EU PROTECTS > Η κοινωνία μας > Από την εμπόλεμη Συρία στην ασφάλεια: Πώς η ΕΕ βοήθησε έναν πρόσφυγα να ξεκινήσει μια νέα ζωή στις Κάτω Χώρες

«Ο πόλεμος άλλαξε τα πάντα στο Χαλέπι. Έφυγα χωρίς να γνωρίζω πότε θα επανενωθεί η οικογένειά μου.»

ZAKARIA ALO

Το 2012, και ενόσω ο εμφύλιος μαινόταν στη χώρα του, ο Zakaria Alo, οι γονείς και τα αδέρφια του εγκατέλειψαν τον οικογενειακό φούρνο που διατηρούσαν στο Χαλέπι και το σπίτι τους σε αναζήτηση ενός καλύτερου μέλλοντος. Για τον Zakaria, ήταν η αρχή ενός μεγάλου και επικίνδυνου ταξιδιού προς την Ελλάδα μέσω του Λιβάνου και της Τουρκίας το 2016. Ο Zakaria έφτασε στην Ελλάδα έχοντας χωριστεί από τους γονείς του και στη συνέχεια μετεγκαταστάθηκε με τα δυο μικρότερα αδέρφια του στις Κάτω Χώρες. Αυτό ήταν δυνατό χάρη στο νέο πρόγραμμα της ΕΕ που προσφέρει σε αιτούντες άσυλο, όπως ο Zakaria, έναν ασφαλή και νόμιμο δρόμο προς την Ευρώπη. 

Μεταξύ 2015 και 2017, οι υπηρεσίες ασύλου της ΕΕ και οι εθνικές υπηρεσίες ασύλου, καθώς και τοπικές ΜΚΟ, εργάστηκαν από κοινού για τη μετεγκατάσταση προσφύγων και την εξασφάλιση της ασφάλειας και της ένταξής τους στην ΕΕ. Σήμερα, ο τριαντάχρονος Zakaria ζει στις Κάτω Χώρες. Εκεί έχει αρχίσει σιγά σιγά να ξεπερνάει το τραύμα του πολέμου και προσπαθεί να γυρίσει νέα σελίδα στη ζωή του.  

Τελικά, η Ευρώπη είναι πιο ασφαλής όταν βοηθάει τους μετανάστες, και ιδίως τους πρόσφυγες που προσπαθούν να διαφύγουν τις συγκρούσεις, να αισθάνονται ασφαλείς και να θέλουν να συμβάλλουν στις κοινωνίες μας.

Αναπαραγωγή του βίντεο

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΜΠΟΛΕΜΗ ΣΥΡΙΑ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ: ΠΩΣ Η ΕΕ ΒΟΗΘΗΣΕ ΕΝΑΝ ΠΡΟΣΦΥΓΑ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΜΙΑ ΝΕΑ ΖΩΗ ΣΤΙΣ ΚΑΤΩ ΧΩΡΕΣ

Οι πρόσφυγες που προσπαθούν να διαφύγουν από εμπόλεμες περιοχές και διώξεις συνήθως δεν μπορούν να επιστρέψουν στο σπίτι τους και χρειάζονται προστασία. Για έναν νεαρό Σύριο, η εξασφάλιση προσωρινής κατοικίας στην Ευρώπη ήταν συνάρτηση της κοινής προσπάθειας των υπηρεσιών ασύλου της ΕΕ, των ελληνικών αρχών και εθελοντών σε τοπικό επίπεδο. Ακολουθήστε την πορεία του Zakaria από τη Συρία προς τις Κάτω Χώρες με ενδιάμεσο σταθμό την Ελλάδα.

Κάντε κύλιση για να συνεχίσετε

EU Protects: Το ταξίδι ενός πρόσφυγα

Zakaria Alo

Σύριος πρόσφυγας

Κάτω Χώρες

«Αφού έφυγε από τη Συρία η οικογένειά μου πέρασε τέσσερα χρόνια στον Λίβανο. Στη συνέχεια πήγαμε στην Τουρκία, θέλαμε ωστόσο να φτάσουμε στην Ελλάδα περνώντας από τη Βουλγαρία. Με τα χρήματα, τον χρόνο και την ελπίδα μας να εξαντλούνται σιγά σιγά, οι γονείς μου έκριναν ότι η μόνη μας ελπίδα ήταν να πάρω τα δυο μικρότερα αδέρφια μου και να δοκιμάσουμε την τύχη μας στο πλοιάριο ενός διακινητή».

«Καταφέραμε να φτάσουμε στην Ελλάδα, όπου ενημερώθηκα σχετικά με ένα πρόγραμμα μετεγκατάστασης της ΕΕ για τους πρόσφυγες. Το πρόγραμμα αυτό έδινε ελπίδα σε ανθρώπους όπως εμείς, που δεν μπορούσαν να επιστρέψουν σπίτι τους και αντιμετώπιζαν ένα αβέβαιο μέλλον στην Ελλάδα. Η χαρά μου ήταν απερίγραπτη όταν έμαθα ότι τα αδέρφια μου και εγώ είχαμε λάβει πρόσκληση από τις Κάτω Χώρες για να μετεγκατασταθούμε στο Middelburg. Αισθάνθηκα φοβερή ανακούφιση»!

«Τα πάω καλά με τους ανθρώπους εδώ και μου αρέσει να ζω στην Ευρώπη. Οι περισσότεροι δεν έχουν γνωρίσει ποτέ πρόσφυγα και το μόνο που ξέρουν για εμάς είναι αυτά που έχουν δει στην τηλεόραση. Εργάζομαι ως μάγειρας σε εστιατόριο και πηγαίνω σχολείο δύο φορές την εβδομάδα. Μιλάω ήδη κουρδικά, αραβικά και αγγλικά, ωστόσο παρακολουθώ μαθήματα ολλανδικών για να μάθω καλά τη γλώσσα.

«Χρειάστηκε χρόνος, ωστόσο μπορούμε επιτέλους να ζήσουμε ελεύθερα όπως ο υπόλοιπος κόσμος. Η ΕΕ μας χάρισε μια νέα αρχή».

 - Zakaria Alo

Esther Pozo-Vera

Ισπανίδα, μονάδα στήριξης για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Βέλγιο

«Έως το 2015, η Ευρώπη αντιμετώπισε εισροή προσφύγων. Χρειάστηκε να συνεργαστούμε για να τους δώσουμε ένα αίσθημα ασφάλειας, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι καμία χώρα της ΕΕ δεν θα είναι μόνη της στην αντιμετώπιση των εν λόγω μεταναστευτικών ροών. Το πρόγραμμα μετεγκατάστασης αποτελεί συνδυασμένη προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, των οργανισμών της ΕΕ και διεθνών οργανισμών να βοηθήσουν τις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την προσφυγική κρίση να εντάξουν τους πρόσφυγες στην ΕΕ».

«Η ΕΕ βασίζεται στην αρχή της συλλογικότητας και η μετεγκατάσταση προσφύγων αποτελεί κατ’ εξοχήν παράδειγμα αλληλεγγύης εν μέσω παγκόσμιας αστάθειας».

 - Esther Pozo-Vera

Ilaria Siggia

Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο

Ιταλία

«Το 2015, η ομάδα εμπειρογνωμόνων μου στον τομέα της μετανάστευσης κλήθηκε στην Ελλάδα και την Ιταλία να εργαστεί πάνω στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης της ΕΕ. Στόχος μας ήταν οι πρόσφυγες να υποβάλουν αίτηση για νόμιμη είσοδο στην Ευρώπη. Βοηθούσαμε στην επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου που υπέβαλαν και τον προσδιορισμό του μέρους στο οποίο θα γινόταν η μετεγκατάστασή τους στην Ευρώπη».

«Στην Ελλάδα, δεν βοηθούσα τις υπηρεσίες ασύλου μόνο στη διαδικασία καταχώρισης. Η ομάδα μου βοηθούσε επίσης στην αντιστοίχιση των αιτούντων άσυλο με συγκεκριμένες Ευρωπαϊκές χώρες. Φροντίζαμε πάντα να μην ζητείται περισσότερο μετεγκατάσταση σε μια χώρα σε σχέση με τις άλλες».

«Η ΕΕ παρουσίασε μια λύση ώστε να βοηθήσει τους αιτούντες άσυλο να κάνουν μια νέα αρχή στη ζωή τους, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι οι χώρες της ΕΕ που δέχονταν πρόσφυγες είχαν την απαραίτητη υποστήριξη».

 - Ilaria Siggia

Panagiota Peristeri

Ελληνική Υπηρεσία Ασύλου, Δήμος Αλίμου

Ελλάδα

«Από το 2015 έως το 2017 συνεργαζόμασταν στενά με την υπηρεσία ασύλου της ΕΕ. Ελέγχαμε αιτήσεις ασύλου προσώπων από μέρη όπως η Συρία, επαληθεύαμε τα έγγραφά τους και την ύπαρξη ειδικών αναγκών ή αναπηρίας. Αντιστοιχίζαμε πρόσφυγες, στο μέτρο του δυνατού, με την ευρωπαϊκή χώρα με την οποία είχαν ήδη οικογενειακούς, γλωσσικούς ή πολιτιστικούς δεσμούς. Στη συνέχεια, επικοινωνούσαμε με εθνικούς και τοπικούς οργανισμούς και υπηρεσίες ασύλου για την εξασφάλιση μιας ομαλής διαδικασίας μετεγκατάστασης.

«Πιστεύω ακράδαντα ότι η συνεργασία σε επίπεδο ΕΕ είναι ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης της κρίσης αυτής».

 - Panagiota Peristeri

Falah Hassan Hussein

Εθελοντής στο Dutch Council for Refugees

Κάτω Χώρες

«Είμαστε περίπου 50 εθελοντές στο γραφείο του Middelburg, το οποίο συνεργάζεται με τις υπηρεσίες ασύλου και τα σχέδια για τη μετανάστευση της ΕΕ». 

«Γνώρισα τον Zakaria το 2017, όταν κατέφτασε στις Κάτω Χώρες στο πλαίσιο του προγράμματος μετεγκατάστασης της ΕΕ. Ήδη από την αρχή, ο Zakaria έδειξε εντυπωσιακή προθυμία να ενταχθεί. Τον βοήθησα να υπογράψει τη σύμβαση για το διαμέρισμά του, να ανοίξει τραπεζικό λογαριασμό, να εγγραφεί για ασφάλιση υγείας και ζωής και να εγγραφεί σε σχολείο ολλανδικής γλώσσας.

«Ο Zakaria δεν ήρθε εδώ για να μείνει άπραγος. Ήρθε στις Κάτω Χώρες για να κάνει μια νέα αρχή και να γίνει ενεργό μέλος της κοινωνίας μας».

 - Falah Hassan Hussein

ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ;

21.847

Αριθμός προσφύγων που μετεγκαταστάθηκαν από την Ελλάδα σε άλλες χώρες τις ΕΕ μεταξύ 2015 και 2017.

11.999

Αριθμός προσφύγων που μετεγκαταστάθηκαν από την Ιταλία σε άλλες χώρες τις ΕΕ μεταξύ 2015 και 2017.

816,5 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ

Σε έκτακτη βοήθεια προς τις ελληνικές αρχές, διεθνείς οργανισμούς και ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Από τις αρχές του 2015, η ΕΕ έχει διαθέσει το ποσό αυτό ως βοήθεια στην Ελλάδα για τη διαχείριση της προσφυγικής και της ανθρωπιστικής κρίσης.

71%

Η μείωση της παράτυπης μετανάστευσης στην ΕΕ το 2017.

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΗΡΩΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΩΘΟΥΝ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ;

Κάποιοι ήρωες μπορεί να κατάγονται και από τη χώρα σας.

Χάρη στη δυνατότητα διασύνδεσης που προσφέρει η ΕΕ, έχει δημιουργηθεί ένα δίκτυο τοπικών ηρώων που συνεργάζονται για να βοηθήσει τους αιτούντες άσυλο και τους πρόσφυγες να βρουν ασφάλεια και σταθερότητα στην Ευρώπη και να ενταχθούν στην κοινωνία. Ανακαλύψτε πώς η ΕΕ στηρίζει τους τοπικούς ήρωες στη χώρα σας: από τους μεταφραστές έως τους υπεύθυνους πολιτιστικής ένταξης, τις ομάδες διάσωσης και τους συντονιστές για το άσυλο.