EU PROTECTS > Yhteiskunta > Turvaan sodan runtelemasta Syyriasta: EU auttoi pakolaisen uuteen elämään Alankomaissa

”Sota muutti kaiken Aleppossa. Lähdin tietämättä, milloin näkisin perheeni uudestaan.”

Zakaria Alo

Vuonna 2012 sisällissodan runnellessa Syyriaa Zakaria Alo, hänen vanhempansa ja veljensä jättivät taakseen perheleipomonsa Aleppossa ja pakenivat maasta paremman tulevaisuuden toivossa. Tästä alkoi Zakarian pitkä ja vaarallinen matka, joka johti hänet Libanonin ja Turkin halki lopulta Kreikkaan vuonna 2016. Vanhemmistaan eroon joutuneet Zakaria ja hänen kaksi nuorempaa veljeään siirrettiin Kreikasta Alankomaihin. Tämä oli mahdollista EU:n uuden järjestelmän ansiosta, joka tarjoaa Zakarian kaltaisille turvapaikanhakijoille turvallisen ja laillisen muuttoväylän EU:n alueelle. 

Vuosina 2015–2017 EU ja kansalliset turvapaikkaviranomaiset toteuttivat yhteistyössä paikallisten kansalaisjärjestöjen kanssa pakolaisten siirtoja EU-maasta toiseen. Heidän vastuullaan oli myös pakolaisten turvallisuus ja kotouttaminen. Nykyään 30-vuotias Zakaria asuu Alankomaissa. Hän on alkanut toipua sodan traumoista ja rakentaa uutta elämää.  

Koko Euroopan turvallisuus paranee, kun konflikteja pakenevat pakolaiset ja muut maahantulijat tuntevat olonsa turvalliseksi ja haluavat osallistua yhteiskuntamme rakentamiseen

Katso video

Turvaan sodan runtelemasta Syyriasta: EU auttoi pakolaisen uuteen elämään Alankomaissa

Sotaa tai vainoa pakenevat pakolaiset eivät yleensä voi palata kotiinsa ja tarvitsevat suojelua. Eräälle nuorelle syyrialaiselle löytyi tilapäinen koti Euroopasta EU:n turvapaikkaviranomaisten, Kreikan viranomaisten ja paikallisten vapaaehtoisten yhteisten ponnistelujen ansiosta. Seuraa Zakarian matkaa Syyriasta Kreikkaan ja edelleen Alankomaihin.

Jatka vierittämällä

EU Protects: Siirtolaisen matka

Zakaria Alo

syyrialainen pakolainen

Alankomaat

”Syyriasta lähdön jälkeen perheeni oli neljä vuotta Libanonissa. Sitten siirryimme Turkkiin, josta halusimme jatkaa Bulgarian kautta Kreikkaan. Koska rahat, aika ja toivo olivat loppumassa, vanhempani ajattelivat, että minun olisi paras lähteä kahden nuoremman veljeni kanssa jatkamaan matkaa pakolaisia salakuljettavalla veneellä.”

”Onnistuimme pääsemään Kreikkaan, jossa kuulin pakolaisille tarkoitetusta EU:n sisäisten siirtojen järjestelmästä. Se antoi toivoa meille, jotka emme voineet palata kotiimme ja joiden tulevaisuus näytti hyvin epävarmalta Kreikassa. Hypin ilosta, kun kuulin, että Alankomaat oli valmis sijoittamaan veljeni ja minut Middelburgiin. Se oli valtava helpotus!”

”Tulen toimeen täkäläisten ihmisten kanssa ja pidän Euroopassa asumisesta. Useimmat ihmiset eivät ole koskaan tavanneet pakolaisia. He tietävät meistä vain sen, mitä ovat nähneet televisiossa. Työskentelen ravintolakokkina ja opiskelen kahdesti viikossa. Puhun kurdia, arabiaa ja englantia ja opiskelen hollantia, koska haluan puhua sitä sujuvasti.”

”Siihen kului aikaa, mutta nyt voimme vihdoin elää niin kuin kaikki muutkin – vapaina. EU:n ansiosta pystyimme aloittamaan uuden elämän.”

 - Zakaria Alo

Esther Pozo-Vera

muuttoliikkeen hallinnan tukiyksikön espanjalainen virkamies, Euroopan komissio

Belgia

”Vuonna 2015 Eurooppa oli pakolaistulvan keskellä. Meidän oli toimittava yhdessä, jotta pakolaiset tuntisivat olonsa turvalliseksi, ja samalla varmistettava, ettei yksikään EU-maa joutuisi selviytymään muuttovirroista ilman apua. Sisäisten siirtojen järjestelmä oli Euroopan komission, EU:n virastojen ja kansainvälisten järjestöjen yhteisten ponnistelujen tulos. Sen avulla autettiin suurimman muuttotulvan kohteeksi joutuneita Euroopan maita siirtämään pakolaisia muihin EU-maihin.”

”EU on yhteisö, ja pakolaisten siirtäminen EU-maasta toiseen on erinomainen esimerkki solidaarisuudesta epävakaassa maailmassa.”

 - Esther Pozo-Vera

Ilaria Siggia

Euroopan turvapaikka-asioiden tukivirasto

Italia

”Vuodesta 2015 alkaen maahanmuuton asiantuntijoista koostuva tiimini työskenteli Kreikassa ja Italiassa EU:n sisäisten siirtojen järjestelmässä. Pyrimme siihen, että pakolaiset hakisivat laillista oikeutta tulla Eurooppaan. Autoimme turvapaikkahakemusten käsittelyssä ja vastaanottajamaiden määrittämisessä.”

”Kreikassa tein muutakin kuin avustin turvapaikkaviranomaisia pakolaisten rekisteröintiprosessissa. Tiimini myös etsi turvapaikanhakijoille sopivat vastaanottajamaat. Varmistimme aina, ettei mitään maata pyydetty kohdemaaksi muita maita useammin.”

”EU tarjosi ratkaisun, jolla autettiin turvapaikanhakijoita uuden elämän alkuun ja tuettiin pakolaisia vastaanottavia EU-maita .”

 - Ilaria Siggia

Panagiota Peristeri

Kreikan turvapaikkavirasto, Alimoksen kunta

Kreikka

”Vuodesta 2015 vuoteen 2017 teimme tiiviistä yhteistyötä EU:n turvapaikkaviraston kanssa. Tarkastimme muun muassa Syyriasta tulleiden pakolaisten hakemuksia ja asiakirjoja ja kartoitimme heidän erityistarpeitaan ja vammojaan. Etsimme pakolaisille mahdollisuuksien mukaan Euroopasta sellaisia kohdemaita, joissa heillä oli jo sukulaisia tai joihin heillä oli kielellisiä tai kulttuuriin liittyviä siteitä. Tämän jälkeen otimme yhteyttä kansallisiin ja paikallisiin järjestöihin ja turvapaikkavirastoihin sujuvan siirtomenettelyn varmistamiseksi.”

”Uskon vakaasti siihen, että tämä kriisi voidaan ratkaista ainoastaan koko EU:n laajuisella yhteistyöllä.”

 - Panagiota Peristeri

Falah Hassan Hussein

Vapaaehtoistyöntekijä Alankomaiden pakolaisneuvostossa

Alankomaat

”Meitä on noin 50 vapaaehtoista Middelburgin yksikössä, joka tekee yhteistyötä EU:n turvapaikkaviranomaisten ja maahantulijoihin liittyvien hankkeiden kanssa.” 

”Tapasin Zakarian vuonna 2017, jolloin hän saapui Alankomaihin EU:n sisäisten siirtojen järjestelmän kautta. Zakaria on alusta asti halunnut kotoutua ja hän on tehnyt kovasti töitä sen eteen. Autoin häntä tekemään vuokrasopimuksen, avaamaan pankkitilin, rekisteröitymään sairaus- ja henkivakuutusjärjestelmiin sekä ilmoittautumaan hollanninkurssille.”

”Zakaria ei tullut tänne vain oleilemaan. Hän tuli Alankomaihin aloittamaan uuden elämän ja toimimaan yhteiskuntamme jäsenenä.”

 - Falah Hassan Hussein

Tiesitkö tämän?

21 847

Kreikasta muihin EU-maihin siirrettyjen pakolaisten määrä vuosina 2015–2017.

11 999

Italiasta muihin EU-maihin siirrettyjen pakolaisten määrä vuosina 2015–2017.

816,5 miljoonaa euroa

Kreikan viranomaisille sekä Kreikassa toimiville kansainvälisille järjestöille ja kansalaisjärjestöille alkuvuoden 2015 jälkeen myönnetyn humanitaarisen ja pakolaiskriisin hallintaan tarkoitetun EU:n hätäavun määrä.

71 %

Laiton maahanmuutto EU:hun väheni vuonna 2017 noin 71 %.

KEITÄ OVAT MUUT SANKARIT, JOTKA EDISTÄVÄT SOLIDAARISUUTTA EUROOPASSA?

Jotkut heistä voivat olla lähtöisin kotimaastasi.

EU saattaa yhteen paikallisia arjen sankareita, jotka yhteistyössä auttavat turvapaikanhakijoita ja pakolaisia pääsemään turvalliseen ja vakaaseen ympäristöön ja kotoutumaan yhteiskuntaan Euroopassa. Lue, miten EU tukee eri maissa arjen sankareita – kääntäjiä, kotouttamistyöntekijöitä, pelastuspartioita, turvapaikkakoordinaattoreita...