Frequently Asked Questions

Europass templates

Mi az Europass készségútlevél?

Az Europass készségútlevél 2019-ig működött az Europass felületén, és arra szolgált, hogy a felhasználók több dokumentumot egyetlen fájlba tudjanak tömöríteni. Az Europass készségútlevél már nem elérhető. A regisztrált Europass-felhasználók azonban dokumentumaikat közvetlenül az Europass-dokumentumtárból meg tudják osztani másokkal.

Hogyan mutathatom be digitális készségeimet?

Europass-profiljában felsorolhatja és csoportosíthatja digitális készségeit. Listába szedheti digitális készségeit, ideértve azokat az eszközöket és szoftvereket, amelyeket használni tud, valamint azokat a projekteket és eredményeket, amelyekre különösen büszke. Ismertetheti azokat az eszközöket, amelyeket tanulmányai vagy munkája során, illetve amelyeket szabadidejében használ (pl. szociális média, blog, játék). Készségeit csoportosíthatja is, többek között aszerint, hogy mely eszközöket használja a munkájához (pl. grafikai tervezéshez), vagy hogy mely készségeket akarja elsajátítani.

Hogyan értékelhetem nyelvtudásomat?

A nyelvtudás önértékelésére az Europass-profilban kerül sor. A nyelvi készségek önértékelése azt jelenti, hogy a felhasználó saját maga állapítja meg nyelvtudásának szintjét. Ehhez ki kell töltenie az Europass-profilban található táblázatot: az egyes kategóriákban (hallás utáni értés, olvasás, társalgás, folyamatos beszéd és írás) válassza ki azt állítást, ami a leginkább igaz Önre. Az Europass-dokumentumtárban feltöltheti nyelvvizsga-bizonyítványait is. Az önértékelési eszköz alapja a közös európai nyelvi referenciakeret.

Az Europass-profilban lévő önértékelési táblázatot megoszthatja másokkal, pl. munkaadókkal, oktatási vagy képzési intézményekkel.

Mi történt az Europass nyelvi útlevéllel?

Ez az Europass-dokumentumsablon 2004 óta létezett a nyelvtudás és a képesítések önértékelésének eszközeként.

Az új Europasszal a nyelvi útlevél az Europass-profilba (azon belül is a „Nyelvtudás” rovatba) integrálódott. Önnek továbbra is módjában áll nyelvi kompetenciáit a közös európai nyelvi referenciakeret alapján értékelni, és az önértékelés eredményeit adott esetben a munkaadókkal vagy az oktatási intézményekkel megosztani.

Mire szolgál az oklevélmelléklet?

Az oklevélmelléklet segít Önnek, hogy egyszerűen és közérthetően ismertesse felsőfokú képesítését.

Mire szolgál az Europass bizonyítványkiegészítés?

Az Europass bizonyítványkiegészítés segít Önnek, hogy egyszerűen és közérthetően ismertesse szakképesítését.

Mire szolgál az Europass mobilitási igazolvány?

Az Europass mobilitási igazolvány segít Önnek összegezni azokat a készségeket, melyeket külföldi tapasztalatai során szerzett.

Europass CV and cover letter editor

Az Europass 2020 júliusában megújult. Használhatom-e az előtte elkészített Europass önéletrajzaimat és motivációs leveleimet?

A 2020 júliusa előtt elkészített Europass önéletrajzát vagy motivációs levelét beimportálhatja az online szerkesztőbe, majd szerkesztheti azokat. Ha regisztrál platformunkon, létrehozhatja Europass-profilját és tárolhatja dokumentumait az Europass-dokumentumtárban, így azok egy helyen mindig hozzáférhetők.

Hogyan menthetem el Europass önéletrajzomat?

Az önéletrajz elkészítése után két lehetőség áll rendelkezésére:

Regisztrált felhasználóként letöltheti számítógépére vagy mobileszközére, illetve elmentheti Europass-dokumentumtárjába.

Vendégfelhasználóként letöltheti számítógépére vagy mobileszközére.

Lefordíttathatom-e az Europasszal az Europass önéletrajzomat és motivációs levelemet?

Nem. Europass-profilt, Europass önéletrajzot és motivációs levelet 29 nyelven el lehet készíteni, az Europass azonban nem fordítja le a profilban vagy a dokumentumokban már megadott információkat.

Készíthetek-e többféle változatot Europass önéletrajzomból?

Igen. Ön a különböző sablonok segítségével is létrehozhat egy-egy önéletrajzot. A regisztrált felhasználók dokumentumtárjukban tárolhatják önéletrajzuk különböző változatait. A vendégfelhasználóknak az Europass önéletrajzuk egyes változatait külön-külön le kell tölteniük, majd később feltölthetik azokat.

Elvesztettem Europass önéletrajzomat. Mit tehetek?

A vendégfelhasználók Europass-profiljában szereplő adatok az utolsó látogatást követő 48 órán keresztül hozzáférhetők maradnak.

A regisztrált felhasználók adatai hosszabb ideig állnak rendelkezésre, mivel az Europass önéletrajz és a motivációs levél a dokumentumtárban elmenthető.

Személyre szabhatók-e az Europass önéletrajzok?

Az Europass önéletrajz-szerkesztőjével az egyes rovatok (pl. „Szakmai tapasztalat”, „Oktatás és képzés”) szabadon szerkeszthetők, áthelyezhetők, törölhetők. Ön új rovatokat is létrehozhat, amelyeknek igényeitől és tapasztalataitól függően más és más nevet adhat.

A kívánt rovatok kitöltése után válassza ki a felajánlott sablonokból a megfelelőt, hogy önéletrajzának külalakja illeszkedjen az adott pályázathoz.

Hogyan frissíthetem Europass önéletrajzomat?

A regisztrált felhasználók az Europass-dokumentumtárukban elmentett önéletrajzukat bármikor szerkeszthetik. A vendégfelhasználóknak a saját eszközükön tárolt önéletrajzukat importálniuk kell az online szerkesztőbe. Módosítás után az önéletrajzot ismét le kell tölteniük.

Hol tárolhatom Europass önéletrajzomat?

Europass önéletrajzát a következő módokon tárolhatja:

  • Europass-dokumentumtárjában (ha Ön regisztrált felhasználó)
  • Asztali számítógépre vagy mobileszközre letöltve
Milyen formátumban menthetem el az Europass önéletrajzomat?

Az Europass önéletrajz jelenleg PDF formátumban menthető el.

Nem tudok fényképet csatolni Europass önéletrajzomhoz. Mit tegyek?

Kérjük, ellenőrizze a fájl formátumát – engedélyezett formátumok: PNG, JPG.

A fájl mérete nem érheti el a 20 MB-ot.

Support and Information

Nem vagyok európai polgár, használhatom-e az Europasst?

Igen. Az Europass ingyenes online eszköz- és információkészlet, amelyet állampolgárságától vagy lakóhelyétől függetlenül bárki használhat.

Segíthet-e az Europass készségeim és képesítéseim elismertetésében?

Az Europass abban segít Önnek, hogy egyértelműen és áttekinthetően számot adjon készségeiről, képesítéseiről és tapasztalatairól Az Europass használata nem jelenti a készségek, képesítések vagy más jogosultságok automatikus elismerését. Az Europass-profil és az Europass-dokumentumok (oklevélmelléklet, bizonyítványkiegészítő és az Europass mobilitási igazolvány stb.) abban segítenek Önnek, hogy dokumentálni tudja készségeit és képesítéseit a munkáltatók, az oktatási és képzési intézmények stb. felé.

Felhasználhatom-e és reprodukálhatom-e az Europass webhelyén szereplő információkat?

Igen. A forrást azonban mindig meg kell jelölni (© Európai Unió).

Használhatják-e az Europass önéletrajzot a vakok és a látássérültek?

Igen. Kidolgozása során ügyeltünk arra, hogy az Europasst a vakok és a látássérültek is használhassák: kompatibilis bizonyos támogató technológiákkal, és alternatívákat nyújt az ilyen kihívásokkal szembesülő embereknek.

Mik azok a nemzeti Europass központok?

Az Europass-eszközhöz kapcsolódó tevékenységeket koordináló központok; a kezdeményezésben részt vevő országok mindegyikében működik egy-egy. Ha valaki (magánszemély vagy intézmény) többet szeretne tudni az Europassról és annak használatáról, akkor először a nemzeti Europass központhoz kell fordulnia. Lépjen kapcsolatba hazája Europass központjával, vagy annak az országnak az Europass központjával, ahol tanulni vagy dolgozni szeretne.

Hogyan kaphatok segítséget hazámban?

Az Europass-portál Tanulás Európában és Munkavállalás Európában rovataiban tájékozódhat arról, hogy az egyes országokban milyen szolgáltatások és információk állnak rendelkezésre. Válassza ki a kívánt országot a listából.

Bővebb információkért lépjen kapcsolatba hazája Europass központjával.

Honnan tudhatom, hogy a képesítésem melyik szintnek felel meg az európai képesítési keretrendszer (EKKR) szerint?

Előfordulhat, hogy az EKKR-szintre vonatkozó információk szerepelnek a diplomáján, oklevelén vagy betétlapján stb. Ha nem, kérdezze meg az oktatási intézményt.

Mi az európai képesítési keretrendszer (EKKR)?

Olyan uniós eszköz, amely eligazítást nyújt a különböző országok és oktatási rendszerek által kiadott képesítések megfeleltetéséhez. Az európai képesítési keretrendszer nyolc szintbe sorolja az európai országokban megszerezhető képesítéseket. A képesítésről szóló diploma, az oklevélmelléklet vagy a bizonyítványkiegészítő olykor tartalmazza az EKKR-rel kapcsolatos információkat. Önéletrajzában és jelentkezési dokumentumaiban adja meg képesítésének EKKR-szintjét, hogy a külföldi munkaadók vagy képzési és oktatási intézmények számára egyértelmű legyen, milyen képesítéstől van szó.