EU PROTECTS > Societatea noastră > Punerea bazelor: cum contribuie UE la ruperea ciclului sărăciei

„Acum am un loc de muncă și propria locuință, așadar îmi pot face, în sfârșit, planuri de viitor.”

Jaroslav Reiber

În Europa, peste 113 milioane de persoane suferă de sărăcie sau sunt expuse riscului de sărăcie și excluziune socială. Acestea se confruntă cu șomaj, condiții de locuit necorespunzătoare standardelor și cu preocuparea iminentă de a nu se putea descurca de la un salariu la celălalt. 

UE sprijină autoritățile, asociațiile și organizațiile caritabile de la nivel local, care furnizează asistență persoanelor aflate în dificultate. Grație acestui sprijin, o asociație de reabilitare socială din regiunea Ústí din Republica Cehă ajută persoanele fără educație sau fără o locuință permanentă să se repună pe picioare. Astfel, Jaroslav Reiber a urmat cursuri de formare pentru a deveni tâmplar, după ce își petrecuse cea mai mare parte a vieții sale de adult luptându-se să își găsească un loc de muncă. În Irlanda, un proiect de donații alimentare reunește organizații caritabile și distribuitori de alimente cu scopul de a oferi mese sănătoase familiilor aflate în dificultate. Marie Cronin, voluntar în acțiuni caritabile, explică beneficiile acestor acțiuni pentru zona din Dublin unde locuiește. 

Jaroslav și Marie pun în lumină eforturile UE de a contribui la eradicarea sărăciei.

Punerea bazelor: cum contribuie UE la ruperea ciclului sărăciei

Șomaj, malnutriție, lipsă de adăpost – sărăcia, sub diversele sale forme, afectează multe familii de la o generație la alta. UE își redirecționează acțiunile la nivel local, în vederea consolidării activității serviciilor naționale, asistenților sociali și voluntarilor, cu scopul de a combate sărăcia și excluziunea socială peste tot în Europa.

Defilați pentru a continua

Andriana Sukova

Naționalitate bulgară, Departamentul pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale și incluziune, Comisia Europeană

Belgia

„Departamentul nostru utilizează fondurile UE pentru a contribui la combaterea sărăciei. Acțiunile noastre variază de la construcția de centre de îngrijire de zi pentru copii, astfel încât părinții să se poată întoarce la muncă, până la organizarea de programe de formare în vederea dezvoltării de competențe în diferite sectoare și țări. În parteneriat strâns cu țările europene, asigurăm totul, de la nevoi materiale de bază, precum îmbrăcăminte și adăpost, până la mic-dejun pentru copiii din cartierele cele mai sărace ale Europei”.

„Asigurarea unui plase de siguranță pentru toți europenii se află în centrul preocupărilor UE – nu doar în principiu, ci în practică”.

- Andriana Sukova

Zuzana Thürlová

Asociația Jurta

Republica Cehă

„Asociația noastră de reabilitare socială sprijină oamenii să își găsească un loc de muncă și să fie independenți – indiferent dacă provin din comunități defavorizate din zonele urbane și adiacente sau dacă suferă de dizabilități fizice sau intelectuale. De asemenea, întindem o mână de ajutor tinerilor din orfelinate care au împlinit 18 ani și care nu au un punct de pornire în viața de adult”. 

„Cursurile noastre de formare personalizate sunt posibile grație sprijinului UE. Totodată, ONG-urile din alte țări europene care se confruntă cu provocări similare constituie o adevărată sursă de inspirație și de învățare”.

„Din 60 de persoane care participă la cursurile noastre de formare cu durata de 2 ani, 40 vor obține un loc de muncă și îl vor păstra”.

- Zuzana Thürlová

Jaroslav Reiber

Tâmplar ucenic

Republica Cehă

„În urmă cu cinci ani, locuiam într-un cămin destinat persoanelor cu dizabilități; nu aveam un loc de muncă și nici educație. Datorită echipei Jurta, m-am înscris la un curs de tâmplărie. Totodată, aceștia m-au sprijinit să îmi găsesc un loc de muncă, să mă stabilesc la casa mea și să încep să îmi planific un viitor alături de prietena mea”.

„Cu toate că este o muncă grea, sunt fericit să mă văd zilnic cu băieții de la atelierul de tâmplărie. Sunt prieteni buni. Deoarece primesc un salariu regulat, am libertatea de a alege ce mănânc și ce cumpăr”.  

„Chiar dacă ziua mea de lucru începe la ora 4:00 dimineața, nu m-aș întoarce la vechea mea viață.”

- Jaroslav Reiber

Ronan Harney

Departamentul pentru ocuparea forței de muncă și protecție socială

Irlanda

„În Irlanda, folosim fondurile europene pentru a ajuta comunitățile cele mai vulnerabile. Un proiect, și anume FoodCloud Hubs, colaborează în mod special cu întreprinderile și distribuitorii din domeniul alimentar în vederea procurării de alimente pentru toate organizațiile caritabile din țară. Proiectul nu se rezumă doar la hrănirea familiilor aflate în dificultate. De fapt, în cazul producătorilor și întreprinderilor care donează alimente organizațiilor caritabile, acest lucru este eficient din punctul de vedere al costurilor și reduce risipa de alimente”.

„În Irlanda, 1 din 11 persoane suferă de sărăcie alimentară. Cu sprijinul UE, organizațiile caritabile din Irlanda le oferă persoanelor aflate în dificultate accesul la o nouă gamă de alimente de calitate”.

 - Ronan Harney

Marie Cronin

Voluntar în cadrul Society of Saint Vincent De Paul

Irlanda

„Sunt responsabilă de zona defavorizată a Dublinului, cunoscută sub denumirea de Cherry Orchard (Livada de cireși). Fac voluntariat de peste 30 de ani. De-a lungul acestei perioade, am observat că familiile pe care le vizităm se confruntă cu probleme de sănătate cauzate de o dietă precară. Din acest motiv, am creat o bancă de alimente”.

„Cei de la FoodCloud Hubs au fost extraordinari, deoarece răspund perfect nevoilor alimentare ale comunității noastre, părinți și copii. În prezent, furnizăm săptămânal câte un pachet de alimente unui număr de 150 de familii și organizăm cursuri de gătit și nutriție pentru părinți. Totodată, susținem un club după încheierea programului școlar, unde copiii să poată primi o masă caldă și să își facă temele”.

„Grație FoodCloud, ne putem desfășura mai bine activitatea la nivelul organizației noastre caritabile”.

- Marie Cronin

Știați?

113 milioane

Numărul europenilor expuși riscului de sărăcie sau de excluziune socială, dintre care 27 % sunt copii.

43 de milioane

Numărul persoanelor din Europa care își pot permite o masă de calitate doar o dată la două zile.

FEAD

Fondul de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane sprijină țările din UE în vederea furnizării de asistență materială, de exemplu, hrană și îmbrăcăminte, celor mai defavorizate persoane. Acest sprijin este însoțit de măsuri de incluziune socială și de orientări utile pentru scoaterea oamenilor din sărăcie.

370.000

Tonele de ajutoare alimentare livrate prin intermediul FEAD în anul 2017.

11 milioane

Numărul persoanelor din Europa care în fiecare an își găsesc locuri de muncă, deprind competențe noi și, în final, își îmbunătățesc traiul datorită Fondului social european.

CARE SUNT CEILALȚI EROI CARE PROMOVEAZĂ SOLIDARITATEA ÎN EUROPA?

Unii dintre ei pot chiar să provină din țara dumneavoastră.

Prin intermediul conexiunilor create de UE, există o rețea de eroi locali care colaborează pentru a ne proteja de probleme sociale, precum sărăcia, practicile de afaceri dăunătoare, furturile de date, fraudarea cărților de credit și multe altele. De la asistenți sociali, până la ofițeri de pompieri, de la experți comerciali, până la detectivi de poliție, descoperiți cum sprijină UE eroii locali din țara dumneavoastră.