EU PROTECTS > Onze samenleving > Ontsnappen aan energiearmoede: Hoe zorgt de EU ervoor dat er geen gezinnen in de kou blijven staan

“Nu hebben we een warmere woning voor ons groeiende gezin en is de energierekening niet meer extreem hoog. Dit was mogelijk dankzij de EU-subsidies voor renovatie.”

Robertas Marcinkevičius

In heel Europa leven 50 miljoen huishoudens in energiearmoede. Sommigen hebben geen toegang tot betaalbare energie, anderen wonen in oude, tochtige huizen die moeilijk te verwarmen zijn. En velen hebben geen elektrische verlichting, huishoudapparaten, kachels of fornuizen, alledaagse dingen die de meesten onder ons vanzelfsprekend vinden. Door zulke slechte woonomstandigheden krijgen mensen vaker ademhalingsproblemen, hart- en vaatziekten en mentale problemen. 

Maar energiearmoede kan ons allemaal treffen, niet alleen deze groep kansarmen. De energieverspilling bij het verwarmen van oude, inefficiënte woningen heeft een groot effect op het milieu en draagt bij tot de klimaatverandering. Met bewustmaking en goedkope leningen helpt de EU mensen aan warmere en beter geïsoleerde woningen, lagere energierekeningen, wat ook positieve gevolgen heeft voor de maatschappij als geheel.

Ontsnappen aan energiearmoede: Hoe zorgt de EU ervoor dat er geen gezinnen in de kou blijven staan

Overal in Europa worstelen huishoudens met hun energiekosten. Sommigen kunnen hun huis niet behoorlijk verwarmen, en dat is slecht voor hun gezondheid, hun welzijn en hun arbeidskansen. De EU financiert projecten die energiearmoede helpen te bestrijden, zoals ook een gezin in Litouwen mocht ervaren.

Scroll verder

Robertas Marcinkevičius

Apotheker

Litouwen

“We wonen op de bovenste verdieping, dus het was vooral belangrijk om het dak te renoveren. Daar ontsnapt vaak een hele hoop warmte. We hebben ook de elektrische installatie en de verwarmingsbuizen laten vervangen. Voor de balkondeuren hebben we nu dubbel glas en de buitenmuren zijn geïsoleerd. Zo houden we de warmte binnen. Al die verbeteringen waren mogelijk dankzij het geld van het EU-programma voor renovaties.”

“Nu is de situatie prima. Het gebouw is warmer en er komen meer jonge gezinnen wonen.”

 - Robertas Marcinkevičius

Vladzė Prunskienė

UAB Druskininkų butų ūkis, een woningbouwstichting

Litouwen

“In Druskininkai werd, net als elders in Litouwen, veel gebouwd voor 1960. Toen werden de muren, ramen en deuren niet geïsoleerd. Ook de gevels en draagconstructies van toen zijn er nu slecht aan toe.”

“Onze organisatie wil de appartementsgebouwen repareren en verbeteren zodat het er weer aangenaam wonen is. We hebben namens 5 000 huishoudens in zulke gebouwen, waaronder het gezin van Robertas, leningen aangevraagd bij de EU. Per appartement hebben we gemiddeld 9 000 euro ontvangen.”

“We hebben naar de klachten van de bewoners van deze oude gebouwen geluisterd en met hun gesproken over onderhoud en renovatie.”

 - Vladzė Prunskienė

Alexander Antonyuk

Brit, Europese Investeringsbank

Luxemburg

“Als energie-econoom help ik bij de selectie van energieprojecten die financiering van de Europese Investeringsbank zullen ontvangen. Ik bezoek de locaties, werk nauw samen met projectmanagers en controleer de impact. Een goed voorbeeld was de bouw van een gasterminal in Litouwen, waardoor de prijs van de invoer van energie met 25% omlaag is gegaan en het land niet meer van een enkele importeur afhankelijk is. Dit maakte alles goedkoper en betrouwbaarder voor iedereen. We verstrekken per jaar ongeveer 13 miljard euro aan leningen voor projecten op het gebied van energiearmoede in de hele EU, dus ook in Litouwen. Dit heeft een grote impact op het dagelijks leven van mensen. In een regio van Litouwen kochten de mensen uit pure energiearmoede stookolie in kleine hoeveelheden bij een leverancier. Dit was duur, maar het was de enige manier waarop ze hun huizen konden verwarmen. We hebben nieuwe infrastructuur gefinancierd die gas rechtstreeks bij hen thuis brengt. Dat is goedkoper, altijd beschikbaar en ook beter voor het milieu.”

“Ik heb een van de beste banen in Europa als het gaat om maatschappelijke relevantie. Ik zie de concrete tastbare gevolgen van energieprojecten voor de economie en de levenskwaliteit van mensen.”

 - Alexander Antonyuk

 

Prof Stefan Bouzarovski

Brits, Grieks, burger van de Republiek Noord-Macedonië, EU-waarnemingspost voor energiearmoede

Verenigd Koninkrijk

“Ik werk voor de EU-waarnemingspost voor energiearmoede, een EU-initiatief dat onderzoeksgroepen, universiteiten en andere organisaties samenbrengt om in heel Europa oplossingen te bedenken voor energiearmoede.”

Net als andere Europese landen staat Litouwen voor grote uitdagingen op het gebied van energiearmoede, zoals regulering van de energiesector en stijgende energieprijzen. Maar de waarnemingspost biedt overheden opleidingen en instrumenten om het probleem zichtbaar te maken. Onze data kunnen helpen om oplossingen voor het probleem te vinden en mensen uit de energiearmoede te halen."

 

“Energiearmoede treft ons allen, het heeft immers gevolgen voor heel onze samenleving en economie.”

 - Prof Stefan Bouzarovski

Sam Nierop

Navigant, consultancybureau op het gebied van energie en klimaat

Nederland

“Ik werk voor Navigant, een energieconsultancybureau en een van de partners van de EU-waarnemingspost voor energiearmoede. We hebben een databank gemaakt van organisaties uit alle EU-landen die actief zijn op het gebied van energiearmoede, zodat we het probleem samen kunnen aanpakken.”

“We verzamelen ook data over de diverse regelingen in Europese landen om energiearmoede terug te dringen.”

“Het is onze taak om kennis over energiearmoede te verzamelen en te delen. Die nuttige informatie en bronnen willen we via een open EU-platform toegankelijk maken.”

 - Sam Nierop

Wist u dit?

50 miljoen

huishoudens leven in energiearmoede

1 op de 10

Europeanen konden in 2016 hun energierekening niet op tijd betalen

11%

van de Europeanen kon in 2016 zijn huis niet voldoende verwarmen

2009

was het jaar waarin energiearmoede voor het eerst werd genoemd in EU-wetgeving, waardoor de EU-landen in actie moesten komen

De EU-waarnemingspost voor energiearmoede (EPOV)

bundelt enorm veel kennis, data en contacten op het gebied van energiearmoede in de hele EU, en maakt het probleem zichtbaar

52 000

huishoudens in Litouwen hebben hun woning met EU-subsidie kunnen laten renoveren

WIE ZIJN DE ANDERE HELDEN DIE DE SOLIDARITEIT IN EUROPA BEVORDEREN?

Sommigen komen misschien wel uit uw land.

Dankzij de EU is er een netwerk van lokale helden die samenwerken om sociale problemen op te lossen zoals armoede, oneerlijke handelspraktijken, fraude met betaalkaarten enz. Van maatschappelijk werkers tot brandweerlieden, van handelsdeskundigen tot rechercheurs, ontdek hoe de EU lokale helden in uw land ondersteunt.