europass

Have time for a quick survey?

We want to provide you with the best experience, so your feedback is very valuable to us. All you need to do is answer 5 simple questions

Takes 3 minutes

or

A készségek és a képesítések elismerése

A készségek és a képesítések elismerése alapvető fontosságú a mobilitás, valamint a tanulási és szakmai lehetőségek előmozdításához EU-szerte.

A készségek és a képesítések elismerése nagyon fontos ahhoz, hogy a lakosság mobilitását, valamint tanulási és szakmai lehetőségeit EU-szerte előmozdítsuk.

A képesítések elismerésének két különböző folyamata:

  • A továbbképzés elismerése
  • A munkaerőpiacra való belépés (pl. szabályozott szakmák) elismerése

 

Képesítések elismerése további tanulmányok végzése céljából

Szakpolitikai háttér

2018. november 26-i ajánlásában a tagállamokat képviselő Tanács javasolta, hogy az alábbiak automatikusan kölcsönösen elismerhetők legyenek:

  • Felsőfokú, felső középfokú és képzési képesítések
  • Külföldi tanulmányi időszakok eredményei

Az ajánlás felszólítja a tagállamokat, hogy 2025-ig vezessenek be olyan keretrendszereket, amelyekkel automatikusan elismerhetik a más tagállamokban szerzett felsőfokú képesítéseket.

Az ajánlás értelmében automatikusan és teljes mértékben el kell ismerni a külföldi tanulmányi időszakokat és a (felsőoktatásra feljogosító) felső középfokú oktatási és képzési képesítéseket.

Az Európa Tanács és az UNESCO 1997-ben fogadta el a felsőoktatási képesítéseknek az európai régióban történő elismeréséről szóló egyezményt, más néven a lisszaboni elismerési egyezményt, amely az UNESCO európai és észak-amerikai régiójában szerzett képesítések elismerésének legfontosabb jogi eszköze. Előírja, hogy az aláíró országokban szerzett képesítések birtokosai számára a többi aláíró országban biztosítani kell a képesítés értékelését. Az értékelés és az abból következő elismerés célja:

  • a további felsőoktatásba való bejutás,
  • a tudományos címek használata,
  • és a munkaerőpiachoz való hozzáférés megkönnyítése.

Az egyezményt aláíró országok elkötelezték magukat amellett is, hogy országos eljárást dolgoznak ki a menekültek és a lakóhelyüket elhagyni kényszerülő személyek képesítésének értékelésére, még akkor is, ha a hivatalos dokumentumok nem állnak rendelkezésre. 

Woman holding a globe

Információk a képesítések elismeréséről

Az ENIC-NARIC hálózat valamennyi európai országban közös szakpolitikát és gyakorlatot dolgoz ki a képesítések elismerése céljából. A hálózat tagjai: az Európa Tanács és az UNESCO által létrehozott Nemzeti Információs Központok Európai Hálózata (ENIC), valamint az Európai Bizottság által létrehozott Felsőfokú Tanulmányok és Oklevelek Elismerésével Foglalkozó Nemzeti Információs Központok (NARIC).

Képesítését el szeretné ismertetni, hogy továbbképzésben vehessen részt? Lépjen kapcsolatba bármelyik ország ENIC-NARIC-irodájával (az elérhetőségeket lásd az ENIC-NARIC hálózat portálján). 

Szakmai képesítések kölcsönös elismerése

Szakpolitikai háttér

A szakmai képesítések elismerését a 2005/36/EK tanácsi irányelv szabályozza az Unióban.

Ez az irányelv a következő rendszereket hozza létre:

  • Automatikus elismerési rendszer ápolók, szülésznők, orvosok (háziorvosok és szakorvosok), fogorvosok, gyógyszerészek, építészek és állatorvosok számára
  • Általános elismerési rendszer más szabályozott szakmák (pl. tanárok, fordítók és ingatlanügynökök) vonatkozásában
  • Szakmai tapasztalaton alapuló elismerési rendszer, pl. ácsok, kárpitosok és kozmetikusok számára

Olvasson bővebben a szabályozott szakmák elismeréséről itt vagy böngésszen a szabályozott szakmák adatbázisában.

Különleges keretrendszerek

A 2005/36/EK irányelv nem szabályozza a különleges jogi rendelkezések hatálya alá tartozó szakmákat (pl.: tengerészek, könyvvizsgálók, biztosításközvetítők, légiirányítók, ügyvédek, kereskedelmi ügynökök és más, közlekedéssel vagy mérgező anyagok kezelésével kapcsolatos szakmák). Tájékozódjon részletesebben a különleges rendelkezések hatálya alá tartozó szakmákról.

Öt szakmát online, európai szakmai kártya igénylésével is el lehet ismertetni. Ezek: általános ápoló, gyógyszerész, gyógytornász, ingatlanügynök, hegyi túravezető.