EU PROTECTS > Naše društvo

Naše društvo

Što bi vam se dogodilo da vam banka propadne? Ili da tvrtke u vašem području više ne mogu poslovati? Kako možemo pomoći ljudima koji žive u siromaštvu i integrirati one koji žele da im Europa postane novi dom? 

Kao društvo, moramo promicati solidarnost. EU želi smanjiti društvene nejednakosti, suzbiti siromaštvo i omogućiti iste uvjete za sve. To podrazumijeva potporu potrebitima, naplatu poreza od velikih tvrtki te očuvanje ekoloških i socijalnih standarda prilikom trgovine s ostatkom svijeta. U cijelom EU-u mnogi obični junaci pridonose tome. Uz potporu EU-a oni štite naše egzistencije, tvrtke i društvo. Saznajte tko su i kako to čine.  

E-bikes

“Unfair competition would put our small town on the verge of an economic crisis.”

Monika Božíková

An equal footing: How the EU keeps the wheels of fair trade turning

Europe is open for business, but everyone must play fair. EU trade rules stop artificially cheap imports from flooding the EU market and pushing European companies out of business. When European bicycle manufacturers suspected that some of these rules had been broken, EU trade investigators and customs officers jumped into gear to protect the future of a whole sector.

Learn more
Integracija izbjeglica

„Rat u Alepu sve je promijenio. Otišao sam, ali nisam znao kad će moja obitelj ponovno biti na okupu.”

Zakaria Alo

Od ratom pogođene Sirije do sigurnosti: Kako je EU pomogao jednom izbjeglici da izgradi novi život u Nizozemskoj

Izbjeglice koje bježe iz ratnih zona i od progona rijetko se mogu vratiti kući i potrebna im je zaštita. Za jednoga mladog Sirijca pronalazak privremenog doma u Europi ovisio je o zajedničkom trudu službi EU-a za azil, grčkih vlasti i lokalnih volontera. Saznajte više o Zakarijinom putovanju iz Sirije preko Grčke do Nizozemske.

Saznajte više
Borba protiv siromaštva

„Sad kada imam posao i stan, konačno mogu planirati budućnost.”

Jaroslav Reiber

Izgradnja temelja: Kako EU pomaže prekinuti ciklus siromaštva

Nezaposlenost, pothranjenost, beskućništvo – siromaštvo u svojim različitim oblicima generacijama utječe na mnoge obitelji. EU na lokalnoj razini nastoji ojačati rad nacionalnih službi, socijalnih radnika i volontera, a u cilju suzbijanja siromaštva i socijalne isključenosti diljem Europe.

Saznajte više
Globalisation

"When I lost my job of 17 years, I didn’t know how I’d find another one."

Ourania Koutrouvi

Making the transition: How the EU is helping workers learn skills for a changing economy

Globalisation brings many opportunities. Yet it can also lead to wage cuts and job losses. This is why the EU is working with European countries to help workers learn new skills and find employment in a changing world.

Learn more
Borba protiv siromaštva

„Sad naša obitelj koja raste ima topao dom, a naši računi za energente puno su niži. To je rezultat obnove koju su omogućila sredstva EU-a.”

Robertas Marcinkevičius

Spas od energetskog siromaštva: Kako EU čuva obitelji od hladnoće

Mnoge obitelji u EU-u jedva izlaze na kraj s visokim računima za energente. Neke ne mogu dovoljno ugrijati svoje domove, što ostavlja posljedice na njihovo zdravlje, dobrobit i sposobnost za rad. EU financira projekte koji pomažu u borbi protiv energetskog siromaštva, a korisnik takvog projekta je i jedna litavska obitelj.

Saznajte više
Zaštita radnih mjesta

„Kada uzmete u obzir cijeli proizvodni lanac, bilo je ugroženo najmanje 100 000 radnih mjesta.”

Alfonso Panzani

Europski mozaik: kako tržišni inspektori EU-a štite radna mjesta od nelojalne konkurencije

Obrtnici i male tvrtke vrlo lako mogu ostati nezaštićeni pod udarom nepoštenih poslovnih praksi. Kad je europske proizvođače keramike ugrozio golem uvoz jeftine kineske keramike, na udaru su se našla radna mjesta i egzistencije.

Pročitajte priču

Jeste li znali?

20 milijuna

broj je ljudi koje EU planira izvući iz rizika od siromaštva do 2020.

31,3 %

ukupnog stanovništva EU-a trenutačno si ne može priuštiti jednotjedni godišnji odmor izvan svog doma.

22 milijarde eura

ukupni je iznos novca koji je EU dodijelila za pomoć migrantima i njihovim novim zajednicama između 2015. i 2018.

12,4 milijarde eura

dodijeljeno je projektima izvan EU-a da bi se pridonijelo ublažavanju uzroka migracije, uključujući 1 milijardu eura za smještaj za izbjeglice u Turskoj i 3,5 milijardi eura humanitarne pomoći u zahvaćenim regijama.

91,5 %

svih europskih poduzeća jesu mikrotvrtke (što znači da imaju manje od 10 zaposlenih).

100 000 eura

visina je osiguranja bankovnih depozita u svim zemljama EU-a koje služi za zaštitu štednje građana od šokova u bankovnom sektoru.

TKO SU LOKALNI JUNACI U VAŠOJ ZAJEDNICI?

Društvo se oslanja na ljude koji surađuju za dobrobit svih. No tko su lokalni junaci u vašoj regiji?