europass

Have time for a quick survey?

We want to provide you with the best experience, so your feedback is very valuable to us. All you need to do is answer 5 simple questions

Takes 3 minutes

or

Priprema za rad u inozemstvu

Ako namjeravate raditi u drugoj državi članici EU-a, morat ćete poslodavcu ili posredniku u zapošljavanju predstaviti svoje vještine i kvalifikacije na razumljiv način. Ovdje ćete pronaći savjete i informacije kako biste se bolje pripremili za rad u inozemstvu.

 

  Budite upoznati s nacionalnim kvalifikacijskim okvirom svoje zemlje

  Saznajte koja je razina vaših kvalifikacija prema nacionalnom kvalifikacijskom okviru (NKO) vaše zemlje. Mnoge zemlje imaju NKO u kojem se navode različite vrste kvalifikacija u nacionalnom obrazovnom sustavu kako biste stekli uvid u razinu svoje kvalifikacije.

  Razinu svoje kvalifikacije možete provjeriti i prema Europskom kvalifikacijskom okviru (EKO), koji pomaže u usporedbi sustava kvalifikacija u Europi. Većina europskih zemalja izradila je svoje nacionalne kvalifikacije upotrebom EKO-a. Možete uključiti informacije o razini svojih kvalifikacija prema NKO-u i EKO-u u životopis i dokumente za prijavu. O vašim bi vas kvalifikacijama mogle informirati obrazovne ustanove u kojima ste ih stekli.

  Young woman comparing EQF levels
  Mobile phone and stethoscope

  Provjerite je li vaša profesija regulirana

  Neke profesije (kao što su liječnici, odvjetnici, arhitekti) regulirane su u mnogim zemljama.

  To znači da postoje posebni kriteriji za obavljanje tih poslova u određenim zemljama. Provjerite u bazi podataka reguliranih profesija je li vaša profesija na popisu.

  Morate ispuniti posebne kriterije za prijavu za ta radna mjesta, a možda ćete morati proći i testiranja. Ako je vaša profesija regulirana i trebate se prijaviti za priznavanje stručnih kvalifikacija, možete:

  Zatražite priznavanje svojih kvalifikacija

  Obratite se centru ENIC-NARIC u zemlji u kojoj želite raditi. Centri ENIC-NARIC nude evaluacije i savjete o priznavanju inozemnih kvalifikacija, što vam može pomoći u opisivanju svojih kvalifikacija poslodavcima i posrednicima u zapošljavanju.

  Multi-coloured folders piled up

  Prikupite sve svoje dokumente

  Osigurajte jednostavan pristup svojim diplomama, prijepisu ocjena i drugim dokumentima kako biste ih podijelili s poslodavcima ili službama u zemlji u kojoj želite raditi. Mogli bi vam trebati i prijevodi dokumenata.

  Sve svoje digitalne dokumente možete pohraniti u svojoj knjižnici Europass.

  • Ako imate visokoškolsku kvalifikaciju, od svoje visokoškolske ustanove možete zatražiti dopunsku ispravu o studiju, koja sadržava korisne informacije o vašim kvalifikacijama kako biste mogli lakše objasniti što ste naučili.
  • Ako imate strukovnu kvalifikaciju, možete dobiti prilog svjedodžbi Europass, koji sadržava korisne informacije o vašoj strukovnoj kvalifikaciji kako biste mogli lakše objasniti što ste naučili.