EU PROTECTS > Vores samfund > Europæisk mosaik: Sådan beskyttede EU's handelsefterforskere europæiske jobs mod urimelige konkurrenceforhold

“Når man tager hele produktionskæden i betragtning, var mindst 100.000 jobs i fare.”

Alfonso Panzani

Vi har keramiske fliser overalt –på badeværelser, i køkkener og på gulve. I Europa er branchen for keramiske fliser domineret af lokale virksomheder og mindre producenter, hvis eksistensgrundlag afhænger af lige konkurrencevilkår. 

I 2011 og igen i 2016 var europæiske virksomheder truet af en massiv import af billige kinesiske keramikfliser, og det udgjorde en trussel for tusindvis af jobs. EU besluttede sig for at undersøge den urimelige prissætning (også kaldet 'dumping') og sørgede for, at denne type import blev solgt til reelle markedspriser. 

Europæisk mosaik: Sådan beskyttede EU's handelsefterforskere europæiske jobs mod urimelige konkurrenceforhold

Kunsthåndværkere og små virksomheder kan nemt stå magtesløse overfor urimelige handelsmetoder. Da europæiske keramikproducenter blev underbudt i forbindelse med en massiv import af kinesisk keramik til kunstigt lave priser, var både deres jobs og levebrød i fare. 

Scroll for at fortsætte

Alfonso Panzani

Settecento – Mosaics and Ceramics

Italien

"Vi har lige over 100 ansatte og er del af en kæde af keramikvirksomheder, leverandører og arkitekter, som regelmæssigt eksporterer til lande uden for EU. Men da vi blev mødt af en flodbølge af discountkeramik fra Kina, var vores virksomheders fremtid på spil."

"Jeg kan ikke forestille mig, hvad der var sket uden EU's indgreb."

- Alfonso Panzani

Renaud Batier

Franskmand, Foreningen Cerame-Unie

Belgien

"Vi er en brancheforening, som repræsenterer europæiske keramikvirksomheder. Vores medlemmer advarede os om en stigende import af billige keramikfliser fra ikke-EU-lande. Da vi havde bevist, at der var tale om urimelig handel, alarmerede vi Europa-Kommissionen, så de kunne igangsætte en efterforskning." 

 

 

"Vores medlemmer vidste, at deres virksomheder og jobs var på spil."

- Renaud Batier

Markus Walldorf

Tysker, handelsafdelingen, Europa-Kommissionen

Belgien

"Vi måtte sørge for, at alle de involverede kom med nøjagtige oplysninger, så vi kunne bedømme risikoen for, om de kinesiske eksportører gjorde skade på branchen med kunstigt lave priser og enorme varepartier."

"Vi indsamlede også oplysninger fra kinesiske eksportører såsom salgs- og produktionstal. Vi dobbelttjekkede selvfølgelig tallene med deres fabrikker i Kina. Vi måtte være diplomatiske og høflige, men samtidig sikre os, at den data vi fik, var korrekt."  

 

 

 

 

 

 

"Vi måtte være meget opmærksomme på at få pålidelige data fra de involverede parter."

- Markus Walldorf

Kristina Gutteková

Tjekke, handelsafdelingen, Europa-Kommissionen

Belgien

"Vi måtte vurdere, om den europæiske branche ville lide under urimelige handelsbetingelser, hvis forbeholdene blev fjernet. Det involverede besøg hos keramikvirksomheder i Spanien, Italien og Portugal." 

"I kombination med vores kinesiske kollegers resultater foreslog vi, at de billige keramikimporter fik pålagt en antidumpingafgift."
 

 

"Hvis man giver lov til at slække på foranstaltningerne mod dumping, vil den europæiske branche lide tab."

- Kristina Gutteková

Florindo Iervolino

Tolden, Genova Havn

Italien

"Havnen i Genova er en af de travleste havne i Italien. Vi kontrollerer alle produkter, der kommer ind i EU gennem havnen, herunder import af produkter såsom keramik til det europæiske marked."

"Vi sørger for, at virksomheder kommer til at betale, hvis de overtræder EU's lovgivning om dumping – uanset branche." 

 

 

 

"Det er vores opgave at sørge for, at de varer, der kommer ind i Europa, er sikre og stemmer overens med EU-lovgivningen."

- Florindo Iervolino

Vidste du?

Alufolie, støbejernsvarer, solcellepaneler

Blot nogle få eksempler på andre produkter, udover keramik, som er været under antidumpingefterforskning i EU i 2018

To tredjedele

Markedsandelen af små og mellemstore virksomheder i Europas keramikflisesektor 

33

Antallet af nye forsvarsforanstaltninger på handelsområdet siden 2014, hvilket bringer det samlede antal af gældende foranstaltninger op på 144. Disse foranstaltninger er en direkte beskyttelse af 350.000 jobs

 

3,8 milliarder m²

Så mange gange højere end EU-forbruget var overskudskapaciteten af kinesiske keramikfliser i slutningen af 2016

LIGE KONKURRENCE- VILKÅR

I 2017 indførte EU en ny metode til udregning af rimelig prissætning for produkter, der kommer ind i EU

 

Vi udruster Europas små og mellemstore virksomheder

Hvis du har en lille virksomhed og gerne vil lære mere om antidumpinglovgivning, igangværende efterforskninger eller endda involveres i påbegyndelsen af en efterforskning, kan du kontakte SME Helpdesk: trade-defence-sme-helpdesk@ec.europa.eu