EU PROTECTS > Yhteiskunta > Perustan luominen: Miten EU auttaa katkaisemaan köyhyyden kierteen

”Nyt kun minulla on työpaikka ja oma asunto, voin lopulta tehdä tulevaisuudensuunnitelmia.”

Jaroslav Reiber

Yli 113 miljoonaa ihmistä Euroopassa kokee olevansa köyhyysvaarassa tai sosiaalisen syrjäytymisen vaarassa. Ongelmia ovat työttömyys, ala-arvoiset asumisolosuhteet ja uhkaava huoli siitä, etteivät rahat riitä palkkapäivästä toiseen. 

EU tukee paikallisia viranomaisia, yhdistyksiä ja hyväntekeväisyysjärjestöjä, jotka antavat apua sitä tarvitseville. Tämän tuen avulla Tšekin tasavallassa Ústín alueella toimiva sosiaalisen kuntoutuksen yhdistys auttaa ihmisiä, joilla ei ole koulutusta tai pysyvää asuntoa, pääsemään jaloilleen. Näin Jaroslav Reiber kouluttautui kirvesmieheksi kamppailtuaan suurimman osan aikuisiästään työn saamiseksi. Irlannissa EU:n rahoittama ruokalahjoitushanke saattaa yhteen hyväntekeväisyysjärjestöjä ja elintarvikkeiden jakelijoita terveellisten aterioiden tarjoamiseksi apua tarvitseville perheille. Marie Cronin, vapaaehtoistyöntekijä, selittää, miten hanke on auttanut hänelle tärkeää aluetta Dublinissa. 

Jaroslav ja Marie kertovat EU:n ponnisteluista köyhyyden poistamiseksi.

Perustan luominen: Miten EU auttaa katkaisemaan köyhyyden kierteen

Työttömyys, vajaaravitsemus ja kodittomuus – köyhyys eri muodoissaan vaikuttaa moniin perheisiin sukupolvesta toiseen. EU vaikuttaa paikallistasolla kansallisten palvelujen, sosiaalityöntekijöiden ja vapaaehtoisten työn tukemiseksi ja köyhyyden torjumista ja sosiaalista osallisuutta koskevan tavoitteen edistämiseksi kaikkialla Euroopassa.

Jatka vierittämällä

Andriana Sukova

bulgarialainen, työllisyyden, sosiaaliasioiden ja osallisuuden osasto, Euroopan komissio

Belgia

”Osastomme käyttää EU:n rahoitusta köyhyyden torjumiseen. Toimet ulottuvat päiväkotien rakentamisesta – jotta vanhemmat voivat palata töihin – ammattikoulutuksen järjestämiseen eri sektoreilla ja eri maissa. Tarjoamme läheisessä kumppanuussuhteessa muiden eurooppalaisten maiden kanssa kaikkea aineellisista perustarpeista (kuten vaatteet ja suojapaikka) lapsille tarjottaviin aamiaisiin Euroopan köyhimmillä alueilla.”

”Turvaverkon tarjoaminen kaikille eurooppalaisille on EU:n keskeinen tehtävä – ei vain periaatteessa vaan käytännössä.”

- Andriana Sukova

Zuzana Thürlová

Jurta-yhdistys

Tšekin tasavalta

”Sosiaalisen kuntoutuksen yhdistyksemme auttaa ihmisiä löytämään työtä ja olemaan itsenäisiä – nämä ihmiset voivat tulla kaupunkien tai niiden reunamien vähäosaisista yhteisöistä tai heillä voi olla fyysisiä vammoja tai kehitysvammoja. Autamme myös sijaishuollossa olevia nuoria, jotka ovat täyttäneet 18 vuotta ja joilla ei ole paikkaa, jossa he voisivat aloittaa aikuiselämänsä.” 

”Yksilölliset koulutuskurssit ovat mahdollisia EU:n tuen ansiosta. On myös todella innoittavaa oppia muilta eurooppalaisilta kansalaisjärjestöiltä maissa, joissa vastataan samanlaisiin haasteisiin.”

”Kaksivuotiseen koulutukseemme osallistuvista 60 ihmisestä 40 saa pysyvän työpaikan.”

- Zuzana Thürlová

Jaroslav Reiber

Apulaiskirvesmies

Tšekin tasavalta

”Viisi vuotta sitten asuin vammaisten palvelukodissa; minulla ei ollut työtä eikä koulutusta. Hain Jurtan tuella mekaanisen puunkäsittelyn koulutusohjelmaan. He auttoivat minua myös löytämään työpaikan, muuttamaan omaan asuntoon ja aloittamaan tulevaisuuden suunnittelun tyttöystäväni kanssa.”

”Vaikka työ on raskasta, olen iloinen nähdessäni työkaverit puusepänverstaalla joka päivä. He ovat hyviä ystäviä. Saan säännöllistä palkkaa ja minulla on vapaus valita mitä syön ja ostan.”  

”Vaikka työpäiväni alkaa klo 4 aamulla, en kaipaa entistä elämääni.”

- Jaroslav Reiber

Ronan Harney

Työllisyyden, sosiaaliasioiden ja osallisuuden osasto

Irlanti

”Käytämme Irlannissa eurooppalaista rahoitusta kaikkein heikoimmassa asemassa olevien yhteisöjen auttamiseen. Erityisesti yhdessä hankkeessa – FoodCloud Hubs – työskennellään elintarvikeyritysten ja elintarvikkeiden jakelijoiden kanssa ruoan hankkimiseksi kaikille hyväntekeväisyysjärjestöille koko maassa. Hankkeessa ei ole kyse vain apua tarvitsevien perheiden ruokkimisesta. Irlantilaisille tuottajille ja yrityksille, jotka lahjoittavat elintarvikkeita hyväntekeväisyysjärjestöille, yhteistyö tarkoittaa kustannustehokkuutta ja elintarvikejätteen vähenemistä.”

”Irlannissa yksi ihminen 11:sta kärsii ruokaköyhyydestä. Siellä toimivat hyväntekeväisyysjärjestöt tarjoavat EU:n tuella vähävaraisille entistä vaihtelevampaa ja laadukkaampaa ruokaa.”

 - Ronan Harney

Marie Cronin

Vapaaehtoinen The Society of Saint Vincent De Paul -yhdistyksessä

Irlanti

”Toimin yhteyshenkilönä Cherry Orchardissa, joka on heikommin toimeentulevien aluetta Dublinissa. Olen tehnyt vapaaehtoistyötä yli 30 vuotta. Näiden vuosien aikana olen huomannut, että perheillä, joiden luona käymme, on huonon ruokavalion aiheuttamia terveysongelmia. Tämän vuoksi olemme aloittaneet ruokapankkitoiminnan.”

”FoodCloud Hubs on kyennyt upealla tavalla vastaamaan yhteisön, niin vanhempien kuin lastenkin, ruokavaliotarpeisiin. Toimitamme nykyään joka viikko ruokapaketin 150 perheelle ja järjestämme ruoanlaitto- ja ravitsemuskursseja vanhemmille. Tuemme myös iltapäiväkerhoa, jossa lapset voivat saada lämpimän aterian ja tehdä läksyjä.”

”FoodCloudin kautta hyväntekeväisyysjärjestömme pystyy tekemään työnsä paremmin.”

- Marie Cronin

Tiesitkö tämän?

113 miljoonaa

Köyhyysvaarassa tai sosiaalisen syrjäytymisen vaarassa olevien eurooppalaisten määrä; näistä 27 prosenttia on lapsia.

43 miljoonaa

Niiden ihmisten määrä Euroopassa, joilla on varaa laadukkaaseen ateriaan vain joka toinen päivä.

FEAD

Vähävaraisimmille suunnatun eurooppalaisen avun rahastolla tuetaan EU-maiden toimia, joilla annetaan aineellista apua (esimerkiksi elintarvikkeita ja vaatteita) yhteiskunnan heikompiosaisille. Aineellista apua täydennetään toimilla, joilla edistetään sosiaalista osallisuutta, ja antamalla neuvontaa, jolla autetaan ihmisiä nousemaan köyhyydestä.

370 000

FEAD:n kautta vuonna 2017 toimitettu ruoka-apu tonneina.

11 miljoonaa

Niiden ihmisten määrä Euroopassa joka vuosi, jotka löytävät työtä, hankkivat taitoja ja lopulta parantavat elämäänsä Euroopan sosiaalirahaston tuen avulla.

KEITÄ OVAT MUUT SANKARIT, JOTKA EDISTÄVÄT SOLIDAARISUUTTA EUROOPASSA?

Jotkut heistä voivat olla lähtöisin kotimaastasi.

EU saattaa yhteen paikallisia arjen sankareita, jotka yhteistyössä auttavat suojelemaan meitä yhteiskunnallisilta ongelmilta, kuten köyhyydeltä, haitallisilta kauppatavoilta, luottokorttipetoksilta ja muilta uhilta. Lue, miten EU tukee arjen sankareita omassa maassasi sosiaalityöntekijöistä palomiehiin, kauppapolitiikan asiantuntijoista rikosetsiviin.