EU PROTECTS > Societatea noastră > Mozaicul european: cum au protejat investigatorii UE în domeniul comerțului locurile de muncă împotriva concurenței neloiale

„Dacă se ia în calcul întregul lanț de producție, cel puțin 100.000 de locuri de muncă au fost în pericol.”

Alfonso Panzani

Plăcile ceramice se găsesc în băile, în bucătăriile și pe podelele noastre. În Europa, sectorul este dominat de întreprinderi locale și de producători de mici dimensiuni, ale căror mijloace de subzistență depind de existența unor condiții de concurență echitabile. 

În anul 2016, importurile masive de plăci ceramice cu preț redus din China au reprezentat o amenințare pentru întreprinderile europene și au pus în pericol mii de locuri de muncă. Uniunea Europeană a decis să investigheze practicile tarifare neloiale (cunoscute și sub denumirea de „dumping”) și să asigure că aceste importuri erau vândute la prețuri adecvate pieței. 

Mozaicul european: cum au protejat investigatorii UE în domeniul comerțului locurile de muncă împotriva concurenței neloiale

Atelierele și întreprinderile mici se pot găsi foarte ușor în situația de a fi lipsite de apărare împotriva practicilor comerciale neloiale. Când importurile masive de produse ceramice chinezești ieftine, vândute la prețuri scăzute în mod artificial, au subcotat prețurile producătorilor europeni de ceramică, au fost puse în joc locurile de muncă și mijloacele de subzistență. 

Defilați pentru a continua

Alfonso Panzani

Settecento – Mozaicuri și produse ceramice

Italia

„Avem puțin peste 100 de angajați și facem parte dintr-un lanț de întreprinderi, furnizori și arhitecți din industria ceramicii care exportă cu regularitate către țări din afara UE. Însă atunci când ne-am confruntat cu o invazie de produse ceramice ieftine provenite din China, a fost în joc supraviețuirea afacerii noastre.”

 

 

 

 

 

 

„Nu pot să îmi imaginez ce s-ar fi întâmplat fără intervenția UE.”

 - Alfonso Panzani

Renaud Batier

Francez, Asociația Cerame-Unie

Belgia

„Suntem o asociație comercială care reprezintă societățile europene din industria ceramicii. Membrii noștri ne-au avertizat cu privire la creșterea importurilor de produse ceramice ieftine din afara UE. De îndată ce am avut dovada practicilor comerciale neloiale, am alertat Comisia Europeană pentru a putea începe o anchetă.” 

 

 

„Membrii noștri știau că întreprinderile și locurile lor de muncă erau în joc.”

 - Renaud Batier

Markus Walldorf

German, Departamentul pentru Comerț, Comisia Europeană

Belgia

„Trebuia să ne asigurăm că toți cei implicați furnizau informații corecte, pentru a putea evalua riscul ca exportatorii chinezi să ne afecteze sectorul din cauza prețurilor artificial scăzute și stocurilor enorme.”

„De asemenea, am colectat informații de la exportatorii chinezi, cum ar fi cifre ale vânzărilor și producției. Desigur, am verificat aceste date la fabricile lor din China. A trebuit să fim diplomați și politicoși pentru a asigura acuratețea informațiilor furnizate.”  

 

 

 

 

 

 

„A trebuit să fim foarte vigilenți pentru a obține informații sigure de la toată lumea.”

 - Markus Walldorf

Kristina Gutteková

Naționalitate cehă, Departamentul pentru Comerț, Comisia Europeană

Belgia

„A fost necesar să analizăm dacă industria europeană ar fi fost afectată de practici comerciale neloiale în cazul eliminării măsurilor. Acest lucru a presupus vizite la întreprinderile de ceramică din Spania, Italia și Portugalia.” 

„Având în vedere și concluziile anchetatorilor noștri din China, am propus aplicarea unei taxe antidumping asupra importurilor de plăci ceramice cu preț scăzut din China.”
 

 

„Dacă s-ar permite renunțarea la măsurile antidumping, atunci industria europeană ar avea de suferit.”

 - Kristina Gutteková

Florindo Iervolino

Vamă, Portul Genova

Italia

„Portul Genova este unul dintre cele mai aglomerate porturi maritime din Italia. Noi verificăm fiecare produs care intră în UE din port, ceea ce include gestionarea importurilor de produse, precum produsele din ceramică, destinate piețelor europene.”

„Indiferent de sector, noi ne asigurăm că întreprinderile plătesc pentru încălcarea legislației antidumping a UE.” 

 

 

 

„Activitatea noastră constă în garantarea siguranței și a conformității cu legislația UE a mărfurilor care intră în Europa.”

 - Florindo Iervolino

Știați?

Folie de aluminiu, articole din fontă, panouri solare

Doar câteva exemple de alte produse, pe lângă cele ceramice, care au fost supuse investigațiilor antidumping în UE în 2018

Două treimi

Cota de piață a IMM-urilor din sectorul european al plăcilor ceramice 

33

Numărul noilor măsuri de protecție comercială în vigoare din 2014, care ridică numărul total al măsurilor în vigoare la 144. Aceste măsuri de protecție comercială protejează direct peste 350.000 de locuri de muncă

 

3,8 miliarde m2

Surplusul de plăci ceramice chineze la finalul anului 2016, de câteva ori mai mare decât consumul din UE

Condiții egale

În 2017, UE a adoptat o nouă metodă pentru a calcula prețul corect pentru produsele care intră în UE

 

Echiparea IMM-urilor din Europa

Dacă aveți o companie mică și doriți să aflați mai multe despre legislația antidumping, despre investigațiile în curs de desfășurare sau chiar să vă implicați în inițierea unei investigații, contactați Biroul de asistență pentru IMM-uri: trade-defence-sme-helpdesk@ec.europa.eu