EU PROTECTS > Onze samenleving

Onze samenleving

Wat gebeurt er met u als uw bank instort? Of als de bedrijven in uw regio geen handel meer kunnen drijven? Hoe kunnen we mensen die in armoede leven helpen en de mensen die van Europa hun nieuwe thuisbasis maken, integreren? 

Als samenleving moeten we zorgen voor meer solidariteit. De EU stelt zich tot doel sociale ongelijkheid weg te werken, armoede te bestrijden en gelijke concurrentievoorwaarden te scheppen. Dat betekent steun geven aan wie het nodig heeft, maar ook zorgen dat grote bedrijven hun deel van de belastingen dragen en in onze handelsrelaties met de rest van de wereld oog hebben voor milieunormen en arbeidsvoorwaarden. In de hele EU zijn er vele gewone helden die dat doen. Met de steun van de EU beschermen zij onze banen, onze bedrijven en onze samenleving. Ontdek wie ze zijn en hoe ze dat doen.  

E-bikes

“Unfair competition would put our small town on the verge of an economic crisis.”

Monika Božíková

An equal footing: How the EU keeps the wheels of fair trade turning

Europe is open for business, but everyone must play fair. EU trade rules stop artificially cheap imports from flooding the EU market and pushing European companies out of business. When European bicycle manufacturers suspected that some of these rules had been broken, EU trade investigators and customs officers jumped into gear to protect the future of a whole sector.

Learn more
Integratie van vluchtelingen

“De oorlog veranderde alles in Aleppo. Ik ben vertrokken en wist niet wanneer mijn familie zou worden herenigd.”

Zakaria Alo

Van de oorlog in Syrië naar veiliger oorden: Hoe de EU een vluchteling heeft geholpen een nieuw leven op te bouwen in Nederland

Vluchtelingen die oorlogsgebieden en vervolging ontvluchten, kunnen gewoonlijk niet naar huis terug en hebben bescherming nodig. Een jonge Syriër kon dankzij de gezamenlijke inspanningen van de asieldiensten van de EU, de Griekse autoriteiten en lokale vrijwilligers een tijdelijke woonplaats in Europa vinden. Volg het traject van Zakaria uit Syrië, via Griekenland, naar Nederland.

Lees meer
Armoede bestrijden

"Nu ik werk en een eigen huis heb, kan ik eindelijk plannen voor de toekomst maken."

Jaroslav Reiber

Funderingen leggen: hoe de EU helpt de armoedecyclus te doorbreken

Werkloosheid, ondervoeding, dakloosheid: armoede in al haar vormen treft vele families van generatie op generatie. De EU gaat het werk van nationale diensten, maatschappelijk werkers en vrijwilligers lokaal versterken om armoede en sociale uitsluiting in heel Europa te bestrijden.

Meer informatie
Globalisation

"When I lost my job of 17 years, I didn’t know how I’d find another one."

Ourania Koutrouvi

Making the transition: How the EU is helping workers learn skills for a changing economy

Globalisation brings many opportunities. Yet it can also lead to wage cuts and job losses. This is why the EU is working with European countries to help workers learn new skills and find employment in a changing world.

Learn more
Armoede bestrijden

“Nu hebben we een warmere woning voor ons groeiende gezin en is de energierekening niet meer extreem hoog. Dit was mogelijk dankzij de EU-subsidies voor renovatie.”

Robertas Marcinkevičius

Ontsnappen aan energiearmoede: Hoe zorgt de EU ervoor dat er geen gezinnen in de kou blijven staan

Overal in Europa worstelen huishoudens met hun energiekosten. Sommigen kunnen hun huis niet behoorlijk verwarmen, en dat is slecht voor hun gezondheid, hun welzijn en hun arbeidskansen. De EU financiert projecten die energiearmoede helpen te bestrijden, zoals ook een gezin in Litouwen mocht ervaren.

Lees meer
Banen beschermen

"Als je naar de volledige productieketen kijkt, dan stonden er zeker 100.000 banen op het spel."

Alfonso Panzani

Europees mozaïek: hoe de handelsonderzoekers van de EU banen beschermden tegen oneerlijke concurrentie

Ambachtslieden en kleine bedrijven kunnen zich al snel weerloos voelen bij oneerlijke handelspraktijken. Toen de Europese keramiekproducenten ondermijnd werden door enorme invoer van Chinese keramiek die voor een kunstmatige lage prijs verkocht werd, stonden banen en levensonderhoud op het spel. 

Lees het verhaal

Wist u dat?

31,1%

van de totale EU-bevolking kan het zich momenteel niet veroorloven jaarlijks een weekje op vakantie te gaan.

12,4 MILJARD EURO

is toegewezen aan projecten buiten de EU voor de verlichting van de diepere oorzaken van migratie, waaronder 1 miljard euro voor een opvang voor vluchtelingen in Turkije en 3,5 miljard euro voor humanitaire hulp binnen de getroffen regio's.

91,5%

van alle Europese ondernemingen zijn micro-ondernemingen (d.w.z. dat zij minder dan 10 werknemers hebben).

ZIJN ER LOKALE HELDEN IN UW LEEFGEMEENSCHAP?

De maatschappij vertrouwt op mensen die samenwerken voor het welzijn van iedereen. Maar wie zijn de lokale helden die dit in uw regio doen?