DE EURO MAAKT HET GEMAKKELIJK OM:

01

VEILIG TE SPAREN EN TE BELEGGEN

De euro is een stabiele munt, zodat je er met vertrouwen in kan sparen, lenen en beleggen.

02

TE REIZEN

De euro heeft een einde gemaakt aan het geld wisselen en de wisselkosten, waardoor reizen in de 19 landen van de eurozone gemakkelijker en goedkoper is geworden.

03

ZAKEN TE DOEN

De euro maakt het voor bedrijven gemakkelijker, goedkoper en veiliger om handel te drijven in de hele eurozone en met de rest van de wereld. Bij bijna 40% van alle internationale betalingen over de hele wereld en de helft van alle uitvoertransacties uit de EU wordt de euro gebruikt.

04

TE SHOPPEN

De euro maakt het gemakkelijker en goedkoper om prijzen te vergelijken en om in het buitenland inkopen te doen. Een gemeenschappelijke munt maakt de eengemaakte markt transparanter en concurrerender.

05

IN HET BUITENLAND TE WERKEN, TE STUDEREN OF VAN JE PENSIOEN TE GENIETEN

Dankzij de euro is reizen en geld overmaken minder duur geworden. Naar het buitenland verhuizen om te gaan werken, studeren of van je pensioen genieten was nog nooit zo eenvoudig als nu.

DE EURO IN CIJFERS

74%VAN DE EUROPEANEN
GroupCreated with Sketch.

Momenteel is 74% van de Europeanen voorstander van een Europese economische en monetaire unie met één munt, de euro. Dit zijn er meer dan ooit.

340MILJOEN EUROPEANEN
Fill 1Created with Sketch.

De euro wordt gebruikt door 340 miljoen Europeanen. 60 landen en gebiedsdelen, samen goed voor 175 miljoen mensen, hebben hun munteenheid  direct of indirect aan de euro gekoppeld.

2eBELANGRIJKSTE VALUTA
FACTS03Created with Sketch.

De euro is de op één na belangrijkste valuta ter wereld voor internationale betalingen, leningen en reserves van centrale banken.

DE GESCHIEDENIS VAN DE EURO

De invoering van de euro op 1 januari 1999 was het hoogtepunt van een lange reis die tientallen jaren daarvoor was begonnen, ingegeven door een eenvoudige maar overtuigende logica: het is makkelijker om handel te drijven binnen een gemeenschappelijke markt als je dezelfde munteenheid gebruikt.

Sinds de eerste besprekingen over een economische en monetaire unie in de late jaren 1960 heeft de euro een lange weg afgelegd en zich kunnen ontwikkelen tot de op een na belangrijkste munteenheid van de wereld.

DE EURO: een project dat nog niet af is

De euro is, na twintig jaar, de op één na belangrijkste en meest vertrouwde munt ter wereld. Het draagvlak voor de euro wordt nog steeds groter. Een aantal EU-landen hoopt in de toekomst de gezamenlijke Europese munt te kunnen invoeren, en zodra zij er klaar voor zijn, zullen ze in de eurozone worden verwelkomd. Aan de toekomst van de euro wordt, net zoals aan onze eigen toekomst nog steeds gewerkt. In het wispelturige internationale klimaat kan Europa zijn economische kracht en sociale vangnet alleen op peil houden met een sterke interne markt en een sterke munt.

MEER WETEN?

Op deze websites vindt u nieuws, aankondigingen en meer informatie over de euro!