Frequently Asked Questions

Europass templates

Što je putovnica vještina Europass?

Taj se alat nudio putem Europassa do 2019. Korisnici su mogli kreirati zbirku dokumenata u jednoj datoteci. Putovnica vještina Europass više nije na raspolaganju, ali registrirani korisnici Europassa sad mogu dijeliti dokumente iz svoje knjižnice Europass.

Kako opisati svoje digitalne vještine?

Svoje digitalne vještine možete navesti i organizirati u svojem profilu Europass. Popis može uključivati sve vaše digitalne vještine, uključujući alate i softver kojima se znate koristiti, ali i projekte i postignuća na koje ste ponosni. Možete opisati alate kojima se koristite u svojem radu ili učenju, a i alate koje koristite u slobodno vrijeme (npr. društveni mediji, pisanje bloga, igranje videoigara). Svoje vještine možete organizirati i u različite skupine, npr. možete izraditi skupinu digitalnih alata kojima se koristite za oblikovanje ili digitalnih vještina koje koristite na radnom mjestu, ili čak popis digitalnih vještina koje biste htjeli steći.

Kako možete sami procijeniti svoje jezične vještine?

U svojem profilu Europass možete sami procijeniti svoje jezične vještine odnosno promisliti o njima i opisati njihove razine. U tu vam svrhu može poslužiti jednostavna tablica za samoprocjenu u vašem profilu Europass. Opise možete pronaći u alatu za samoprocjenu i odabrati razinu za koju smatrate da najbolje opisuje vaše vještine slušanja, čitanja, govorne interakcije, govorne produkcije i vještine pisanja na bilo kojem jeziku. Osim toga, svoje jezične svjedožbe možete pohraniti i u knjižnicu Europass. Alat za samoprocjenu koristi se Zajedničkim europskim referentnim okvirom za jezike.

Svoju tablicu samoprocjene iz profila Europass možete podijeliti s drugima, npr. s poslodavcima ili ustanovama za obrazovanje ili osposobljavanje.

Što se dogodilo s jezičnom putovnicom Europass?

Jezična putovnica Europass je 2004. uvedena kao jedan od predložaka dokumenata Europass odnosno kao alat za samoprocjenu jezičnih vještina i kvalifikacija.

U trenutačnoj verziji Europassa jezična putovnica Europass integrirana je u profil Europass u odjeljak o jezičnim vještinama. Svoje jezične kompetencije možete sami procijeniti na temelju Zajedničkog europskog referentnog okvira za jezike te, prema potrebi, podijeliti rezultate s poslodavcima ili obrazovnim ustanovama.

Što je dopunska isprava o studiju?

Dopunska isprava o studiju jasno i dosljedno prikazuje vaše visokoškolske kvalifikacije.

Što je prilog svjedodžbi Europass?

Prilog svjedodžbi Europass jasno i dosljedno prikazuje vaše kvalifikacije u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju.

Što je dokument o mobilnosti Europass?

S pomoću dokumenta o mobilnosti Europass možete predstaviti svoje vještine koje ste stekli tijekom mobilnosti u drugoj zemlji.

Europass CV and cover letter editor

Nova verzija Europassa uvedena je u srpnju 2020. Mogu li i dalje koristiti životopise i motivacijska pisma Europass iz stare verzije?

Ako ste sastavili životopis ili motivacijsko pismo Europass prije srpnja 2020., te dokumente možete uvesti i urediti ih u alatu za uređivanje. Možete se i registrirati kako biste kreirali profil Europass i pohranili dokumente u svoju knjižnicu Europass pa ćete svim dokumentima pristupati i dijeliti ih s jedne lokacije.

Kako mogu spremiti svoj životopis Europass?

Nakon što životopis ispunite, dobit ćete obavijest o različitim mogućnostima.

Kao registrirani korisnik možete ga preuzeti na svoj lokalni uređaj i pohraniti ga u knjižnicu Europass.

Kao gost možete ga preuzeti na svoj lokalni uređaj.

Može li Europass prevesti moj životopis i motivacijsko pismo Europass?

Svoj profil Europass, životopis i motivacijsko pismo možete kreirati na 29 jezika, ali Europass ne prevodi informacije koje ste već naveli u svojem profilu ili dokumentima.

Mogu li izraditi različite verzije životopisa Europass?

Naravno, a možete iskoristiti i različite dostupne predloške. Registrirani korisnici različite verzije mogu pohraniti u svoju knjižnicu Europass. Gosti mogu preuzeti različite verzije svojeg životopisa Europass i kasnije ih ažurirati.

Nestao mi je životopis Europass. Što mogu poduzeti?

Ako ste gost, informacije koje ste unijeli u profil Europass bit će dostupne 48 sati nakon posljednjeg posjeta.

Ako ste registrirani korisnik vaše će informacije dulje biti dostupne. Svoje životopise i motivacijska pisma Europass možete pohraniti u knjižnicu.

Mogu li prilagoditi svoj životopis Europass?

Uz pomoć Europassova alata za uređivanje životopisa možete po želji dodavati, uklanjati i uređivati odjeljke životopisa. Odjeljci kao što su „Radno iskustvo” i „Obrazovanje i osposobljavanje” mogu se premještati, uređivati ili ukloniti. Možete izraditi i prilagođene odjeljke s naslovima po vlastitom nahođenju, ovisno o potrebama i iskustvu.

Nakon što popunite omiljene dijelove, među različitim predlošcima moći ćete odabrati odgovarajući izgled životopisa. Tako ćete prilagoditi izgled i stil svakog životopisa pojedinoj molbi ili prijavi.

Kako mogu ažurirati životopis Europass na internetu?

Ako ste registrirani korisnik, životopis Europass možete pohraniti u knjižnicu Europass i bilo kad ga uređivati. Ako ste gost, možete uvesti životopis Europass u internetski alat za uređivanje, promijeniti ga i potom ponovno preuzeti životopis.

Gdje mogu pohraniti životopis Europass?

Možete ga pohraniti na sljedeće načine:

  • U knjižnicu Europass (samo registrirani korisnici). 
  • Životopis možete preuzeti na svoje računalo ili mobilni uređaj.
U kojem formatu mogu spremiti životopis Europass?

Trenutačno ga možete spremiti u Europassovu PDF formatu.

Ne mogu dodati fotografiju u životopis Europass.

Fotografija mora biti u ispravnom formatu datoteke: PNG, JPG.

Ako je format ispravan, provjerite je li datoteka manja od 20 MB.

Support and Information

Nisam građanin Europske unije. Mogu li se koristiti Europassom?

Naravno, Europass je besplatan skup internetskih alata i informacija za sve, neovisno o državljanstvu ili zemlji boravišta.

Mogu li mi se s pomoću Europassa priznati vještine i kvalifikacije?

Europass vam može pomoći da jasno i dosljedno pružite informacije o svojim vještinama, kvalifikacijama i iskustvu. Korištenjem Europassa ne stječete pravo na automatsko priznavanje vještina i kvalifikacija ili drugih prava. Profil Europass i dokumenti u obliku Europassa, poput dopunske isprave o studiju, priloga svjedodžbi i dokumenta o mobilnosti Europass, mogu vam pomoći da poslodavcima, ustanovama za obrazovanje i osposobljavanje i drugima prikažete svoje vještine i kvalifikacije.

Mogu li koristiti ili reproducirati informacije sadržane na internetskim stranicama Europass?

Naravno, ali morate navesti izvor (© Europska unija).

Imam oštećenje vida. Mogu li se koristiti životopisom Europass?

Naravno, pri razvoju Europassa dužna se pozornost posvećivala korisničkoj usluzi za osobe oštećena vida. Europass podupire asistivnu tehnologiju i pruža alternativna rješenja za osobe s tom vrstom invaliditeta.

Što su nacionalni centri Europass?

U svakoj zemlji koja sudjeluje u Europassu nacionalni centar Europass koordinira sve aktivnosti povezane s Europassom. To je prva kontaktna točka za svaku osobu ili organizaciju koja je zainteresirana za korištenje Europassa ili želi dodatne informacije o njemu. Možete se obratiti nacionalnom centru Europass u svojoj zemlji ili u zemlji u kojoj biste htjeli raditi ili se obrazovati.

Kako mogu dobiti podršku u svojoj zemlji?

Informacije o uslugama podrške u različitim zemljama možete pronaći u odjeljcima Europassa Učenje u Europi i Rad u Europi. S popisa odaberite zemlju koja vas zanima.

Za dodatne informacije o Europassu obratite se nacionalnom centru Europass u svojoj zemlji.

Kako mogu provjeriti razinu svoje kvalifikacije prema Europskom kvalifikacijskom okviru?

Ako informacije o razini Europskog kvalifikacijskog okvira nisu navedene na vašim kvalifikacijskim dokumentima (diplomama, svjedodžbama ili prijepisu ocjena), možete se obratiti ustanovi koja vam je kvalifikaciju dodijelila.

Što je Europski kvalifikacijski okvir?

Europski kvalifikacijski okvir je alat EU-a koji omogućuje bolje razumijevanje kvalifikacija u svim zemljama i sustavima, tj. kvalifikacije stečene u bilo kojoj europskoj zemlji mogu se razumjeti na temelju jednostavnog sustava podijeljenog na osam razina. Informacije o Europskom kvalifikacijskom okviru mogu biti navedene u vašoj svjedodžbi, diplomi, dopunskoj ispravi o studiju ili prilogu svjedodžbi. Razinu svoje kvalifikacije prema Europskom kvalifikacijskom okviru možete unijeti u životopis ili molbu kako bi poslodavci ili ustanove za obrazovanje i osposobljavanje u drugoj zemlji mogli razumjeti vaše kvalifikacije.