EU PROTECTS > Нашето общество

Нашето общество

Какво ще се случи с Вас, ако банката Ви фалира? Или ако предприятията във Вашия регион вече не могат да си позволят да извършват търговска дейност? Как да помогнем на хората, живеещи в бедност, и да интегрираме онези, които са избрали Европа за свой нов дом? 

Като общество трябва да популяризираме солидарността. ЕС се опитва да коригира социалното неравенство, да се бори с бедността и да въведе равни условия на конкуренция. Това означава да се помага на хората в нужда, да се извършват проверки дали големите компании плащат своите данъци и опазват околната страна и социалните стандарти при търговия с останалата част на света. В ЕС има много обикновени герои, които помагат за това. С подкрепата на ЕС те защитават нашето препитание, нашия бизнес и нашето общество. Разберете кои са те и как го правят.

Интеграция на бежанците

„Войната промени всичко в Алепо. Напуснах града, без да знам кога семейството ми ще се събере отново.“

Zakaria Alo

От раздираната от война Сирия до безопасността — как ЕС помогна на един бежанец да устрои нов живот в Нидерландия

Бежанците, бягащи от зони на военни конфликти и преследване, обикновено не могат да се върнат по домовете си и се нуждаят от закрила. За един млад сириец намирането на временно жилище в Европа бе въпрос на съвместни усилия от страна на службите на ЕС в областта на убежището, гръцките органи и местни доброволци. Проследете пътуването на Закария от Сирия през Гърция до Холандия.

Научете повече
Борба с бедността

„Вече имам работа и собствен апартамент и най-накрая мога да правя планове за бъдещето.“

Ярослав Райбер

Изграждане на основните: Как ЕС помага за прекъсване на цикъла на бедността

Безработица, недохранване, липса на жилище – бедността в различните си форми засяга много семейства поколения наред. ЕС работи на местно ниво, за да подпомогне работата на националните служби, социалните работници и доброволците, с цел борба с бедността и социалната изолация в цяла Европа.

Научете повече
Борба с бедността

„Вече имаме топъл дом за нашето разрастващо се семейство и не сме ограничени от изключително високите сметки за енергия. Това стана възможно благодарение на саниране, финансирано със средства на ЕС.“

Robertas Marcinkevičius

Избягване на енергийната бедност — как ЕС гарантира, че семействата не са оставени на студено

Много семейства в ЕС изпитват трудности по отношение на своите енергийни разходи. Някои от тях не успяват да отопляват достатъчно добре своите домове, което се отразява на тяхното здраве, благосъстояние и способност за работа. ЕС финансира проекти, които помагат за борбата с енергийната бедност, жертва на която е едно литовско семейство.

Научете повече
Защита на работните места

„Когато се вземе предвид цялата производствена верига, се оказва, че най-малко 100 000 работни места са били застрашени.“

Алфонсо Панцани

Европейска мозайка: Как служителите на ЕС, занимаващи се с търговски разследвания, защитиха работните места от нелоялна конкуренция

Занаятчиите и малките фирми могат лесно да се окажат беззащитни срещу нелоялните търговски практики. Когато цените на европейските производители на керамични изделия се подбиват от масовия внос на евтини китайски керамични продукти, работните места и поминъкът на хората са поставени на карта.

Прочетете историята

Знаете ли, че?

31.1%

от населението на ЕС не може да си позволи дори едноседмична почивка извън дома веднъж в годината.

12.4 МИЛИАРДА ЕВРО

са отпуснати за проекти извън ЕС, целящи да допринесат за справяне с първопричините за миграцията, включително 1 милиард евро за специализиран център за бежанци в Турция и 3,5 милиарда евро за осигуряване на хуманитарна помощ в засегнатите райони.

91.5%

от всички европейски предприятия са микропредприятия (това означава, че в тях работят по-малко от 10 служители).

КОИ СА МЕСТНИТЕ ГЕРОИ ВЪВ ВАШАТА ОБЩНОСТ?

Обществото разчита на хората, които обединяват усилия, за да работят в името на общото благо. Но кои са местните герои, които правят това във Вашия регион?