EU PROTECTS > Onze samenleving > Europees mozaïek: hoe de handelsonderzoekers van de EU banen beschermden tegen oneerlijke concurrentie

"Als je naar de volledige productieketen kijkt, dan stonden er zeker 100.000 banen op het spel."

Alfonso Panzani

Je vindt keramische tegels in onze badkamers, onze keukens en op onze vloeren. In Europa wordt de sector gedomineerd door lokale bedrijven en kleine fabrieken die voor hun levensonderhoud afhankelijk zijn van gelijke concurrentievoorwaarden. 

In 2016 bedreigde een toevloed van laaggeprijsde keramische tegels uit China de Europese bedrijven en bracht duizenden banen in gevaar. De Europese Unie besloot de oneerlijke prijzen (ook bekend als 'dumping') te onderzoeken en te zorgen dat de ingevoerde producten voor de juiste marktprijs werden verkocht. 

Europees mozaïek: hoe de handelsonderzoekers van de EU banen beschermden tegen oneerlijke concurrentie

Ambachtslieden en kleine bedrijven kunnen zich al snel weerloos voelen bij oneerlijke handelspraktijken. Toen de Europese keramiekproducenten ondermijnd werden door enorme invoer van Chinese keramiek die voor een kunstmatige lage prijs verkocht werd, stonden banen en levensonderhoud op het spel. 

Scroll verder

Alfonso Panzani

Settecento – Mozaïek & Keramiek

Italië

"We hebben meer dan 100 mensen in dienst en zijn onderdeel van een keten van keramische bedrijven, toeleveranciers en architecten die geregeld exporteren naar landen buiten de EU. Maar toen we te maken kregen met een stroom aan goedkoop Chinees keramiek, stond het voortbestaan van ons bedrijf op het spel."

"Ik kan me niet voorstellen wat er gebeurd zou zijn als de EU niet had ingegrepen."

 - Alfonso Panzani

Renaud Batier

Frans, Cerame-Unie brancheorganisatie

België

“We zijn een brancheorganisatie die Europese keramische bedrijven vertegenwoordigt. Onze leden waarschuwden ons dat er steeds meer goedkope keramische tegels van buiten de EU werden ingevoerd. Zodra we het bewijs van oneerlijke handel hadden, sloegen we alarm bij de Europese Commissie zodat zij een onderzoek konden opstarten.” 

"Onze leden wisten dat hun bedrijven en banen op het spel stonden."

 - Renaud Batier

Markus Walldorf

Duits, Directoraat-generaal Handel, Europese Commissie

België

“We moesten zorgen dat iedere betrokkene de juiste informatie verstrekte, zodat we konden inschatten wat het risico was dat Chinese exporteurs onze industrie zouden beschadigen met kunstmatig lage prijzen en enorme voorraden.”

“We vroegen ook informatie op bij Chinese exporteurs, zoals omzet- en productiecijfers. Die werden uiteraard gecontroleerd bij hun fabrieken in China. We moesten diplomatiek zijn en beleefd blijven, maar er tegelijkertijd voor zorgen dat we niet misleid werden.”  

 

 

 

 

 

 

"We moesten heel goed opletten dat we van iedereen betrouwbare gegevens kregen."

 - Markus Walldorf

Kristina Gutteková

Tsjechisch, Directoraat-generaal Handel, Europese Commissie

België

“We moesten beoordelen of de Europese industrie zou lijden onder oneerlijke concurrentie als de maatregelen werden ingetrokken. Dus brachten we een bezoek aan keramische bedrijven in Spanje, Italië en Portugal.” 

“Op basis hiervan en van de resultaten van ons onderzoek in China, stelden we een antidumpingheffing voor op de import van laaggeprijsde keramische tegels.”

"Als de antidumpingmaatregelen zouden vervallen, dan zou de Europese industrie daaronder lijden."

 - Kristina Gutteková

Florindo Iervolino

Douane, haven van Genua

Italië

“De haven van Genua is een van de drukste zeehavens van Italië. We controleren elk product dat via de haven de EU binnenkomt. Hieronder valt ook de afhandeling van de invoer van producten, zoals keramiek, die bedoeld zijn voor de Europese markt.”

“We zorgen dat bedrijven betalen als ze de EU-wetten voor antidumping overtreden, ongeacht de sector waarin ze actief zijn.” 

 

 

 

"Ons werk is ervoor te zorgen dat de goederen die Europa binnenkomen veilig zijn en voldoen aan de Europese wetten."

 - Florindo Iervolino

Wist u dat?

Aluminiumfolie, gietijzeren voorwerpen, zonnepanelen

Enkele voorbeelden van andere producten die, behalve keramiek, in 2018 in de EU te maken hebben gehad met antidumpingsonderzoek.

Twee derde

Het mkb-marktaandeel in de Europese sector die keramische tegels produceert. 

33

Het aantal nieuwe maatregelen ter bescherming van de handel dat sinds 2014 in werking is getreden, waarmee het totale aantal maatregelen op 144 komt. Deze maatregelen ter bescherming van de handel beschermen direct meer dan 350.000 banen.

3,8 miljard m2

De hoeveelheid reservecapaciteit van Chinese keramische tegels aan het einde van 2016, die verscheidene malen groter is dan de EU-consumptie.

voorwaarden voor concurrentie gelijktrekken

In 2017 heeft de EU een nieuwe methode goedgekeurd voor de berekening van de billijke prijs voor producten die de EU binnenkomen.

 

Het mkb van Europa goed uitrusten

Als je een klein bedrijf hebt en meer wilt weten over antidumpingwetgeving, lopende onderzoeken of zelfs betrokken wilt worden bij een onderzoek, neem dan contact op met de helpdesk voor het mkb: trade-defence-sme-helpdesk@ec.europa.eu.