EU PROTECTS > Societatea noastră > De pe poziții de egalitate: ce face UE pentru a garanta continuitatea unui comerț echitabil

„Concurența neloială ar duce micul nostru oraș în pragul unei crize economice.”

Monika Božíková

Bicicletele electrice reprezintă un mijloc de transport mai rapid și mai ecologic, putând fi folosite de persoane de toate vârstele. Începând din 2016, producătorii de biciclete din Europa au început să facă față tot mai greu importurilor masive de biciclete electronice din China. Mult prea ieftine, aceste biciclete electrice ajungeau pe piața UE în masă, amenințând să distrugă în doar câțiva ani 90 000 de locuri de muncă din Europa.

Comisia Europeană a primit o sesizare de la producătorii europeni de biciclete, în urma căreia a investigat exporturile din China și starea industriei de specialitate din Europa. În câteva luni, echipele de anchetă ale UE au adunat suficiente dovezi pentru a demonstra că bicicletele electrice importate erau vândute la prețuri neloiale pe piața UE. Faceți cunoștință cu anchetatorii comerciali ai UE, cu ofițerii vamali și cu întreprinderile care s-au asigurat că importatorii chinezi de biciclete electronice se conformează normelor.

Redă materialul video

De pe poziții de egalitate: ce face UE pentru a garanta continuitatea unui comerț echitabil

Europa este deschisă comerțului, dar în condiții de echitate. Normele comerciale ale UE interzic avalanșele de importuri ieftinite artificial care ar conduce întreprinderile europene la faliment. Atunci când producătorii europeni de biciclete au realizat că este posibil ca unele dintre norme să fi fost încălcate, anchetatorii comerciali ai UE și ofițerii vamali au intervenit pentru a proteja viitorul unui întreg sector.

Defilați pentru a continua

EU Protects: Cum întreține UE comerțul echitabil

Moreno Fioravanti

Naționalitate italiană, Asociația producătorilor europeni de biciclete

Belgia

„Am primit apeluri de la firme producătoare de biciclete din întreaga Europă. Nu puteau concura cu un aflux de biciclete electrice importate la prețuri care nu păreau corecte.”

„Bicicletele electrice sunt populare, atractive pentru toate categoriile de consumatori. Dar ce folos are această invenție dacă nu sunt respectate normele comerțului echitabil? Dacă nu contactam echipa UE de anchetare comercială, industria europeană a bicicletelor electrice ar fi dispărut până acum.”

„I-am solicitat Comisiei Europene să ne protejeze sectorul, care reunește circa 800 de întreprinderi mici și asigură 90 000 de locuri de muncă.”

 - Moreno Fioravanti

Michał Struk

Naționalitate poloneză, DG Comerț, Comisia Europeană

Belgia

„Asociația europeană a producătorilor de biciclete ne-a solicitat să investigăm posibilul dumping al importurilor de biciclete electronice pe piața UE. Echipa mea a vizitat 5 producători europeni de biciclete electrice, pentru a verifica dacă plângerile cu privire la concurența neloială erau fondate. Am vizitat, de asemenea, 5 importatori europeni de biciclete electrice chinezești, pentru a vedea cum i-ar putea afecta măsurile noastre.”

„După un an, aveam deja suficiente dovezi că producătorii europeni de biciclete și-au pierdut o parte îngrijorătoare a cotei de piață. Dar ancheta noastră privind comercializarea inechitabilă a bicicletelor electrice nu s-a oprit aici.”

„Am confirmat că exista un efect negativ asupra industriei europene a bicicletelor. Dar trebuia să investigăm mai detaliat cauza.”

 - Michał Struk

Arto Leppilahti

Naționalitate finlandeză, DG Comerț, Comisia Europeană

Belgia

„În timp ce colegii noștri investigau în Europa, am avut la dispoziție doar câteva luni pentru a vizita în China mai mulți producători de biciclete electrice și un furnizor de motoare pentru acestea. Am constatat că aceste societăți primeau sprijin de la guvernul chinez: împrumuturi ieftine, componente pentru biciclete și chiar terenuri pentru construirea unor fabrici și extinderea activităților de export. Acest lucru explica de ce bicicletele lor electrice puteau fi vândute la prețuri mult mai mici decât prețurile producătorilor din UE.”

„Pentru a face treaba până la capăt, a trebuit să investigăm activitățile firmelor chineze și să examinăm rolul autorităților economice și comerciale din China. Odată reveniți la Bruxelles, pe baza tuturor dovezilor colectate în Europa și în China, am decis să impunem taxe speciale asupra acestor importuri de biciclete electrice. Astfel, comerțul a redevenit echitabil în UE.”

„Ne asigurăm că normele comerciale ale UE sunt respectate. Nu vom permite ca anumite avantaje inechitabile să schimbe jocul.”

 - Arto Leppilahti

Oliver Christ

Vamă, portul Hamburg

Germania

„Facem până la 500 de verificări pe zi. Dacă cineva declară un container cu biciclete electrice, de exemplu, confruntăm cifrele cu cele dintr-o bază de date electronică. Ne asigurăm că se respectă normele comerciale ale UE. Dacă nu, percepem taxe antidumping.”

„Verificăm întreprinderi și produse foarte diverse. De-a lungul anilor, ochiul mi s-a format și pot găsi și opri destul de rapid importurile care încalcă normele și amenință piața europeană.”

„După finalizarea unei anchete comerciale, intervenim pentru a ne asigura că taxele suplimentare de import sunt plătite.”

 - Oliver Christ

Monika Božíková

Firma producătoare de biciclete Kenzel

Slovacia

„Fratele meu și cu mine am crescut înconjurați de biciclete. Și acum suntem o afacere de familie, dar avem furnizori din Europa și din afara ei.”

„Avem 80 de angajați, iar de curând am investit într-o nouă fabrică. Dar nu am putea concura vreodată împotriva importurilor la prețuri inechitabile. Normele comerciale ale UE ne protejează viitorul și îi permit comunității noastre să prospere.”

„Fără Europa, firmele mici ca a mea nu s-ar putea face auzite. Când ne unim forțele, ne putem proteja mai bine sectorul.”

 - Monika Božíková

Știați?

Biciclete cu adevărat ecologice

Bicicletele electrice pot avea dimensiuni și stiluri diferite, dar caracteristica importantă este sistemul electric alimentat de un acumulator. Acesta ușurează mult pedalatul, în special la deal. Modelele mai noi pot chiar să comunice cu alte vehicule, alertându-le atunci când se apropie prea mult.

Electric și eficient

Producătorii de biciclete electrice din Europa se mândresc cu faptul că și-au redus amprenta de carbon. Dacă toate bicicletele electrice vândute în UE ar fi importate din China, emisiile de CO2 și alte emisii periculoase ar putea crește cu 2 milioane de tone.

800

Numărul de IMM-uri europene inovatoare care alcătuiesc industria europeană producătoare de biciclete, în care lucrează circa 90 000 de oameni.

1 milion

Numărul bicicletelor electrice produse de producătorii europeni în fiecare an.

Servicii electrice

Proiectul cu finanțare UE Pro E-Bike promovează utilizarea publică a bicicletelor și a scuterelor electrice ca alternativă atractivă la vehiculele convenționale, alimentate cu combustibili fosili. Proiectul este în curs de desfășurare în Italia, Suedia, Croația, Spania, Țările de Jos, Portugalia și în alte țări.

CINE SUNT CEILALȚI EROI CARE SUSȚIN SOLIDARITATEA ÎN EUROPA?

Poate că unii dintre ei vin chiar din țara dumneavoastră!

Eroii locali formează, cu sprijinul UE, o rețea care caută soluții la probleme sociale precum sărăcia, practicile comerciale dăunătoare, concedierile masive... De la asistenți sociali la pompieri, de la experți în comerț la detectivi, le datorăm atât de mult acestor eroi! Aflați ce face UE pentru a le ușura munca.