EU PROTECTS > Társadalmunk > Európai mozaik: hogyan védték meg az uniós kereskedelmi vizsgálóbiztosok a munkahelyeket a tisztességtelen versenytől

„Ha figyelembe vesszük a teljes termelési láncot, legalább 100 000 munkahely volt veszélyben.”

Alfonso Panzani

A kerámia burkolólapokat a fürdőszobáinkban, konyháinkban és padlóinkhoz használjuk. Európában az ágazatot a helyi vállalkozások és kisiparosok túlsúlya jellemzi, akiknek a megélhetése múlik azon, hogy a piacon egyenlő versenyfeltételek érvényesülnek-e. 

2016-ban nagy mennyiségű, áron alul importált kínai kerámialap árasztotta el az európai piacot, veszélybe sodorva az európai vállalkozásokat és több ezer ember munkahelyét. Az Európai Unió úgy döntött, hogy kivizsgálja a tisztességtelen árszabást (más néven dömpinget), és gondoskodik róla, hogy az importált kerámialapokat megfelelő áron értékesítsék. 

Európai mozaik: hogyan védték meg az uniós kereskedelmi vizsgálóbiztosok a munkahelyeket a tisztességtelen versenytől

A kézműiparosok és a kisvállalkozások könnyedén találhatják magukat védtelenül a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokkal szemben. Amikor az európai kerámiagyártókat kétségbeejtő helyzetbe hozta az olcsó kínai kerámiák tömeges behozatala, munkahelyek és megélhetések kerültek veszélybe. 

Görgessen lejjebb a folytatáshoz

Alfonso Panzani

Settecento – Mozaikok és kerámiák

Olaszország

„Kicsivel több mint 100 embert foglalkoztatunk és egy olyan, kerámiával foglalkozó vállalkozásokból, beszállítókból és építészekből álló láncba tartozunk, amelyek rendszeresen exportálnak az EU-n kívüli országokba. Amikor azonban a Kínából dömpingáron érkező kerámiák áradatával szembesültünk, vállalkozásunk fennmaradása forgott kockán.”

 

 

 

 

 

 

„El sem tudom képzelni, mi történt volna az EU közbelépése nélkül.”

 – Alfonso Panzani

Renaud Batier

Francia, Cerame-Unie szövetség

Belgium

„Mi egy kereskedelmi szövetség vagyunk, amely az európai kerámiaipari vállalkozásokat képviseli. Tagjaink figyelmeztettek minket az egyre növekvő mennyiségű olcsó, az EU-n kívülről származó kerámiacsempe behozatalára. Miután bizonyítékok voltak a kezünkben a tisztességtelen kereskedelemre vonatkozóan, értesítettük az Európai Bizottságot, hogy indítson vizsgálatot.” 

 

 

„Tagjaink tudták, hogy vállalkozásuk és munkájuk forog kockán.”

 – Renaud Batier

Markus Walldorf

Német, kereskedelmi részleg, Európai Bizottság

Belgium

„Ellenőriznünk kellett, hogy mindenki pontos információkat szolgáltatott, és ezáltal megítélhessük annak kockázatát, hogy a kínai exportőrök mesterségesen alacsony áraikkal és hatalmas mennyiségű készleteikkel kárt okozhatnak-e az iparunknak.”

„A kínai exportőröktől is gyűjtöttünk információkat, például értékesítési és termelési adatokat. Természetesen ezeket a gyáraikban, Kínában is ellenőriztük. Diplomatikusnak és udvariasnak kellett lennünk, miközben azt is biztosítanunk kellett, hogy a kapott adatok helyesek.”  

 

 

 

 

 

 

„Nagyon ébernek kellett lennünk annak érdekében, hogy mindenkitől megbízható adatokat szerezzünk.”

 – Markus Walldorf

Kristina Gutteková

Cseh, kereskedelmi részleg, Európai Bizottság

Belgium

„Fel kellett mérnünk, hogy az európai iparnak ártana-e a tisztességtelen kereskedelem, ha az intézkedéseket megszüntetnénk. Ennek keretében spanyolországi, olaszországi és portugáliai kerámiaipari vállalkozásokat látogattunk meg.” 

„A Kínában dolgozó vizsgálóink eredményeivel együtt dömpingellenes vám kivetését javasoltuk az alacsony árú kerámiacsempe behozatalára.”
 

 

„Ha a dömpingellenes intézkedéseket felfüggesztenék, az ártana az európai iparnak.”

 – Kristina Gutteková

Florindo Iervolino

Vámhatóság, Genova kikötője

Olaszország

„A genovai kikötő Olaszország egyik legforgalmasabb kikötője. Minden olyan terméket ellenőrzünk, amely a kikötőből lép be az EU-ba. Ez magában foglalja az európai piacokra szánt termékek – például a kerámiák – behozatalának felügyeletét is.”

„Bármelyik ágazatról legyen is szó, biztosítjuk, hogy az ügyeskedő vállalkozások megfizessenek az EU dömpingellenes jogszabályainak megsértéséért.” 

 

 

 

„Munkánk lényege annak biztosítása, hogy az Európába behozott áruk biztonságosak legyenek és megfeleljenek az uniós jognak.”

 – Florindo Iervolino

Tudta?

Alumíniumfólia, öntöttvas elemek, napelemek

Csak néhány példa a kerámián kívüli többi termékre, amelyek 2018-ban dömpingellenes vizsgálatok tárgyát képezték az EU-ban.

Kétharmad

A KKV-k piaci részesedése az európai kerámia burkolólapok ágazatában. 

33

a 2014 óta bevezetett új kereskedelmi védelmi intézkedések száma, amely a hatályos intézkedések teljes számát 144-re emeli.

 

3,8 MILLIÁRD M2

a kínai kerámiacsempe kapacitás tartalék mennyisége 2016 végén, amely többszöröse az EU fogyasztásnak.

Az esélyek kiegyenlítése

2017-ben az EU új módszert fogadott el az EU-ba érkező termékek tisztességes árának kiszámítására.

 

Az európai KKV-k eszköztárának növelése

Ha Önnek kisvállalkozása van, és szeretne többet megtudni a dömpingellenes jogszabályokról, a folyamatban lévő nyomozásokról, vagy akár részt venne egy vizsgálat elindításában, vegye fel a kapcsolatot a KKV ügyfélszolgálattal: trade-defence-sme-helpdesk@ec.europa.eu.