europass

Have time for a quick survey?

We want to provide you with the best experience, so your feedback is very valuable to us. All you need to do is answer 5 simple questions

Takes 3 minutes

or

Mi a digitális tanúsítvány?

Tanulási folyamat eredményét igazoló dokumentum, amely tartalmazhat tevékenységleírást, értékelést, meghatározhat szakmai jogosultságot vagy képesítést.

 

Az Európai Bizottság jelenleg azon munkálkodik, hogy megteremtse az Europass digitális tanúsítvány alkalmazásához szükséges infrastruktúrát. Célja, hogy a képesítéseket vagy a tanulmányi úton elért más eredményeket Európa-szerte hatékonyabban és biztonságosabban el lehessen ismerni.

Az Europass digitális tanúsítványok alkalmazásához szükséges infrastruktúra kialakítása jelenleg zajlik. Az említett rendszer az Europass-határozat 4. cikkének (6) bekezdésében foglaltak szerint támogatja hitelesítési szolgáltatások használatát bármely, készségekkel és képesítésekkel kapcsolatos digitális dokumentumok vagy információk vonatkozásában.

A tanúsítványok olyan dokumentált állításokat tartalmazó nyilatkozatok, amelyeket az oktatási szervezetek tanulási folyamatot követően állítanak ki egy adott személyre vonatkozóan.

Az Europass digitális tanúsítványok tanulási folyamatok eredményét igazoló dokumentumok. Tartalmazhatnak:

Előnyök

Digitális adatállományként a tanúsítványok számos olyan értékes információt tartalmazhatnak, amelyek segítségével a munkaadók és a többi intézmény könnyebben értelmezheti és elismerheti a dokumentumban foglaltakat. Az Europass digitális tanúsítványok számtalan előnnyel rendelkeznek a papíralapú bizonyítványokkal szemben. Csökkentik a diákokra és a diplomásokra, valamint az oktatási és képzési szolgáltatókra és vállalkozókra háruló adminisztratív munka mennyiségét. Megnehezítik az okiratokkal való visszaélést, és elősegítik a papírmentes munkafolyamatokra való átállást.

Lehetővé teszik az azonnali ellenőrzést: a címzettek automatikusan megvizsgálhatják a különböző információk hitelességét, például beazonosíthatják a tanúsítványt kibocsátó szervet, vagy ellenőrizhetik a képesítés minőségbiztosítási vonatkozásait.

Az Europass digitális tanúsítványok aláírása elektronikus bélyegző segítségével történik, ami azt jelenti, hogy a hitelességet az egész EU-ban jogilag vélelmezni kell, és a dokumentumot egyenértékűnek kell tekinteni az ugyanezeket az információkat tartalmazó papíralapú tanúsítványokkal.

Fejlesztés

A Bizottság jelenleg dolgozik a digitális tanúsítványok alkalmazásához szükséges infrastruktúra részét képező eszközök, szoftverek és szolgáltatások kifejlesztésén. A 18 ország részvételével zajló tesztprogram során nemzeti szinten is kipróbálják a digitális tanúsítványokhoz kapcsolódó fent említett elemeket. A projekt előrehaladásával kapcsolatos információkat és frissítéseket folyamatosan közzétesszük ezen a weboldalon.

Technikai tudnivalók az Europass digitális tanúsítványokról

Europass digitális tanúsítvány tanulók számára – tájékoztatás

    • tevékenységleírást (pl. látogatott órák);
    • értékeléseket (pl. projektek);
    • eredményeket (pl. megszerzett készségek); 
    • szakmai jogosultságokat (pl. orvosi nyilvántartásba vétel); valamint
    • képesítéseket.