europass

Have time for a quick survey?

We want to provide you with the best experience, so your feedback is very valuable to us. All you need to do is answer 5 simple questions

Takes 3 minutes

or

Felkészülés külföldi munkavállalásra

Ha Ön külföldön szeretne elhelyezkedni, készségeit és képesítéseit világosan, jól érthetően kell prezentálnia a munkáltatók vagy a munkaerő-közvetítők felé. Az alábbiakban tippeket és útmutatást teszünk közzé, hogy segítsünk Önnek külföldön elhelyezkedni.

 

  Használja a nemzeti képesítési keretrendszert

  Ellenőrizze, hogy az Ön képesítése hol helyezkedik el a nemzeti képesítési keretrendszerben (NKKR). Több országnak is van nemzeti képesítési keretrendszere, amely a saját oktatási rendszerében megszerezhető különböző képesítések besorolására szolgál. A cél az, hogy mindenki tudja, mit takarnak az egyes képesítések.

  Képesítésének szintjét Ön az európai képesítési keretrendszer (EKKR) segítségével is megadhatja. Az EKKR az európai országok képesítési rendszereit segít összehasonlítani. A legtöbb európai országban kibocsátott képesítések meghatározhatók az EKKR-rel. Önéletrajzában és pályázati dokumentumaiban adja meg, hogy képesítései mely szinteknek felelnek meg a nemzeti és az európai képesítési keretrendszerben. Oktatási intézményének módjában állhat a kérdéses információkat megadni.

  Young woman comparing EQF levels
  Mobile phone and stethoscope

  Ellenőrizze, hogy szakmája szabályozott szakma-e

  Bizonyos szakmák (orvos, jogász, építész stb.) több országban is szabályozottnak minősülnek.

  Ez azt jelenti, hogy ezekben az országokban bizonyos feltételekkel lehet ilyen szakmákban elhelyezkedni. Ellenőrizze, hogy foglalkozása szerepel-e a szabályozott szakmák adatbázisában.

  Ha Ön e szakmák valamelyikében jelentkezik állásra, meg kell felelnie az adott kritériumoknak, és elképzelhető, hogy vizsgáznia is kell. Ha az Ön szakmája szabályozott szakma, és szakmai képesítéseit el kell ismertetnie, Ön:

  Ismertesse el képesítéseit

  Lépjen kapcsolatba annak az országnak az ENIC-NARIC központjával, ahol dolgozni szeretne. Az ENIC-NARIC központok munkatársai segítenek Önnek felmérni, hogy miképpen ismertetheti el a külföldön szerzett képesítéseit, hogy a munkaadók és a munkaerő-közvetítők pontosabb képet kapjanak azokról.

  Multi-coloured folders piled up

  Rendszerezze dokumentumait

  Győződjön meg arról, hogy könnyen hozzáfér-e okleveleihez, betétlapjaihoz és más dokumentumaihoz, hogy azokat a kérdéses ország munkaadói vagy szolgálatai rendelkezésére tudja bocsátani. Előfordulhat, hogy bizonyos okmányainak a fordítására is szüksége lesz.

  Digitális dokumentumait az Europass-dokumentumtárában tárolhatja.

  • Felsőfokú képesítéséhez oklevélmellékletet igényelhet attól az intézménytől, ahol tanulmányait elvégezte. Az oklevélmelléklet hasznos információkkal szolgál a képesítéséről és az elsajátított tananyagról.
  • Szakképesítéséhez Europass bizonyítványkiegészítést igényelhet, amely hasznos információkkal szolgál a szakképesítéséről és az elsajátított tananyagról.