EU PROTECTS > Η κοινωνία μας > Ισότιμες συνθήκες: Πώς η ΕΕ προωθεί το δίκαιο εμπόριο

«Ο αθέμιτος ανταγωνισμός θα έφερνε τη μικρή μας πόλη στα πρόθυρα οικονομικής κρίσης.»

MONIKA BOŽÍKOVÁ

Τα ηλεκτρικά ποδήλατα είναι ένας ταχύτερος και περισσότερο φιλικός προς το περιβάλλον τρόπος μεταφοράς για άτομα κάθε ηλικίας. Από το 2016, εταιρείες ποδηλάτων σε ολόκληρη την Ευρώπη άρχισαν να καταβάλλουν προσπάθειες προκειμένου να ανταγωνιστούν τις μαζικές εισαγωγές ηλεκτρικών ποδηλάτων από την Κίνα. Αυτά τα φθηνότερα ηλεκτρικά ποδήλατα, τα οποία κατέφθασαν μαζικά στην αγορά της ΕΕ, απείλησαν να εξαφανίσουν 90.000 θέσεις εργασίας στην Ευρώπη μέσα σε λίγα μόλις έτη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατόπιν ενημέρωσης που έλαβε από Ευρωπαίους κατασκευαστές ποδηλάτων, διεξήγαγε έρευνα όσον αφορά τις εξαγωγές από την Κίνα και την κατάσταση της βιομηχανίας στην Ευρώπη. Μέσα σε διάστημα λίγων μηνών, οι ομάδες έρευνας της ΕΕ είχαν συλλέξει αρκετά στοιχεία τα οποία αποδείκνυαν ότι εισαγόμενα ηλεκτρικά ποδήλατα πωλούνταν σε αθέμιτη τιμή στην αγορά της ΕΕ. Γνωρίστε τους ερευνητές της ΕΕ για θέματα εμπορίου, τους τελωνειακούς υπαλλήλους και τις εταιρείες που μερίμνησαν για την τήρηση των κανόνων εκ μέρους των Κινέζων εισαγωγέων ηλεκτρικών ποδηλάτων.

Αναπαραγωγή του βίντεο

ΙΣΟΤΙΜΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ: ΠΩΣ Η ΕΕ ΠΡΟΩΘΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΟ

Η Ευρώπη είναι ανοιχτή στην επιχειρηματική δραστηριότητα, όλοι όμως πρέπει να σέβονται τους κανόνες. Οι κανόνες εμπορίου της ΕΕ δεν επιτρέπουν στην αγορά της ΕΕ να κατακλυστεί από τεχνητά φθηνές εισαγωγές οι οποίες θα ωθήσουν τις ευρωπαϊκές εταιρείες σε χρεοκοπία. Όταν οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές υποψιάστηκαν ότι ορισμένοι από τους εν λόγω κανόνες είχαν καταστρατηγηθεί, οι ερευνητές της ΕΕ για θέματα εμπορίου και οι τελωνειακοί υπάλληλοι κινητοποιήθηκαν για να προστατέψουν το μέλλον ολόκληρου του τομέα.

Κάντε κύλιση για να συνεχίσετε

EU Protects: Πώς η ΕΕ κινεί τους «τροχούς» του δίκαιου εμπορίου

Moreno Fioravanti

Ιταλός, Ένωση ευρωπαίων κατασκευαστών ποδηλάτων

Βέλγιο

«Μου τηλεφώνησαν εταιρείες ποδηλάτων σε ολόκληρη την Ευρώπη. Δεν μπορούσαν να ανταγωνιστούν την εισροή εισαγόμενων ηλεκτρικών ποδηλάτων σε τιμές που φαίνονταν να είναι αθέμιτες.

Τα ηλεκτρικά ποδήλατα είναι δημοφιλή και έχουν απήχηση σε όλους. Όμως η συγκεκριμένη εφεύρεση δεν έχει κανένα αποτέλεσμα εάν δεν τηρούνται οι κανόνες του δίκαιου εμπορίου. Αν δεν είχαμε ζητήσει τη βοήθεια των ερευνητών της ΕΕ για θέματα εμπορίου, δεν θα υπήρχε πλέον ευρωπαϊκή βιομηχανία ηλεκτρικών ποδηλάτων.»

«Ειδοποιήσαμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να προστατέψει τον τομέα μας, ο οποίος αποτελείται από 800 μικρές επιχειρήσεις και 9. 000 θέσεις εργασίας.»

 – Moreno Fioravanti

Michał Struk

Πολωνός, Υπηρεσία εμπορίου, Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Βέλγιο

«Η Ένωση ευρωπαίων κατασκευαστών ποδηλάτων μάς ζήτησε να διερευνήσουμε το πιθανό ντάμπινγκ εισαγωγών ηλεκτρικών ποδηλάτων στην αγορά της ΕΕ. Η ομάδα μου επισκέφθηκε πέντε ευρωπαίους κατασκευαστές ηλεκτρικών ποδηλάτων για να εξακριβώσει εάν ευσταθούσαν οι καταγγελίες τους σχετικά με αθέμιτο ανταγωνισμό. Επισκεφθήκαμε επίσης πέντε ευρωπαίους εισαγωγείς κινεζικών ηλεκτρικών ποδηλάτων για να διαπιστώσουμε με ποιο τρόπο τα μέτρα μας θα επηρέαζαν την επιχείρησή τους.

Ένα χρόνο αργότερα είχαμε αρκετά στοιχεία που αποδείκνυαν ότι το μερίδιο αγοράς των ευρωπαίων κατασκευαστών ποδηλάτων είχε υποστεί μειώσεις. Ωστόσο, η έρευνά μας σχετικά με το αθέμιτο εμπόριο ηλεκτρικών ποδηλάτων δεν τελείωσε εκεί.»

«Επιβεβαιώσαμε την αρνητική επίδραση στην ευρωπαϊκή βιομηχανία ποδηλάτων. Έπρεπε όμως να μάθουμε περισσότερα για την αιτία.»

 – Michał Struk

Arto Leppilahti

Φινλανδός, Υπηρεσία εμπορίου, Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Βέλγιο

«Ενώ οι συνάδελφοί μας διεξήγαν έρευνες στην Ευρώπη, εμείς είχαμε μόλις λίγους μήνες στη διάθεσή μας για να επισκεφθούμε ορισμένους κατασκευαστές ηλεκτρικών ποδηλάτων στην Κίνα, καθώς και έναν προμηθευτή κινητήρων ηλεκτρικών ποδηλάτων. Διαπιστώσαμε ότι οι εν λόγω εταιρείες έλαβαν στήριξη από την κινεζική κυβέρνηση με τη μορφή φθηνών δανείων, εξαρτημάτων ποδηλάτων, ακόμα και γης για να χτίσουν εργοστάσια και να επεκτείνουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα σε εξαγωγές. Έτσι εξηγείται το γεγονός ότι είχαν τη δυνατότητα να πωλούν τα συγκεκριμένα ηλεκτρικά ποδήλατα σε πολύ χαμηλότερες τιμές από εκείνες της ΕΕ.

Για να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας, ήμασταν υποχρεωμένοι να ερευνήσουμε τις δραστηριότητες των κινεζικών εταιρειών και να εξετάσουμε τον ρόλο των κινεζικών οικονομικών και εμπορικών αρχών. Όταν επιστρέψαμε στις Βρυξέλλες, αποφασίσαμε, βασιζόμενοι σε όλα τα στοιχεία που είχαμε συγκεντρώσει στην Ευρώπη και στην Κίνα, να επιβάλουμε ειδικούς φόρους στις συγκεκριμένες εισαγωγές ηλεκτρικών ποδηλάτων. Αυτό συνέβαλε στην αποκατάσταση του δίκαιου εμπορίου στην ΕΕ.»

«Διασφαλίζουμε την τήρηση των κανόνων εμπορίου της ΕΕ. Δεν θα επιτρέψουμε σε πλεονεκτήματα αθέμιτων τιμών να αλλάξουν το παιχνίδι.»

 – Arto Leppilahti

Oliver Christ

Τελωνείο, Λιμένας Αμβούργου

Γερμανία

«Διενεργούμε έως 500 ελέγχους καθημερινά. Εάν κάποιος, για παράδειγμα, δηλώσει ένα εμπορευματοκιβώτιο με ηλεκτρικά ποδήλατα, θα τα διασταυρώσουμε σε μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων. Διασφαλίζουμε ότι συμμορφώνονται με τους κανόνες εμπορίου της ΕΕ και, σε αντίθετη περίπτωση, καταβάλλονται δασμοί αντιντάμπινγκ.

Ασχολούμαστε με διάφορες επιχειρήσεις και προϊόντα. Με την πάροδο των ετών, έχω αναπτύξει την ικανότητα να εντοπίζω και να εμποδίζω εισαγωγές που παραβιάζουν τους κανόνες και απειλούν την ευρωπαϊκή αγορά.»

«Μόλις ολοκληρωθεί επιτυχώς μια έρευνα, επεμβαίνουμε για να διασφαλίσουμε την καταβολή εισαγωγικών δασμών.»

 – Oliver Christ

Monika Božíková

Εταιρεία ποδηλάτων Kenzel

Σλοβακία

«Ο αδερφός μου κι εγώ μεγαλώσαμε περιστοιχισμένοι από ποδήλατα. Μέχρι και σήμερα είμαστε μια οικογενειακή επιχείρηση και χρησιμοποιούμε προμηθευτές από την Ευρώπη και εκτός αυτής.

Απασχολούμε 80 άτομα και πρόσφατα επενδύσαμε σε μια νέα μονάδα παραγωγής. Όμως δεν θα μπορούσαμε ποτέ να ανταγωνιστούμε αθέμιτα τιμολογημένες εισαγωγές. Οι κανόνες εμπορίου της ΕΕ προστατεύουν το μέλλον μας και επιτρέπουν στην κοινότητά μας να αναπτυχθεί.»

«Η Ευρώπη έχει όντως διαδραματίσει σημαντικό ρόλο, δίνοντας φωνή σε μικρές επιχειρήσεις όπως η δική μου. Όταν είμαστε ενωμένοι, μπορούμε να προστατέψουμε καλύτερα τον κλάδο μας.»

 – Monika Božíková

ΤΟ ΞΕΡΑΤΕ;

ΠΕΤΑΛΙ ΠΡΟΣΩ ΟΛΟΤΑΧΩΣ

Τα ηλεκτρικά ποδήλατα κυκλοφορούν σε διάφορα μεγέθη και στιλ, και τα ηλεκτρικά συστήματά τους, που λειτουργούν με μπαταρία, ανακουφίζουν από το φορτίο, είτε ποδηλατείτε σε ανηφόρα είτε σε οποιοδήποτε άλλο έδαφος. Τα πιο πρόσφατα μοντέλα μπορούν ακόμα και να επικοινωνούν με άλλα οχήματα, ειδοποιώντας τα όταν πλησιάσουν υπερβολικά.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Οι κατασκευαστές ηλεκτρικών ποδηλάτων στην Ευρώπη είναι περήφανοι διότι μειώνουν το οικείο αποτύπωμα άνθρακα. Εάν όλα τα ποδήλατα που πωλούνται στην ΕΕ εισάγονταν από την Κίνα, το διοξείδιο του άνθρακα και άλλες επικίνδυνες εκπομπές θα αυξάνονταν κατά 2 εκατ. τόνους.

800

Ο αριθμός των καινοτόμων ευρωπαϊκών ΜΜΕ που απαρτίζουν την ευρωπαϊκή βιομηχανία κατασκευής ποδηλάτων, η οποία απασχολεί περίπου 90.000 εργαζομένους.

1 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ

Ο αριθμός των ηλεκτρικών ποδηλάτων που παράγονται από Ευρωπαίους κατασκευαστές ετησίως.

ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Το Pro E-Bike, έργο που χρηματοδοτείται από την ΕΕ, προωθεί τη δημόσια χρήση ηλεκτρικών ποδηλάτων και πατινιών ως μια ελκυστική εναλλακτική λύση στα συμβατικά οχήματα (που βασίζονται στα ορυκτά καύσιμα). Το έργο βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ιταλία, τη Σουηδία, την Κροατία, την Ισπανία, τις Κάτω Χώρες, την Πορτογαλία και σε άλλες χώρες.

Η ΕΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΒΟΗΘΗΣΕΙ

Εάν είστε παραγωγός ενός προϊόντος και ανησυχείτε για τον αθέμιτο ανταγωνισμό λόγω εισαγόμενων προϊόντων, μπορείτε να υποβάλετε καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή: http://trade.ec.europa.eu/
doclib/cfm/doclib_results.cfm?docId=112295
.

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΗΡΩΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΩΘΟΥΝ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ;

Κάποιοι ήρωες μπορεί να κατάγονται και από τη χώρα σας.

Χάρη στη δυνατότητα διασύνδεσης που προσφέρει η ΕΕ, έχει δημιουργηθεί ένα δίκτυο τοπικών ηρώων που συνεργάζονται για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση κοινωνικών ζητημάτων, όπως η φτώχεια, οι επιζήμιες επιχειρηματικές πρακτικές, οι απολύσεις κ.λπ. Ανακαλύψτε πώς η ΕΕ στηρίζει τους τοπικούς ήρωες στη χώρα σας: από τους κοινωνικούς λειτουργούς έως τους πυροσβέστες, τους εμπορικούς εμπειρογνώμονες και τους αστυνομικούς.