EU PROTECTS > Naša družba

Naša družba

Kaj bi se zgodilo, če bi prišlo do zloma vaše banke? Ali če podjetja v vašem kraju ne bi mogla več poslovati? Kako lahko pomagamo ljudem, ki živijo v revščini, in integriramo tiste, ki so si Evropo izbrali za svoj novi dom? 

Kot družba bi morali spodbujati solidarnost. EU si prizadeva odpraviti družbeno neenakost in revščino ter vzpostaviti enake konkurenčne pogoje. To pomeni nudenje pomoči ljudem v stiski, zagotavljanje, da velika podjetja plačujejo svoj del davkov, in ohranjanje naših okoljskih in družbenih standardov pri trgovanju s preostalim delom sveta. V EU je veliko vsakodnevnih junakov, ki počnejo prav to. S podporo EU varujejo naša življenja, načine poslovanja in družbo. Odkrijte, kdo so in kako jim to uspeva. 

E-kolesa

„Nelojalna konkurenca bi našo majhno mesto privedla na rob gospodarske krize.“

Monika Božíková

Enaka obravnava: kako EU zagotavlja pravično trgovino

Evropa je odprta za vsa podjetja, vendar od njih zahteva, da igrajo pošteno igro. Trgovinski predpisi EU preprečujejo, da bi na trg EU v velikem obsegu prihajali umetno poceni izdelki, ki bi evropska podjetja odvračali od poslovanja. Ko so evropski proizvajalci koles domnevali, da so bili nekateri od teh predpisov kršeni, so trgovinski preiskovalci EU in carinski uradniki nemudoma ukrepali, da bi zaščitili prihodnost celotnega sektorja.

Več informacij
Integracija beguncev

„Zaradi vojne se je v Alepu vse spremenilo. Odšel sem, ne da bi vedel, kdaj se bo moja družina spet združila.“

Zakaria Alo

Iz Sirije, razdejane zaradi vojne, na varno: kako je EU pomagala beguncu, da si je na novo uredil življenje na Nizozemskem

Begunci, ki bežijo z vojnih območij in pred preganjanjem, se običajno ne morejo vrniti domov in potrebujejo zaščito. Za mladega Sirca je bilo iskanje začasnega doma v Evropi odvisno od skupnih prizadevanj azilnih služb EU, grških organov in lokalnih prostovoljcev. Sledite Zakarievi poti iz Sirije prek Grčije na Nizozemsko.

Več informacij
Boj proti revščini

„Zdaj ko imam službo in svoje stanovanje, lahko končno naredim načrte za prihodnost.“

Jaroslav Reiber

Postavljanje temeljev: kako EU pomaga prekiniti začarani krog revščine

Brezposelnost, podhranjenost, brezdomstvo – revščina na različne načine vpliva na številne družine in generacije. EU z lokalnim delovanjem krepi delo nacionalnih služb, socialnih delavcev in prostovoljcev za spopadanje z revščino in socialno izključenostjo po vsej Evropi.

Več informacij
Globalizacija

„Ko sem po sedemnajstih letih izgubila službo, nisem vedela, kako najti novo.“

Ourania Koutrouvi

Tranzicija: Kako EU pomaga delavcem pri pridobivanju znanj in spretnosti za spreminjajoče se gospodarstvo

Globalizacija ustvarja številne priložnosti, vendar lahko povzroči tudi znižanje plač in izgubo delovnih mest. Zato EU sodeluje z evropskimi državami, da bi delavcem pomagala pri pridobivanju novih znanj in spretnosti ter iskanju zaposlitve v spreminjajočem se svetu.

Več informacij
Boj proti revščini

„Zdaj imamo topel dom za našo rastočo družino, izredno visoki računi za energijo pa nas ne omejujejo več. To je bilo mogoče zaradi prenove, ki jo je financirala EU.“

Robertas Marcinkevičius

Pobeg iz energijske revščine: kako EU zagotavlja, da je družinam toplo

Po vsej EU številne družine s težavo plačujejo stroške energije. Nekatere ne morejo ustrezno ogrevati svojih domov, kar vpliva na njihovo zdravje, dobro počutje in zmožnost za delo. EU financira projekte, ki pomagajo v boju proti energijski revščini – kar na primer doživela družina v Litvi.

Več informacij
Zaščita delovnih mest

„Če pomislite na celotno produkcijsko verigo, je bilo ogroženih vsaj 100.000 delovnih mest.“

Alfonso Panzani

Evropski mozaik: kako so trgovinski preiskovalci EU delovna mesta zaščitili pred nelojalno konkurenco

Obrtniki in majhna podjetja so nemalokrat nemočni pred nepravičnimi trgovinskimi praksami. Ko je evropske proizvajalce keramike spodkopal masoven uvoz cenene keramike iz Kitajske, so bila ogrožena delovna mesta in preživetje ljudi.

Preberite zgodbo

Ali ste vedeli?

31,1 %

celotnega prebivalstva EU si trenutno ne more privoščiti enotedenskih počitnic zunaj domačega kraja.

12,4 MILIJARDE EUR

je bilo za ublažitev osnovnih vzrokov migracij dodeljenih projektom zunaj EU, vključno z 1 milijardo EUR vrednim instrumentom za begunce v Turčiji in 3,5 milijarde EUR za humanitarno pomoč v prizadetih regijah.

91,5 %

vseh evropskih podjetij je mikro podjetij (kar pomeni, da imajo manj kot 10 zaposlenih).

KDO SO LOKALNI HEROJI V MOJI SKUPNOSTI?

Družba temelji na ljudeh, ki sodelujejo za dobro vseh nas. Kdo so ti lokalni heroji iz vaše regije?