EU PROTECTS > Yhteiskunta > Euroopan laattamarkkinat: näin EU:n kauppatutkijat suojelivat työpaikkoja epäreilulta kilpailulta

”Kun ajatellaan koko tuotantoketjua, ainakin 100 000 työpaikkaa oli vaarassa.”

Alfonso Panzani

Keraamisia laattoja käytetään kylpyhuoneissa, keittiöissä ja lattiapinnoitteena. Euroopassa toimiala koostuu paikallisista yrityksistä ja pienistä valmistajista, joiden elinkeino on riippuvainen reilusta kilpailusta. 

Vuonna 2016 kiinalaisten halpalaattojen massiivinen tuonti uhkasi eurooppalaisia yrityksiä ja tuhansia työpaikkoja. Euroopan unioni päätti tutkia epäreilua hinnoittelua eli polkumyyntiä ja varmistaa, että tuontitavara myytäisiin asianmukaiseen markkinahintaan. 

Euroopan laattamarkkinat: näin EU:n kauppatutkijat suojelivat työpaikkoja epäreilulta kilpailulta

Käsityöläiset ja pienyritykset ovat helposti aseettomia taistelussa epäreiluja kauppatapoja vastaan. Kun polkuhintaisia kiinalaisia laattoja tulvi markkinoille, eurooppalaisten keramiikkavalmistajien toiminta vaikeutui ja monen työpaikka ja toimeentulo oli vaarassa. 

Jatka vierittämällä

Alfonso Panzani

Settecento – mosaiikki- ja keramiikkayritys

Italia

”Työllistämme yli sata ihmistä ja kuulumme keramiikkayritysten, toimittajien ja arkkitehtien ketjuun, joka vie tuotteita EU:n ulkopuolelle. Mutta kun markkinoille alkoi tulvia polkuhintaisia laattoja Kiinasta, yrityksemme selviytyminen oli vaakalaudalla.”

 

 

 

 

 

 

”En halua edes kuvitella, miten olisi voinut käydä ilman EU:n väliintuloa.”

 - Alfonso Panzani

Renaud Batier

ranskalainen, toimialajärjestö Cerame-Unie

Belgia

”Olemme eurooppalaisia keramiikka-alan yrityksiä edustava toimialajärjestö. Jäsenemme varoittivat meitä EU:n ulkopuolelta yhä suurempina erinä tulevista halpatuontilaatoista. Kun meillä oli näyttöä epäreiluista kauppatavoista, teimme ilmoituksen Euroopan komissiolle, jotta heidän oli mahdollista käynnistää tutkinta.” 

 

 

”Jäsenemme tiesivät, että heidän liiketoimintansa ja työpaikkansa olivat uhattuina.”

 - Renaud Batier

Markus Walldorf

saksalainen, kauppapolitiikan pääosasto, Euroopan komissio

Belgia

”Meidän oli saatava varmuus siitä, että kaikki asianosaiset antoivat paikkansapitäviä tietoja. Niiden perusteella kykenisimme arvioimaan, millaisen riskin kiinalaisten maahantuojien keinotekoisen alhaiset hinnat ja valtavat varastot aiheuttaisivat toimialalle.”

”Keräsimme kiinalaisilta vientiyrityksiltä myös esimerkiksi myynti- ja tuotantolukuja. Tarkistimme tiedot Kiinassa tuotantolaitoksilla. Meidän oli esiinnyttävä diplomaattisesti ja kohteliaasti mutta kuitenkin varmistettava, että meille annettiin oikeita tietoja.”  

”Meidän oli oltava todella valppaina tietojen luotettavuuden suhteen.”

 - Markus Walldorf

Kristina Gutteková

tšekki, kauppapolitiikan pääosasto, Euroopan komissio

Belgia

”Meidän oli arvioitava, kärsisikö eurooppalainen teollisuus epäreilusta kauppatavasta, jos toimenpiteistä luovuttaisiin. Selvitystyö vei meidät keramiikkayrityksiin Espanjassa, Italiassa ja Portugalissa.” 

”Näiden selvitysten ja Kiinassa tehtyjen tutkimusten perusteella ehdotimme polkumyyntiä torjuvaa tullimaksua halvoille tuontilaatoille.”
 

 

”Jos polkumyyntiä torjuvista toimenpiteistä luovuttaisiin, eurooppalainen tuotanto kärsisi.”

 - Kristina Gutteková

Florindo Iervolino

Tulli, Genovan satama

Italia

”Genovan satama on Italian vilkkaimpia. Valvomme jokaista sataman kautta EU:hun saapuvaa tuotetta. Tämä käsittää myös tuontitavaran, kuten Euroopan markkinoille tulevat keraamiset laatat.”

”Oli toimiala mikä tahansa, yritykset joutuvat maksamaan, jos ne rikkovat EU:n polkumyynnin kieltäviä määräyksiä.” 

 

 

 

”Meidän tehtävämme on varmistaa, että Eurooppaan saapuvat tuotteet ovat turvallisia ja EU-lainsäädännön mukaisia.”

 - Florindo Iervolino

Tiesitkö tämän?

Alumiinifolio, valurautatuotteet, aurinkopaneelit

Muutamia esimerkkejä muista tuotteista, joita EU tutki vuonna 2018 polkumyyntiepäilyjen vuoksi.

Kaksi kolmasosaa

PK-yritysten markkinaosuus Euroopan kaakeli- ja laattasektorilla.

33

Uusien kaupan suojatoimien lukumäärä vuodesta 2014, joka mukaan laskettuna voimassa olevien suojatoimien kokonaismäärä on 144. Nämä kaupan suojatoimet suojaavat suoraan yli 350 000 työpaikkaa.

 

3,8 miljardia neliömetriä

Kiinalaisten keraamisten laattojen hukkakapasiteetti vuoden 2016 lopussa, useita kertoja enemmän kuin EU-alueen kulutus.

Reilut kauppatavat kunniaan

Vuonna 2017 EU otti käyttöön uuden menetelmän EU:hun tulevan tuontitavaran reilun hinnan laskemiseen.

 

Euroopan PK-yritysten asialla

Jos olet pienyrittäjä ja haluat tietää lisää polkumyynnin vastaisesta lainsäädännöstä tai käynnissä olevista tutkinnoista tai olla osallisena tutkinnan käynnistämisessä, ota yhteys PK-tukeen (SME Helpdesk): trade-defence-sme-helpdesk@ec.europa.eu.