EU PROTECTS > Societatea noastră > Ieșirea din sărăcie energetică: UE vrea să ajute familiile care suferă de frig

„Avem în sfârșit un cămin călduros pentru familia noastră tot mai numeroasă și nu mai suntem împovărați de facturi prea mari la energie. Acest lucru a fost posibil datorită renovărilor finanțate de UE.”

Robertas Marcinkevičius

În UE, 50 de milioane de familii trăiesc în sărăcie energetică. Unele nu au acces la energie la prețuri abordabile, în timp ce altele locuiesc în clădiri vechi, neizolate, care nu pot fi încălzite ușor. Există încă mulți oameni care trăiesc fără electricitate, aparatură electrocasnică, aragaz și încălzire – lucruri pe care noi ceilalți le considerăm indispensabile și normale. În aceste condiții de viață precare, crește riscul de a dezvolta probleme respiratorii, boli cardiace și probleme de sănătate mintală. 

Însă sărăcia energetică ne afectează pe toți, nu doar pe cei care trăiesc în aceste condiții. Energia excesivă irosită pentru încălzirea locuințelor vechi, prost izolate, afectează grav mediul și contribuie la schimbările climatice. Informând populația în legătură cu aceste riscuri și facilitând împrumuturile cu dobândă redusă, UE îi ajută pe europeni să își izoleze locuințele, să-și reducă facturile la energie și să trăiască în condiții decente.

Ieșirea din sărăcie energetică: UE vrea să ajute familiile care suferă de frig

În întreaga UE, factura la energie este greu de suportat pentru numeroase familii. Unele nu își pot încălzi cum trebuie locuințele, ceea ce le afectează sănătatea, bunăstarea și capacitatea de a lucra. UE finanțează proiecte care contribuie la combaterea sărăciei energetice. Unul din beneficiari: o familie din Lituania.

Defilați pentru a continua

Robertas Marcinkevičius

Farmacist

Lituania

„Locuim la ultimul etaj, așa că era foarte important să renovăm acoperișul, pe unde pierdeam o mare parte din căldură. În același timp, am modernizat instalația electrică și am schimbat conductele de încălzire din clădire. Am pus geamuri duble la ușile de la balcon și am izolat pereții pe exterior, pentru a limita pierderile de căldură. Toate acestea au fost posibile datorită finanțării din Programul UE pentru renovare.”

„Acum avem condiții excelente. Clădirea este mai caldă și atrage familii tinere.”

 - Robertas Marcinkevičius

Vladzė Prunskienė

UAB Druskininkų butų ūkis, o organizație de întreținere a locuințelor

Lituania

„În Druskininkai, un oraș din Lituania, numeroase clădiri au fost construite înainte de 1960. Zidurile, ferestrele și ușile nu erau izolate, iar fațadele clădirilor și structurile de rezistență era în stare foarte proastă.”

„Organizația noastră urmărește să îmbunătățească și să repare blocurile de apartamente, pentru a face viața mai plăcută pentru persoanele care trăiesc în ele. Am solicitat împrumuturi din partea UE în numele a 5 000 de familii care trăiesc în aceste blocuri, inclusiv în numele familiei lui Robertas. Valoarea medie a împrumutului per apartament a fost de 9 000 EUR.”

„Am ascultat preocupările proprietarilor de locuințe din aceste clădiri vechi și le-am vorbit despre întreținere și renovare.”

 - Vladzė Prunskienė

Alexander Antonyuk

Naționalitate britanică, Banca Europeană de Investiții

Luxemburg

„În calitate de economist în domeniul energiei, contribui la selectarea proiectelor energetice care vor beneficia de finanțare din partea Băncii Europene de Investiții. Vizitez siturile, lucrez în strânsă colaborare cu managerii de proiect și monitorizez impactul. Un proiect exemplar a fost construirea unui terminal de gaze naturale în Lituania, care a redus prețul importurilor de energie cu 25 % și a pus capăt dependenței țării de un singur furnizor. Astfel, sistemul a devenit mai ieftin și mai fiabil pentru toți. Anual, acordăm împrumuturi de circa 13 miliarde EUR pentru proiecte de combatere a sărăciei energetice pe întreg teritoriul UE, inclusiv în Lituania. Acest lucru are un impact major asupra vieții oamenilor. Într-o anumită regiune, persoanele afectate de sărăcie energetică cumpărau păcură în galoane, printr-un sistem „pay as you go”. Era un sistem scump, dar nu aveau altă soluție pentru a-și încălzi locuințele. Am finanțat o infrastructură nouă care duce gazele naturale direct în casele oamenilor. Este mai ieftină, disponibilă permanent și mai ecologică.”

„Dacă mă gândesc la contribuția adusă societății, am unul din cele mai bune locuri de muncă din Europa. Pot vedea impactul concret, direct, al proiectelor energetice asupra economiei și vieții oamenilor.”

 - Alexander Antonyuk

 

Prof Stefan Bouzarovski

Naționalitate britanică, greacă și cetățean al Republicii Macedonia de Nord, Observatorul UE al sărăciei energetice

Regatul Unit

„Coordonez Observatorul UE al sărăciei energetice, o inițiativă a UE care reunește grupuri de cercetare, universități și alte organizații pentru a găsi soluții la problema sărăciei energetice în întreaga Europă.”

„Ca și alte țări europene, Lituania se confruntă cu mari provocări în ceea ce privește sărăcia energetică, cum ar fi reglementarea în sectorul energetic și creșterea prețurilor la energie. Observatorul oferă, însă, formare și resurse pentru ca această problemă să fie adusă în atenția autorităților. Datele noastre pot fi utilizate pentru a căuta soluții la această problemă și pentru a scoate oamenii din sărăcia energetică.”

 

„Sărăcia energetică ne afectează pe toți. Ea are implicații pentru întreaga societate și economie.”

 - Prof Stefan Bouzarovski

Sam Nierop

Navigant, o firmă de consultanță în domeniul energiei și al climei

Țările de Jos

„Lucrez pentru Navigant, o firmă de consultanță în domeniul energiei și unul dintre partenerii care alcătuiesc Observatorul european al sărăciei energetice. Am creat o bază de date a organizațiilor care activează în domeniul sărăciei energetice în toate țările UE, astfel încât să putem rezolva împreună problema.”

„În același timp, colectăm informații cu privire la diferitele scheme de reducere a sărăciei energetice în țările europene.”

„Suntem responsabili de colectarea și difuzarea informațiilor cu privire la sărăcia energetică. Dorim să publicăm resurse utile pe o platformă accesibilă la nivelul întregii UE.”

 - Sam Nierop

Știați?

50 de milioane

Numărul de gospodării care trăiesc în sărăcie energetică.

1 european din 10

avea restanțe la plata facturilor la utilități în 2016.

11 %

din populația UE nu și-a permis să-și încălzească suficient locuința în 2016.

2009

Anul combaterii sărăciei energetice a fost menționat pentru prima dată în legislația UE, țările membre fiind invitate să elaboreze planuri de acțiune pentru a soluționa această problemă.

Observatorul UE al sărăciei energetice (EPOV)

Este o vastă colecție de informații, date și contacte pe tema sărăciei energetice în întreaga UE și pune problema în lumina reflectoarelor.

52 000

Numărul de gospodării care au fost renovate datorită fondurilor UE în Lituania.

CINE SUNT CEILALȚI EROI CARE SUSȚIN SOLIDARITATEA ÎN EUROPA?

Poate că unii dintre ei vin chiar din țara dumneavoastră!

Eroii locali formează, cu sprijinul UE, o rețea care caută soluții la probleme sociale precum sărăcia, practicile comerciale dăunătoare, fraudele cu carduri de credit etc. De la asistenți sociali la pompieri, de la experți în comerț la detectivi, le datorăm atât de mult acestor eroi! Aflați ce face UE pentru a le ușura munca.