europass

Have time for a quick survey?

We want to provide you with the best experience, so your feedback is very valuable to us. All you need to do is answer 5 simple questions

Takes 3 minutes

or

Voor je gaat studeren in het buitenland...

Wil je voor je studie of opleiding naar een ander EU-land, dan moet je kwalificaties (diploma's, opleidingscertificaten etc.) kunnen voorleggen aan de instelling waar je heen wilt. Deze checklist en tips helpen je om je diploma te laten erkennen en in het buitenland te gaan studeren.

Enthusiastic young woman sitting on the floor next to a suitcase and typing on a laptop

Controleer de gegevens

Bent je op zoek naar een opleiding, lees dan ook meer over het lesgeld, de duur, de inschrijvingsprocedure, en de erkenning achteraf van de tijd in het buitenland. 

Ga je voor een studentenuitwisseling naar een ander land, vraag dan duidelijke uitleg, zowel aan je eigen onderwijsinstelling als aan die in het buitenland, over het pakket, het niveau en de examens.

Vraag hoe het zit met de erkenning van kwalificaties

Heb je meer informatie nodig, neem dan contact op met het ENIC-NARIC-centrum in het betrokken land. ENIC-NARIC-centra geven advies over de erkenning van buitenlandse diploma's en kunnen helpen om jouw kwalificaties uit te leggen aan onderwijs- en opleidingsinstellingen.

Geef wat meer uitleg over het niveau van de kwalificaties in jouw Europass-cv en je sollicitatie. Zo begrijpen mensen beter waar het om gaat. Heb je meer informatie over je niveau nodig, neem dan contact op met de opleidingsinstelling.

Bekijk en vergelijk de kwalificatieniveaus 

Ga na wat je opleiding waard is volgens het nationale kwalificatiekader van je land. Veel landen hebben zo'n NKK om het niveau van diploma's en andere getuigschriften aan af te meten. Dat helpt om te begrijpen wat de kwalificatie betekent. Je kunt ook nagaan waar je diploma binnen het Europees kwalificatiekader (EKK) staat. Dat EKK helpt om nationale kwalificatiekaders in Europa met elkaar te vergelijken.

luggage

Bereid de nodige documenten voor

Breng je papieren in orde. Hou alle diploma's, referenties en andere documenten bij de hand om met onderwijs- en opleidingsinstellingen te delen. Wist je dat je al die documenten digitaal kunt bewaren in de Europass-bibliotheek?

  • Heb je een diploma hoger onderwijs, dan kunt je bij de instelling waar je bent afgestudeerd een diplomasupplement aanvragen. Dat bevat nuttige uitleg over de graad die je hebt behaald.
  • Heb je een beroepsdiploma, dan kun je bij de instelling waar je dat heeft behaald een Europass-certificaatsupplement aanvragen. Dat bevat nuttige uitleg over de graad die je hebt behaald.