Have time for a quick survey?

We want to provide you with the best experience, so your feedback is very valuable to us. All you need to do is answer 5 simple questions

Takes 3 minutes

or

Frequently Asked Questions

EUROPASS ŠABLONI

Šta je Zajednički evropski okvir za jezike (CEFR)?

Zajednički evropski referentni okvir za jezike je smernica Saveta Evrope koja se koristi za opisivanje dostignuća onih koji uče strani jezik. CEFR pruža metod učenja, podučavanja i ocenjivanja koji se odnosi na sve jezike u Evropi. CEFR uključuje šest referentnih nivoa, koji se širom Evrope koriste za razumevanje poznavanja jezika. CEFR mreža za samoprocenu se koristi u Europass profilu kako bi se pomoglo ljudima da samoprocenjuju svoje znanje jezika. 

Šta je Europass mobilnost?

Europass mobilnost može ti pomoći da prikažeš veštine stečene tokom iskustva mobilnosti u drugoj zemlji.

Šta je Europass Dodatak sertifikatu?

Europass dodatak sertifikatu može ti pomoći da na jasan i dosledan način opišeš svoje kvalifikacije stručnog obrazovanja i obuke.

Šta je Dodatak diplomi?

Europass dodatak diplomi može ti pomoći da na jasan i dosledan način opišeš svoje kvalifikacije visokog obrazovanja.

Šta se dogodilo sa Europass jezičkim pasošem?

Europass jezički pasoš osnovan je kao jedan od šablona Europass dokumenta 2004. godine kao alat za samoprocenu jezičkih veština i kvalifikacija.

Trenutni Europass integrisao je jezički pasoš u Europass profil kao odeljak koji se zove jezičke veštine. I dalje možeš da proceniš svoje jezičke kompetencije na osnovu Zajedničkog evropskog referentnog okvira za jezike (CEFR) i da svoje rezultate podeliš sa poslodavcima ili obrazovnim institucijama shodno potrebi.

Kako samoproceniti svoje jezičke veštine

Možeš da proceniš svoje jezičke veštine u svom Europass profilu. Samoprocenjivanje tvojih veština znači da razmisliš o svojim veštinama i opišeš svoje nivoe veština. Možeš da popuniš jednostavnu tabelu samoprocene u svom Europass profilu da opišeš svoje jezičke veštine. Možeš da pročitaš svaki od opisa u ovom alatu za samoprocenu i odabereš nivo za koji smatraš da najbolje opisuje tvoje veštine slušanja, čitanja, govorne interakcije, govorne produkcije i veština pisanja na bilo kom jeziku. Takođe možeš da sačuvaš svoje jezičke potvrde u Europass biblioteci. Ovaj alat za samoprocenu koristi Zajednički evropski okvir za jezike (CEFR).

Tabelu samoprocene možeš da podeliš sa svog Europass profila sa drugima, na primer poslodavcima, obrazovnim ustanovama ili institucijama za obuku. 

Kako da opišem svoje digitalne veštine?

Možeš da navedeš i organizuješ svoje digitalne veštine u svom Europass profilu. Možeš da napraviš listu svih svojih digitalnih veština, uključujući alate i softvere koje umeš da koristiš, kao i projekte ili dostignuća na koja si ponosan/na. Možeš da opišeš alate koje koristiš u svom poslu ili na studijama, kao i alate koje koristiš u slobodno vreme (npr. društvene mreže, blogovi, gejming). Takođe možeš da organizuješ svoje veštine u različite grupe, npr. napravi grupu digitalnih alata koje koristiš za dizajn; ili digitalne veštine koje koristiš u svom poslu, ili čak listu digitalnih veština koje želiš da razviješ.

Šta je Europass pasoš veština?

Europass pasoš veština bio je alat koji je Europass nudio do 2019. godine.  Korisnici su mogli da kreiraju kolekciju dokumenata u jednoj datoteci. Europass pasoš veština više nije u ponudi; međutim, registrovani korisnici Europass-a od sada mogu da dele dokumente iz svoje Europass biblioteke.

PODRŠKA I INFORMACIJE

Šta je Evropski okvir kvalifikacija (EOK)?

Evropski okvir kvalifikacija (EOK) je EU alat koji kvalifikacije čini razumljivijim u svim zemljama i sistemima. EOK omogućava da se kvalifikacije stečene u bilo kojoj evropskoj zemlji razumeju kroz jednostavan sistem sa osam nivoa. Informacije o EOK-u mogu biti uključene u tvoje diplome o kvalifikaciji ili u Dodatak diplomi ili Dodatak sertifikatu. Informacije o EOK stepenu kvalifikacije možeš uključiti u svoj CV i prijave da pomogneš poslodavcima ili institucijama za obrazovanje i obuku u drugim zemljama da razumeju tvoje kvalifikacije.

Kako da proverim nivo svojih kvalifikacija u Evropskom okviru kvalifikacija (EOK)?

Podaci o nivou EOK mogu se uključiti u tvoje dokumente o kvalifikaciji (diploma, potvrda, transkripti) ili možeš zatražiti ove podatke od institucije u kojoj si studirao/la.

Kako da dobijem podršku u mojoj zemlji?

Možeš da potražiš informacije i usluge koje bi ti pomogle u različitim zemljama kroz odeljke Europass-a Uči u Evropi i Radi u Evropi. Izaberi sa liste zemlju koja te zanima.

Za dodatne informacije o Europass-u, možeš se obratiti Nacionalnom Europass centru u tvojoj zemlji.

Šta su Nacionalni Europass centri?

Nacionalni Europass centar koordinira sve aktivnosti povezane sa Europass-om u svakoj zemlji koja učestvuje u Europass-u. To je prva kontakt tačka za svaku osobu ili organizaciju zainteresovanu za korišćenje ili učenje više o Europass-u. Možeš da stupiš u kontakt sa nacionalnim Europass centrom svoje zemlje ili zemlje u kojoj si zainteresovan/a da radiš ili učiš.

Ја сам слепа или слабовида особа. Могу ли да користим Europass CV?

Да, Europass је пажљиво развијен узимајући у обзир слабовиде и слепе особе. Подржава помоћну технологију и нуди алтернативе људима са таквим изазовима.

Mogu li da koristim ili reprodukujem podatke sadržane na Europass veb lokaciji?

Dozvoljeno ti je da koristiš informacije sa Europass veb lokacije ako navedeš izvor (© Evropska unija).

Da li Europass može da mi pomogne u priznavanju mojih veština i kvalifikacija?

Europass ti može pomoći da jasno i dosledno saopštiš svoje veštine, kvalifikacije i iskustva. Korišćenje Europass-a ne daje ti pravo na bilo kakvo automatsko priznavanje tvojih veština i kvalifikacija ili drugih prava. Europass profil i Europass dokumenti kao što su dodatak diplomi, dodatak sertifikatu i Europass mobilnost mogu ti biti od pomoći da objasniš svoje veštine i kvalifikacije poslodavcima, institucijama za obrazovanje i obuku i drugima.

Nisam državljanin EU zemlje. Da li mogu da koristim Europass?

Da, Europass je besplatan skup mrežnih alata i informacija za sve, bez obzira na državljanstvo ili zemlju prebivališta.

Support and Information

What is the Qualifications Dataset Register (QDR)?

National authorities can prepare and publish qualifications, accreditation and learning opportunities in Europass through the Qualifications Dataset Register (QDR) platform. The QDR is a tool developed by the Commission to support national authorities to publish their data as ‘linked open data’ which can be published, connected and used more easily.

What is accreditation?

Accreditation in the Europass context is the quality assurance or licensing of an organisation or a qualification. An accreditation instance within the Europass context can be used to specify information about two types of Accreditation.

 • Institutional licensing: quality assurance and/or licensing at the level of an organisation. It implies permission for the institution to operate (e.g., issuing a qualification) and is awarded by Public Authorities or delegates thereof.
 • Programme/qualification accreditation: permission to provide a specific programme or qualification. Describes a licensing procedure applied at the level of one or several programmes/qualifications. It implies permission for an institution to provide specific Programmes/Qualifications and is awarded by Public Authorities or delegates thereof.
What is ESCO and how is it used in Europass?

ESCO (European Skills, Competences, Qualifications and Occupations) is the European multilingual classification of Skills, Competences and Occupations.     ESCO works as a dictionary, describing, identifying and classifying professional occupations and skills relevant for the EU labour market and education and training.                       

ESCO provides descriptions of 2942 occupations and 13.485 skills linked to these occupations, translated into 27 languages (all official EU languages plus Icelandic, Norwegian and Arabic).     Europass uses ESCO in three ways:  1) Europass users have a pre-pefined list of occupations which they can choose from in their Work Experience section of their profile or CV.  2) ESCO also provides full descriptions of occupations when you choose to click on the "eye" icon. You can then click on the "Learn more" button, which will redirect you to the full information about the specific occupation.

KORIŠĆENJE EUROPASS-a

Kako da se registrujem na Europass?

Da se registruješ na Europass, prvo moraš da kreiraš „EU prijavu“ koja je korisnička usluga Evropske komisije. Da kreiraš „EU prijavu“ unesi svoju adresu e-pošte i napravi lozinku. Onda ćeš dobiti e-poštu sa linkom koja će ti omogućiti da dovršiš postupak registracije. Posle toga možeš da koristiš Europass kao registrovani korisnik. Registrovani korisnici imaju potpuni pristup svim Europass alatima uključujući Profil, Biblioteku i predloge poslova i predloge kurseva.

Šta da radim ako zaboravim lozinku za EU prijavu?

Ljubazno ti savetujemo da samo klikneš „Zaboravili ste lozinku?“ na stranici za prijavu. Imaj na umu da ne možeš resetovati lozinku ako je tvoj nalog zaključan. Međutim, EU služba za pomoć pri prijavi moći će da ti pomogne. Molimo pogledaj ceo postupak opisan na EU stranici za prijavu.

Da li mogu da koristim Europass na mobilnim uređajima?

Da, Europass možeš da koristiš na tabletima i mobilnim telefonima, različitim veb pregledačima i veličinama prozora sa različitim rezolucijama.

Moj pregledač ne prikazuje pravilno Europass. Šta mogu da uradim?

Ažuriraj pregledač ili razmisli o upotrebi nekog drugog, npr. skorijoj verziji Firefoxa, Chrome-a ili Internet Explorera. Ako se problem nastavi, obrati se Europass timu.

Na kojim jezicima je Europass dostupan?

Europass je dostupan na sledećim jezicima zemalja koje učestvuju u Europass-u: 

 • bugarski
 • hrvatski
 • češki
 • danski
 • holandski
 • engleski
 • estonski
 • finski
 • francuski
 • nemački
 • grčki
 • mađarski
 • islandski
 • irski
 • italijanski
 • letonski
 • litvanski
 • makedonski
 • malteški
 • norveški
 • poljski
 • portugalski
 • rumunski
 • srpski
 • slovački
 • slovenački
 • španski
 • švedski
 • turski

Using Europass

How can I get jobs and course suggestions?

Europass offers jobs and course suggestions by matching them with the skills and interests that you have provided on your profile and the "my skills"  or "my interest"  tools. 

 • Select the "Settings" option under the “Me” button.
 • Click on "Customise suggestion settings".
 • On "Manage suggestions", click on edit.

Switch the button on the right to ON to be able to receive job and course suggestions. You will be able to see personalised suggestions on your Europass dashboard.

Don’t forget to save the changes!