EU PROTECTS > Η κοινωνία μας > Βάζοντας τα θεμέλια: Πώς η ΕΕ βοηθά να σπάσει ο κύκλος της φτώχειας

«Τώρα που έχω δουλειά και το δικό μου σπίτι, μπορώ επιτέλους να κάνω σχέδια για το μέλλον».

Jaroslav Reiber

Στην Ευρώπη, πάνω από 113 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε συνθήκες φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού ή κινδυνεύουν να τις βιώσουν. Αντιμετωπίζουν προβλήματα ανεργίας, ζουν σε υποβαθμισμένες συνθήκες στέγασης και ανησυχούν για τον επερχόμενο κίνδυνο ότι δεν θα μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα μέχρι την επόμενη φορά που θα πληρωθούν. 

Η ΕΕ υποστηρίζει τις τοπικές αρχές, τις ενώσεις και τις φιλανθρωπικές οργανώσεις που παρέχουν βοήθεια σε όσους έχουν ανάγκη. Με αυτήν τη στήριξη, μια ένωση κοινωνικής αποκατάστασης στην περιοχή Ústí της Τσεχίας, βοηθά άτομα χωρίς εκπαίδευση ή μόνιμη στέγη να σταθούν ξανά στα πόδια τους. Έτσι, ο Jaroslav Reiber εκπαιδεύτηκε στο επάγγελμα του ξυλουργού, αφού πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ενήλικης ζωής του προσπαθώντας να βρει δουλειά. Στην Ιρλανδία, ένα πρόγραμμα δωρεάν παροχής τροφίμων που χρηματοδοτείται από την ΕΕ ενώνει φιλανθρωπικές οργανώσεις και διανομείς τροφίμων, για να προσφέρει υγιεινά γεύματα σε οικογένειες που τα έχουν ανάγκη. Η Marie Cronin, εθελόντρια φιλανθρωπικής οργάνωσης, εξηγεί πώς αυτό βοήθησε την περιοχή της στο Δουβλίνο. 

Ο Jaroslav και η Marie έριξαν φως στις προσπάθειες τις ΕΕ να συμβάλει στην εξάλειψη της φτώχειας.

Βάζοντας τα θεμέλια: Πώς η ΕΕ βοηθά να σπάσει ο κύκλος της φτώχειας

Ανεργία, υποσιτισμός, έλλειψη στέγης —η φτώχεια στις διάφορες μορφές της επηρεάζει πολλές οικογένειες από γενιά σε γενιά. Η ΕΕ προωθεί σε τοπικό επίπεδο την ενίσχυση των δράσεων των εθνικών υπηρεσιών, των κοινωνικών λειτουργών και των εθελοντών, με στόχο την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Κάντε κύλιση για να συνεχίσετε

Andriana Sukova

Βουλγάρα, Τμήμα Απασχόλησης, Κοινωνικών υποθέσεων και Κοινωνικής ένταξης, Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Βέλγιο

«Το τμήμα μας χρησιμοποιεί ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση της φτώχειας. Η δράση μας ποικίλλει από την κατασκευή κέντρων φροντίδας για παιδιά, έτσι ώστε οι γονείς να μπορούν να επιστρέψουν στην εργασία τους, έως την οργάνωση προγραμμάτων κατάρτισης για την ανάπτυξη δεξιοτήτων σε διάφορους τομείς και διάφορες χώρες. Σε στενή συνεργασία με τις ευρωπαϊκές χώρες, παρέχουμε ό,τι χρειάζεται, από τις βασικές υλικές ανάγκες, όπως ρούχα και στέγη, έως πρωινό για τα παιδιά στις φτωχότερες γειτονιές της Ευρώπης».

«Στο επίκεντρο της ΕΕ υπάρχει ένα δίχτυ ασφαλείας για όλους τους Ευρωπαίους —όχι μόνο στη θεωρία, αλλά και στην πράξη».

- Andriana Sukova

Zuzana Thürlová

Οργάνωση Jurta

Τσεχία

«Η οργάνωσή μας για την κοινωνική αποκατάσταση βοηθά τους ανθρώπους να βρουν εργασία και να αποκτήσουν την ανεξαρτησία τους —είτε προέρχονται από φτωχές κοινότητες γύρω από πόλεις ή μέσα σε πόλεις είτε πρόκειται για ανθρώπους με σωματικές ή διανοητικές αναπηρίες. Επίσης, απευθυνόμαστε σε νέους από ορφανοτροφεία που έχουν κλείσει τα 18 και δεν έχουν κάποιο μέρος για να ξεκινήσουν την ενήλικη ζωή τους». 

«Τα εξατομικευμένα μαθήματα κατάρτισης που προσφέρουμε είναι εφικτά χάρη στη στήριξη της ΕΕ. Είναι επίσης υπέροχο να μαθαίνουμε από ΜΚΟ άλλων ευρωπαϊκών χωρών που ασχολούνται με παρόμοιες προκλήσεις».

«Από τους 60 ανθρώπους που συμμετέχουν στα διετή μαθήματα κατάρτισης που προσφέρουμε, 40 θα βρουν δουλειά και θα καταφέρουν να την κρατήσουν.»

- Zuzana Thürlová

Jaroslav Reiber

Βοηθός ξυλουργού

Τσεχία

«Πριν από πέντε χρόνια, ζούσα σε ένα σπίτι για άτομα με ειδικές ανάγκες. Δεν είχα δουλειά, ούτε εκπαίδευση. Με την ομάδα της Jurta, εντάχτηκα σε ένα πρόγραμμα ξυλουργικής. Με βοήθησαν επίσης να βρω δουλειά, να μετακομίσω σε δικό μου σπίτι και να αρχίσω να κάνω σχέδια για το μέλλον με τη σύντροφό μου».

«Παρόλο που είναι σκληρή δουλειά, χαίρομαι που βλέπω τα παιδιά στο εργαστήριο ξυλουργικής κάθε μέρα. Είναι καλοί φίλοι. Έχοντας έναν τακτικό μισθό, έχω και την ελευθερία να επιλέγω τι τρώω και τι αγοράζω».  

«Τι κι αν η μέρα μου ξεκινά στις 4:00; Δεν θα επέστρεφα με τίποτα στην παλιά μου ζωή».

- Jaroslav Reiber

Ronan Harney

Τμήμα Απασχόλησης και Κοινωνικής προστασίας

Ιρλανδία

«Στην Ιρλανδία, χρησιμοποιούμε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για να βοηθήσουμε τις πιο ευάλωτες κοινότητες. Ειδικότερα, το πρόγραμμα FoodCloud Hubs συνεργάζεται με επιχειρήσεις τροφίμων και διανομείς, για να προμηθεύει με τρόφιμα όλες τις φιλανθρωπικές οργανώσεις της χώρας. Το πρόγραμμα δεν αφορά μόνο τη σίτιση των οικογενειών που έχουν ανάγκη. Για τους ιρλανδούς παραγωγούς και τις επιχειρήσεις που δίνουν τρόφιμα σε φιλανθρωπικές οργανώσεις, είναι πραγματικά οικονομικά αποδοτικό και δεν έτσι πάνε χαμένα λιγότερα τρόφιμα».

«1 στους 11 ανθρώπους στην Ιρλανδία βιώνει διατροφική φτώχεια. Με τη βοήθεια της ΕΕ, οι φιλανθρωπικές οργανώσεις στην Ιρλανδία παρέχουν στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη πρόσβαση σε μια νέα ποικιλία και ποιότητα τροφίμων».

 - Ronan Harney

Marie Cronin

Εθελόντρια στην οργάνωση Society of Saint Vincent De Paul

Ιρλανδία

«Είμαι υπεύθυνη για μια υποβαθμισμένη περιοχή του Δουβλίνου που ονομάζεται Cherry Orchard. Είμαι εθελόντρια εδώ και πάνω από 30 χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτού του διαστήματος, παρατήρησα ότι οι οικογένειες που επισκεπτόμαστε αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας εξαιτίας της κακής διατροφής. Γι’ αυτό, δημιουργήσαμε μια τράπεζα τροφίμων».

«Η οργάνωση FoodCloud Hubs είναι εξαιρετική, επειδή ανταποκρίνεται απόλυτα στις διατροφικές ανάγκες της κοινότητάς μας, τόσο για τους γονείς όσο και για τα παιδιά. Τώρα παρέχουμε ένα πακέτο τροφίμων κάθε εβδομάδα σε 150 οικογένειες και διοργανώνουμε μαθήματα μαγειρικής και διατροφής για τους γονείς. Στηρίζουμε επίσης ένα πρόγραμμα μετά τη λήξη των μαθημάτων στο σχολείο, όπου τα παιδιά μπορούν να έχουν ένα ζεστό γεύμα ενώ κάνουν τα μαθήματά τους».

«Μέσω του FoodCloud, η φιλανθρωπική μας οργάνωση μπορεί να κάνει τη δουλειά της καλύτερα».

- Marie Cronin

Το γνωρίζατε;

113 εκατομμύρια

Ο αριθμός των Ευρωπαίων που κινδυνεύουν από τη φτώχεια ή τον κοινωνικό αποκλεισμό. Το 27 % από αυτούς να είναι παιδιά.

43 εκατομμύρια

Ο αριθμός των ανθρώπων στην Ευρώπη που μπορούν να υποστηρίξουν οικονομικά μόνο ένα ποιοτικό γεύμα μέρα παρά μέρα.

Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους

Το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους (ΤΕΒΑ) στηρίζει τις δράσεις των χωρών της ΕΕ για παροχή υλικής βοήθειας, π.χ. τρόφιμα και ρούχα. Οι δράσεις συνοδεύονται από μέτρα κοινωνικής ένταξης και καθοδήγηση, για να μπορέσουν τα άτομα αυτά να ξεφύγουν από τη φτώχεια.

370.000

Οι τόνοι επισιτιστικής βοήθειας που παραδόθηκαν μέσω του ΤΕΒΑ το 2017.

11 εκατομμύρια

Ο αριθμός των ανθρώπων στην Ευρώπη κάθε χρόνο που αναζητούν θέσεις εργασίας, μαθαίνουν δεξιότητες και, τελικά, βελτιώνουν τη ζωή τους, χάρη στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΗΡΩΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΩΘΟΥΝ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ;

Κάποιοι ήρωες μπορεί να κατάγονται και από τη χώρα σας.

Μέσω της σύνδεσης από την ΕΕ, υπάρχει ένα δίκτυο τοπικών ηρώων που συνεργάζονται για να μας προστατεύουν από κοινωνικά προβλήματα, όπως η φτώχεια, οι επικίνδυνες εμπορικές πρακτικές, οι απάτες πιστωτικών καρτών και διάφορα άλλα. Ανακαλύψτε πώς η ΕΕ υποστηρίζει τους τοπικούς ήρωες στη χώρα σας: από κοινωνικούς λειτουργούς έως πυροσβέστες και από ειδικούς στον τομέα του εμπορίου έως επιθεωρητές της αστυνομίας.