europass

Have time for a quick survey?

We want to provide you with the best experience, so your feedback is very valuable to us. All you need to do is answer 5 simple questions

Takes 3 minutes

or

Frequently Asked Questions

Пoддршкa И Инфopмaции

Како да го проверам нивото на мојата квалификација на ниво на Европска квалификациска рамка (ЕКР)?

Информациите за нивото на ЕКР може да бидат содржани во вашите квалификациски документи (диплома, сертификат, уверенија), или ваквите информации можете да ги побарате од институцијата каде што сте учеле.

Како да добијам поддршка во мојата држава?

Можете да пребарувате информации и услуги за да ви помогнат во различни држави  преку полињата Учете во Европа и Работете во Европа. Изберете од листата на платформата држава за која сте заинтересирани.

За дополнителни информации, во врска со Европас, можете да го контактирате Националниот Европас центар во вашата држава.

Што се националните центри на Европас?

Европас националниот центар ги координира сите активности поврзани со Европас во секоја држава што учествува во Европас. Тоа е појдовна точка на контакт за кое било лице или организација, заинтересирани за користење или учење повеќе за Европас. Може да го контактирате Европас националниот центар во вашата држава, или во државата за која сте заинтересирани да работите или да учите.

Ja sam slepa ili slabovida osoba. Mogu li da koristim Europass CV?

Da, Europass je pažljivo razvijen uzimajući u obzir slabovide i slepe osobe. Podržava pomoćnu tehnologiju i nudi alternative ljudima sa takvim izazovima.

Може ли да ги користам или да ги репродуцирам информациите содржани на веб-страницата на Европас?

Вам ви е дозволено да ги користите информациите на веб-страницата на Европас, ако го потврдите изворот (Европска унија).

Дали Европас може да ми помогне за признавање на моите вештини и квалификации?

Европас може да ви помогне да ги разберете своите вештини, квалификации и искуства на јасен и конзистентен начин. Користењето на Европас не ви дава право на какво било автоматско признавање на вашите вештини и квалификации, или други права. Европас профилот и Европас документите, како што се Додатокот на диплома, Додатокот на сертификати и Европас мобилност, можат да ви користат за да ги објасните вашите вештини и квалификации на работодавците, институциите за образование и обука и други.

Поддршка и информации Јас не сум европски државјанин. Може ли да користам Европас?

Да, Европас е бесплатен сет на онлајн алатки и информации за сите, без оглед на вашата националност или држава на престој.

Support and Information

What is the Qualifications Dataset Register (QDR)?

National authorities can prepare and publish qualifications, accreditation and learning opportunities in Europass through the Qualifications Dataset Register (QDR) platform. The QDR is a tool developed by the Commission to support national authorities to publish their data as ‘linked open data’ which can be published, connected and used more easily.

What is accreditation?

Accreditation in the Europass context is the quality assurance or licensing of an organisation or a qualification. An accreditation instance within the Europass context can be used to specify information about two types of Accreditation.

 • Institutional licensing: quality assurance and/or licensing at the level of an organisation. It implies permission for the institution to operate (e.g., issuing a qualification) and is awarded by Public Authorities or delegates thereof.
 • Programme/qualification accreditation: permission to provide a specific programme or qualification. Describes a licensing procedure applied at the level of one or several programmes/qualifications. It implies permission for an institution to provide specific Programmes/Qualifications and is awarded by Public Authorities or delegates thereof.
What is ESCO and how is it used in Europass?

ESCO (European Skills, Competences, Qualifications and Occupations) is the European multilingual classification of Skills, Competences and Occupations. ESCO works as a dictionary, describing, identifying and classifying professional occupations and skills relevant for the EU labour market and education and training.                       

ESCO provides descriptions of 2942 occupations and 13.485 skills linked to these occupations, translated into 27 languages (all official EU languages plus Icelandic, Norwegian and Arabic).  

Europass uses ESCO in three ways:  1) Europass users have a pre-pefined list of occupations which they can choose from in their Work Experience section of their profile or CV.  2) ESCO also provides full descriptions of occupations when you choose to click on the "eye" icon. You can then click on the "Learn more" button, which will redirect you to the full information about the specific occupation.

Кopиcтeњe нa Eвpoпac

Како да се регистрирам во Европас?

За да се регистрирате во „Европас“, прво треба да креирате ваше „ЕУ најавување“ , што Комисијата на ЕУ го нуди како корисничка услуга. За да креирате „ЕУ најавување“, ја внесувате вашата е-пошта и креирате лозинка. Потоа ќе добиете е-пошта со линк што ќе ви овозможи да го завршите процесот на регистрација. Како регистриран корисник можете да почнете да го користите Европас. Регистрираните корисници имаат целосен пристап до сите алатки на Европас, вклучувајќи го и профилот, библиотеката и предлозите за работни места и курсеви.

Што да направам ако ја заборавам лозинката за најавување во ЕУ?

Ве советуваме само да кликнете на "Ја заборавивте лозинката?" на страницата за најавување. Имајте предвид дека не можете да ја ресетирате вашата лозинка ако вашата сметка е заклучена. Сепак, одделот за помош за најавување во ЕУ ќе може да ви помогне. Ве молиме, најдете ја целата постапка опишана на страницата за најавување.

Може ли да користам Европас на мобилен уред?

Да, можете да го користите Европас на таблети и мобилни телефони,  на различни веб-пребарувачи и различни големини на прозорци со различни резолуции.

Мојот пребарувач не го прикажува Европас правилно. Што можам да направам?

Ажурирајте го вашиот пребарувач или размислувајте за користење на друг, на пример, последната верзија на Firefox, Chrome, или Internet Explorer. Доколку проблемот продолжи, контактирајте го Европас тимот.

Употреба на Европас На кои јазици е достапен Европас?

Европас е достапен на следниве јазици на државите-учеснички во Европас:

 • бугарски
 • хрватски
 • чешки
 • дански
 • холандски
 • англиски
 • естонски
 • фински
 • француски
 • германски
 • грчки
 • унгарски
 • исландски
 • ирски
 • италијански
 • латвиски
 • литвански
 • македонски
 • малтешки
 • норвешки
 • полски
 • португалски
 • романски
 • српски
 • словачки
 • словенечки
 • шпански
 • шведски
 • турски

Using Europass

How can I get jobs and course suggestions?

Europass offers jobs and course suggestions by matching them with the skills and interests that you have provided on your profile and the "my skills"  or "my interest"  tools. 

 • Select the "Settings" option under the “Me” button.
 • Click on "Customise suggestion settings".
 • On "Manage suggestions", click on edit.

Switch the button on the right to ON to be able to receive job and course suggestions. You will be able to see personalised suggestions on your Europass dashboard.

Don’t forget to save the changes!

I shared my Europass information via a hyperlink. How can I deactivate that link?
 • Login to your Europass account 
 • Go to the “activity feed” section under the “Me” button.
 • Click on edit (the icon in the shape of a pen on the right) of the specific link.
 • Select “unpublish link” to deactivate that link.
Is there a record of all the times that Europass had technical issues?

Yes, if you were not able to use Europass due to instability, you can refer to the Error Log Page for reference. It lists the dates and times when Europass had full or partial inaccessibility, due to planned technical maintenance or unexpected technical problems.

Урeдник нa Eвpoпac CV и мoтивaциoнo пиcмo

Не можам да додадам фотографија на моето Europass CV?

Проверете дали сте ја поставиле фотографијата во вистинскиот формат: PNG, JPG.

Ако е тоа случај, проверете дали големината на вашата датотека е помала од 20 MB.

Во кој формат можам да го зачувам моето Europass CV?

Во моментов, можете да го зачувате вашето Europass CV во Europass PDF верзија.

Каде можам да го зачувам моето Europass CV?

Можете да го чувате вашето Europass CV на следниве начини:

 • Во вашата Europass Библиотека (само за регистрирани корисници)
 • Преземете го на вашиот локален уред (десктоп или мобилен уред)
Како можам да го ажурирам моето Europass CV?

Ако сте регистриран корисник, можете да го чувате вашето Europass CV  во вашата Europass библиотека и да ја уредувате во секое време. Ако сте гостин-корисник, можете да го внесете вашето Europass CV во Онлајн Уредникот, да направите било какви промени во зависност од вашата потреба и повторно да го преземете CV-то.

Може ли да го прилагодам моето Europass CV?

Со Europass CV уредникот можете да додадете, отстраните и уредувате делови од CV-то по желба. Деловите како „Работно искуство“ и „Образование и обука“ можат да се преместат, уредат или отстранат. Можете исто така да креирате прилагодени делови, со имиња што ќе ги изберете, во зависност од вашите потреби и искуства.

По пополнувањето на деловите кои ги преферирате ќе можете да изберете соодветен изглед на CV од листата со различни шаблони. Ова ќе ви овозможи да го прилагодите изгледот и суштината на секое CV за секоја апликација.

Го изгубив моето Europass CV. Што можам да направам?

Ако сте гостин-корисник, информациите што ги внесувате во вашиот Europass профил ќе бидат достапни 48 часа по последната посета.

Како регистриран корисник, вашите информации ќе бидат зачувани подолго и можете да ги зачувате вашите Europass CV-а и мотивациони писма во вашата Библиотека.

Може ли да направам различни верзии од моето Europass CV?

Може да направите различни верзии од вашето Europass CV. Можете исто така да ги користите различните достапни видливи обрасци. Регистрираните корисници можат да ги складираат различните верзии во својата Europass Библиотека. Гостин-корисниците можат да ги преземат различните верзии од своето Europass CV и да ги ажурираат подоцна.