EU PROTECTS > Η κοινωνία μας > Ευρωπαϊκό μωσαϊκό: Πώς οι ελεγκτές εμπορίου της ΕΕ προστάτευσαν θέσεις εργασίας από τον αθέμιτο ανταγωνισμό

«Αν αναλογιστεί κανείς ολόκληρη την αλυσίδα παραγωγής, τουλάχιστον 100 000 θέσεις εργασίας βρέθηκαν σε κίνδυνο.»

ALFONSO PANZANI

Τα κεραμικά πλακίδια βρίσκονται στα μπάνια, στις κουζίνες και στα δάπεδά μας. Η ευρωπαϊκή κεραμοποιία κυριαρχείται από τοπικές επιχειρήσεις και μικρούς κατασκευαστές, η επιβίωση των οποίων εξαρτάται από την ύπαρξη ισότιμων όρων ανταγωνισμού. 

Το 2016, μαζικές εισαγωγές κινεζικών κεραμικών πλακιδίων σε μειωμένες τιμές απείλησαν τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και έθεσαν σε κίνδυνο χιλιάδες θέσεις εργασίας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να διερευνήσει την αθέμιτη τιμολόγηση (γνωστή και ως «ντάμπινγκ») και να διασφαλίσει ότι οι εν λόγω εισαγωγές θα πωλούνταν στις κανονικές τιμές της αγοράς. 

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΜΩΣΑΙΚΟ: ΠΩΣ ΟΙ ΕΛΕΓΚΤΕΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΤΗΣ ΕΕ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΑΝ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΘΕΜΙΤΟ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟ

Οι τεχνίτες και οι μικρές επιχειρήσεις μπορούν εύκολα να βρεθούν ανυπεράσπιστες απέναντι σε αθέμιτες εμπορικές πρακτικές. Όταν οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές κεραμικών ήρθαν αντιμέτωποι με μαζικές εισαγωγές κινεζικών κεραμικών προϊόντων σε τεχνητά χαμηλές τιμές, οι θέσεις εργασίας και τα μέσα βιοπορισμού τους βρέθηκαν σε κίνδυνο. 

Κάντε κύλιση για να συνεχίσετε

Alfonso Panzani

Settecento – Μωσαϊκά και Κεραμικά

Ιταλία

«Απασχολούμε μόλις πάνω από 100 άτομα και αποτελούμε μέρος μιας αλυσίδας επιχειρήσεων κεραμικών ειδών, προμηθευτών και αρχιτεκτόνων που εξάγουν τακτικά προϊόντα σε χώρες εκτός της ΕΕ. Όταν όμως αντιμετωπίσαμε ένα τεράστιο κύμα κεραμικών προϊόντων από την Κίνα σε χαμηλές τιμές, τέθηκε σε κίνδυνο η επιβίωση της επιχείρησής μας.»

 

 

 

 

 

 

«Δεν μπορώ να φανταστώ τι θα συνέβαινε χωρίς τη δράση της ΕΕ.»

 - Alfonso Panzani

Renaud Batier

Γάλλος, Εμπορική ένωση Cerame-Unie

Βέλγιο

«Είμαστε μια εμπορική ένωση που εκπροσωπεί τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις κεραμοποιίας. Τα μέλη μας μάς προειδοποίησαν για έναν αυξανόμενο αριθμό φτηνών κεραμικών πλακιδίων τα οποία εισάγονταν από χώρες εκτός της ΕΕ. Μόλις συγκεντρώσαμε αποδείξεις ότι εφαρμόζονταν αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, ειδοποιήσαμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει μια έρευνα.» 

 

 

«Τα μέλη μας γνώριζαν ότι οι επιχειρήσεις και οι θέσεις εργασίας τους βρίσκονταν σε κίνδυνο.»

 - Renaud Batier

Markus Walldorf

Γερμανός, Γενική Διεύθυνση Εμπορίου, Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Βέλγιο

«Έπρεπε να διασφαλίσουμε ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι παρείχαν ακριβείς πληροφορίες, έτσι ώστε να εκτιμήσουμε τον κίνδυνο που απειλούσε τη βιομηχανία μας από τους Κινέζους εισαγωγείς οι οποίοι πουλούσαν προϊόντα σε τεχνητά χαμηλές τιμές και με τεράστιες ποσότητες αποθεμάτων.»

«Συγκεντρώσαμε επίσης πληροφορίες από Κινέζους εξαγωγείς, όπως στοιχεία πωλήσεων και παραγωγής. Φυσικά, τα διασταυρώσαμε με τα εργοστάσιά τους στην Κίνα. Έπρεπε να φερθούμε με διπλωματία και ευγένια, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι τα στοιχεία που μας έδωσαν ήταν σωστά.»  

 

 

 

 

 

 

«Έπρεπε να είμαστε πολύ προσεκτικοί για να λάβουμε αξιόπιστα δεδομένα από κάθε πλευρά.»

 - Markus Walldorf

Kristina Gutteková

Τσέχα, Γενική Διεύθυνση Εμπορίου, Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Βέλγιο

«Έπρεπε να αξιολογήσουμε το κατά πόσον η ευρωπαϊκή βιομηχανία θα υφίστατο πλήγμα από αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, αν καταργούνταν τα μέτρα. Αυτό περιλάμβανε την επίσκεψη σε επιχειρήσεις κεραμοποιίας στην Ισπανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία.» 

«Σε συνδυασμό με τα ευρήματα των ερευνητών μας στην Κίνα, προτείναμε έναν δασμό αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές κεραμικών πλακιδίων με χαμηλές τιμές.»

«Αν επιτραπεί η παύση των μέτρων αντιντάμπινγκ, τότε η ευρωπαϊκή βιομηχανία θα υποφέρει.»

 - Kristina Gutteková

Florindo Iervolino

Τελωνείο, Λιμένας της Γένοβας

Ιταλία

«Το λιμάνι της Γένοβας είναι ένα από τα πιο πολυσύχναστα θαλάσσια λιμάνια της Ιταλίας. Ελέγχουμε κάθε προϊόν που εισέρχεται στην ΕΕ από το λιμάνι. Αυτό περιλαμβάνει τη διαχείριση των εισαγόμενων προϊόντων —όπως των κεραμικών ειδών— που προορίζονται για τις ευρωπαϊκές αγορές.»

«Σε όποιον κλάδο και αν δραστηριοποιούνται, διασφαλίζουμε ότι οι επιχειρήσεις πληρώνουν πρόστιμα σε περίπτωση παραβίασης των νόμων της ΕΕ για το αντιντάμπινγκ.» 

 

 

 

«Το έργο μας είναι να διασφαλίζουμε ότι τα εμπορεύματα που εισέρχονται στην Ευρώπη είναι ασφαλή και συμμορφώνονται με τη νομοθεσία της ΕΕ.»

 - Florindo Iervolino

ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ;

ΑΛΟΥΜΙΝΟΧΑΡΤΟ, ΕΙΔΗ ΑΠΟ ΧΥΤΟΣΙΔΗΡΟ, ΗΛΙΑΚΑ ΠΑΝΕΛ

Μερικά παραδείγματα άλλων προϊόντων, εκτός από τα κεραμικά, που αποτέλεσαν αντικείμενο ερευνών αντιντάμπινγκ στην ΕΕ το 2018

ΔΥΟ ΤΡΙΤΑ

Το μερίδιο αγοράς των ΜμΕ στον τομέα των κεραμικών πλακιδίων στην Ευρώπη 

33

Ο αριθμός των νέων εμπορικών μέτρων που ισχύουν από το 2014, με τον συνολικό αριθμό των μέτρων να ανέρχεται στα 144. Αυτά τα εμπορικά μέτρα άμυνας προστατεύουν άμεσα περισσότερες από 350 000 θέσεις εργασίας

 

3,8 ΔΙΣ M²

Η πλεονάζουσα παραγωγή των κινέζικων κεραμικών πλακιδίων στο τέλος του 2016, αρκετές φορές υψηλότερη από την κατανάλωση στην ΕΕ

ΕΞΙΣΟΡΡΟΠΩΝΤΑΣ ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΠΕΔΙΟ

Το 2017 η ΕΕ υιοθέτησε μια νέα μέθοδο υπολογισμού της θεμιτής τιμής των προϊόντων που εισέρχονται στην ΕΕ

 

ΕΞΟΠΛΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΜΜΕ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Αν έχετε μια μικρή επιχείρηση και θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τη νομοθεσία αντιντάμπινγκ, τις τρέχουσες έρευνες ή ακόμα και να συμμετάσχετε στην έναρξη κάποιας έρευνας, επικοινωνήστε με το γραφείο υποστήριξης για τις ΜμΕ: trade-defence-sme-helpdesk@ec.europa.eu