развијен узимајући у обзир слабовиде и слепе особе. Подржава помоћну технологију и нуди алтернативе људима са таквим изазовима.

Шта су Национални Europass центри?

Национални Europass центар координира све активности повезане са Europass-ом у свакој земљи која учествује у Europass-у. То је прва контакт тачка за сваку особу или организацију заинтересовану за коришћење или учење више о Europass-у. Можеш да ступиш у контакт са националним Europass центром своје земље или земље у којој си заинтересован/а да радиш или учиш.

Како да добијем подршку у мојој земљи?

Можеш да потражиш информације и услуге које би ти помогле у различитим земљама кроз одељке Europass-а Учи у Европи и Ради у Европи. Изабери са листе земљу која те занима.

За додатне информације о Europass-у, можеш се обратити Националном Europass центру у твојој земљи.

Како да проверим ниво својих квалификација у Европском оквиру квалификација (ЕОК)?

Подаци о нивоу ЕОК могу се укључити у твоје документе о квалификацији (диплома, потврда, транскрипти) или можеш затражити ове податке од институције у којој си студирао/ла.

Шта је Европски оквир квалификација (ЕОК)?

Европски оквир квалификација (ЕОК) је ЕУ алат који квалификације чини разумљивијим у свим земљама и системима. ЕОК омогућава да се квалификације стечене у било којој европској земљи разумеју кроз једноставан систем са осам нивоа. Информације о ЕОК-у могу бити укључене у твоје дипломе о квалификацији или у Додатак дипломи или Додатак сертификату. Информације о ЕОК степену квалификације можеш укључити у свој CV и пријаве да помогнеш послодавцима или институцијама за образовање и обуку у другим земљама да разумеју твоје квалификације.