EU PROTECTS > Η κοινωνία μας

Η κοινωνία μας

Τι θα συμβεί εάν η τράπεζά σας καταρρεύσει; Ή εάν οι επιχειρήσεις στην περιοχή σας δεν αντέχουν οικονομικά πλέον να επιχειρούν; Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και να εντάξουμε εκείνους που θεωρούν ως νέα πατρίδα τους την Ευρώπη; 

Ως κοινωνία, πρέπει να προωθούμε την αλληλεγγύη. Η ΕΕ επιδιώκει να εξισορροπήσει την κοινωνική ανισότητα, να καταπολεμήσει τη φτώχεια και να δημιουργήσει ισότιμους όρους ανταγωνισμού. Αυτό σημαίνει να υποστηρίζουμε τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη, εξασφαλίζοντας ότι οι μεγάλες εταιρείες πληρώνουν τους φόρους που τους αναλογούν και διατηρούν τα περιβαλλοντικά και κοινωνικά πρότυπα όταν επιχειρούν με τον υπόλοιπο κόσμο. Σε όλη την ΕΕ, υπάρχουν πολλοί καθημερινοί ήρωες που συμβάλλουν με τη δουλειά τους σε αυτό. Με την υποστήριξη της ΕΕ, προστατεύουν τη ζωή μας, τις επιχειρήσεις μας και την κοινωνία μας. Μάθετε ποιοι είναι και πώς το κάνουν.  

Καρτέλ φορτηγών

«Απλώς δεν είχαμε τον χρόνο ή τα μέσα να καταπολεμήσουμε μόνοι μας τον αθέμιτο καθορισμό των τιμών.»

Antonio Marco Riquelme

Καμία ανοχή: Πώς η ΕΕ βάζει φρένο στις αθέμιτες επιχειρηματικές πρακτικές

Οι μεταφορικές εταιρείες της Ευρώπης εφοδιάζουν τα σούπερ μάρκετ μας με τα πιο φρέσκα προϊόντα, εξοπλίζουν τα σπίτια μας με τις καλύτερες ηλεκτρικές συσκευές και βοηθούν τη ζωή και τη δουλειά μας να κυλούν ομαλά. Είναι λογικό να μην έχουν ούτε τον χρόνο ούτε τα μέσα για να εξετάσουν αν οι κατασκευαστές φορτηγών τηρούν τους κανόνες. Διαβάστε τη συνέχεια για να ανακαλύψετε πώς η ΕΕ παρεμβαίνει για να εξασφαλίσει την προστασία των ευρωπαϊκών εταιρειών από παράνομες επιχειρηματικές πρακτικές.

Μάθετε περισσότερα
Παγκοσμιοποίηση

«Όταν, έπειτα από 17 χρόνια, έχασα τη δουλειά μου, δεν ήξερα αν θα κατάφερνα να βρω άλλη.»

Ourania Koutrouvi

Η πραγματοποίηση της μετάβασης: Πώς η ΕΕ βοηθά τους εργαζομένους να αποκτήσουν δεξιότητες σε μια μεταβαλλόμενη οικονομία

Η παγκοσμιοποίηση δημιουργεί πολλές ευκαιρίες. Ωστόσο, μπορεί επίσης να οδηγήσει σε περικοπές μισθών και απώλεια θέσεων εργασίας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ΕΕ συνεργάζεται με τις ευρωπαϊκές χώρες για να βοηθήσει τους εργαζόμενους να αποκτήσουν νέες δεξιότητες και να βρουν απασχόληση σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο.

Μάθετε περισσότερα
Καταπολέμηση της φτώχειας

«Έχουμε πλέον ένα ζεστό σπίτι για την οικογένειά μας που μεγαλώνει και δεν μας περιορίζουν οι εξαιρετικά υψηλοί λογαριασμοί ρεύματος. Αυτό κατέστη δυνατό χάρη στις εργασίες ανακαίνισης που χρηματοδοτήθηκαν από την ΕΕ.»

Robertas Marcinkevičius

Καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας: Πώς η ΕΕ διασφαλίζει ότι οι οικογένειες δεν μένουν εκτεθειμένες στο κρύο

Πολλές οικογένειες σε ολόκληρη την ΕΕ δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στο ενεργειακό κόστος. Ορισμένες οικογένειες δεν είναι σε θέση να ζεστάνουν επαρκώς τα σπίτια τους, γεγονός που επηρεάζει την υγεία, την ευημερία και την ικανότητά τους για εργασία. Η ΕΕ χρηματοδοτεί προγράμματα που συμβάλλουν στην καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας – όπως τη βιώνει μια οικογένεια στη Λιθουανία.

Μάθετε περισσότερα
Προστασία θέσεων εργασίας

«Αν αναλογιστεί κανείς ολόκληρη την αλυσίδα παραγωγής, τουλάχιστον 100 000 θέσεις εργασίας βρέθηκαν σε κίνδυνο.»

Alfonso Panzani

Ευρωπαϊκό μωσαϊκό: Πώς οι ελεγκτές εμπορίου της ΕΕ προστάτευσαν τις θέσεις εργασίας από τον αθέμιτο ανταγωνισμό

Οι τεχνίτες και οι μικρές επιχειρήσεις μπορούν εύκολα να βρεθούν ανυπεράσπιστες απέναντι σε αθέμιτες εμπορικές πρακτικές. Όταν οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές κεραμικών ήρθαν αντιμέτωποι με μαζικές εισαγωγές κινεζικών κεραμικών προϊόντων χαμηλού κόστους, οι θέσεις εργασίας και τα μέσα βιοπορισμού τους βρέθηκαν σε κίνδυνο.

Διαβάστε την ιστορία
Ηλεκτρικά ποδήλατα

«Ο αθέμιτος ανταγωνισμός θα έφερνε τη μικρή μας πόλη στα πρόθυρα οικονομικής κρίσης.»

Monika Božíková

Ισότιμες συνθήκες: Πώς η ΕΕ προωθεί το δίκαιο εμπόριο

Η Ευρώπη είναι ανοιχτή στην επιχειρηματική δραστηριότητα, όλοι όμως πρέπει να σέβονται τους κανόνες. Οι κανόνες εμπορίου της ΕΕ δεν επιτρέπουν στην αγορά της ΕΕ να κατακλυστεί από τεχνητά φθηνές εισαγωγές οι οποίες θα ωθήσουν τις ευρωπαϊκές εταιρείες σε χρεοκοπία. Όταν οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές υποψιάστηκαν ότι ορισμένοι από τους εν λόγω κανόνες είχαν καταστρατηγηθεί, οι ερευνητές της ΕΕ για θέματα εμπορίου και οι τελωνειακοί υπάλληλοι κινητοποιήθηκαν για να προστατέψουν το μέλλον ολόκληρου του τομέα.

Μάθετε περισσότερα
Ένταξη προσφύγων

«Ο πόλεμος άλλαξε τα πάντα στο Χαλέπι. Έφυγα χωρίς να γνωρίζω πότε θα επανενωθεί η οικογένειά μου.»

Zakaria Alo

Από την εμπόλεμη Συρία στην ασφάλεια: Πώς η ΕΕ βοήθησε έναν πρόσφυγα να ξεκινήσει μια νέα ζωή στις Κάτω Χώρες

Οι πρόσφυγες που προσπαθούν να διαφύγουν από εμπόλεμες περιοχές και διώξεις συνήθως δεν μπορούν να επιστρέψουν στο σπίτι τους και χρειάζονται προστασία. Για έναν νεαρό Σύριο, η εξασφάλιση προσωρινής κατοικίας στην Ευρώπη ήταν συνάρτηση της κοινής προσπάθειας των υπηρεσιών ασύλου της ΕΕ, των ελληνικών αρχών και εθελοντών σε τοπικό επίπεδο. Ακολουθήστε την πορεία του Zakaria από τη Συρία προς τις Κάτω Χώρες με ενδιάμεσο σταθμό την Ελλάδα.

Μάθετε περισσότερα
Καταπολέμηση της φτώχειας

«Τώρα που έχω δουλειά και το δικό μου σπίτι, μπορώ επιτέλους να κάνω σχέδια για το μέλλον.»

Jaroslav Reiber

Βάζοντας τα θεμέλια: Πώς η ΕΕ βοηθά να σπάσει ο κύκλος της φτώχειας

Ανεργία, υποσιτισμός, έλλειψη στέγης – η φτώχεια στις διάφορες μορφές της επηρεάζει πολλές οικογένειες από γενιά σε γενιά. Η ΕΕ προωθεί σε τοπικό επίπεδο την ενίσχυση των δράσεων των εθνικών υπηρεσιών, των κοινωνικών λειτουργών και των εθελοντών, με στόχο την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Μάθετε περισσότερα

ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ;

20 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ

Ο αριθμός των ατόμων που η ΕΕ επιδιώκει να απομακρύνει από τον κίνδυνο της φτώχειας έως το 2020.

31,1%

του συνολικού πληθυσμού της ΕΕ δεν έχει τη δυνατότητα να πάει μία εβδομάδα διακοπές εκτός σπιτιού μία φορά τον χρόνο.

22 ΔΙΣ ΕΥΡΩ

Το συνολικό χρηματικό ποσό που έχει διαθέσει η ΕΕ για την παροχή βοήθειας στους μετανάστες και στις νέες κοινότητές τους από το 2015 έως το 2018.

12,4 ΔΙΣ ΕΥΡΩ

έχουν διατεθεί σε προγράμματα εκτός της ΕΕ για τον περιορισμό των ριζικών αιτιών της μετανάστευσης, μεταξύ των οποίων 1 δισ. ευρώ για προσφυγικές δομές στην Τουρκία και 3,5 δισ. ευρώ για ανθρωπιστική βοήθεια στις πληγείσες περιοχές.

91,5 %

του συνόλου των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων είναι πολύ μικρές επιχειρήσεις (δηλαδή με λιγότερους από 10 εργαζόμενους).

100.000 ΕΥΡΩ

είναι το όριο εγγύησης των τραπεζικών καταθέσεων σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ για την προστασία των αποταμιεύσεων των πολιτών από κραδασμούς στον τραπεζικό τομέα.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΟΠΙΚΟΙ ΗΡΩΕΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΟΥ;

Η κοινωνία βασίζεται σε ανθρώπους που συνεργάζονται για το καλό όλων. Ποιοι είναι οι τοπικοί ήρωες που το κάνουν αυτό στην περιοχή σας;