#EUROat20
Twintig jaar geleden, op 1 januari 1999, bevroren 11 EU-landen hun wisselkoersen, kozen zij voor een gezamenlijk monetair beleid onder leiding van de Europese Centrale Bank, en introduceerden zij een nieuwe gemeenschappelijke munt op de financiële wereldmarkten: de euro. Drie jaar later brachten zij ook de eerste eurobiljetten en -munten in omloop.
Vandaag is de euro de munteenheid van 19 landen en 340 miljoen EU-burgers. Het is ook de op één na belangrijkste valuta ter wereld.
De eurobiljetten en -munten zijn het tastbare en dagelijkse bewijs van de vrijheid, het gemak en de mogelijkheden die de Europese Unie ons biedt.
DE EURO MAAKT HET GEMAKKELIJK OM:
VEILIG TE SPAREN EN TE BELEGGEN
De euro is een stabiele munt, zodat je er met vertrouwen in kan sparen, lenen en beleggen.
TE REIZEN
De euro heeft een einde gemaakt aan het geld wisselen en de wisselkosten, waardoor reizen in de 19 landen van de eurozone gemakkelijker en goedkoper is geworden.
ZAKEN TE DOEN
De euro maakt het voor bedrijven gemakkelijker, goedkoper en veiliger om handel te drijven in de hele eurozone en met de rest van de wereld. Bij bijna 40% van alle internationale betalingen over de hele wereld en de helft van alle uitvoertransacties uit de EU wordt de euro gebruikt.
TE SHOPPEN
De euro maakt het gemakkelijker en goedkoper om prijzen te vergelijken en om in het buitenland inkopen te doen. Een gemeenschappelijke munt maakt de eengemaakte markt transparanter en concurrerender.
IN HET BUITENLAND TE WERKEN, TE STUDEREN OF VAN JE PENSIOEN TE GENIETEN
Dankzij de euro is reizen en geld overmaken minder duur geworden. Naar het buitenland verhuizen om te gaan werken, studeren of van je pensioen genieten was nog nooit zo eenvoudig als nu.