EU PROTECTS > Naša varnost

Naša varnost

Današnji svet je lahko nevaren. Da bi bili obvarovani pred hekerji, teroristi, goljufi in tatovi, so potrebni predanost, sodelovanje in veliko trdega dela. To je boj, v katerem lahko zmagamo le skupaj. 

EU zagotavlja, da si policija in carinske službe iz različnih držav lahko izmenjujejo informacije in mednarodno sodelujejo pri reševanju teh težav. Preberite zgodbe običajnih herojev, ki so ob podpori EU pomagali onesposobiti tolpe, preprečili teroristične napade in varovali naše meje za varnejšo Evropo.  

Kibernetska kriminaliteta

„Če se kateri koli drugi starši znajdejo v tej situaciji, bi morali takoj stopiti v stik z nacionalnim centrom za varnejši internet.“

Carmen

Varno deskanje po spletu: kako nas EU ščiti na spletu

Učenje, igra, nakupovanje, klepetanje, brskanje, deljenje, všečkanje ali ljubezen: internet je v središču sodobnega življenja. Vendar se na spletu skrivajo tudi nevarnosti: neinformirane uporabnike ogrožajo nasilneži, troli, sleparji, zapeljevalci in hekerji. Zato je EU razvila zaščitno mrežo, ki ponuja pomoč in nasvete o tem, kako pametneje deskati po spletu, in to ne glede na starost.

Več informacij
Iskanje in reševanje

„Bil je dan, ki se je začel dobro, vendar končal slabo. Če ne bi bilo satelitske tehnologije in reševalnih ekip, pa bi bil še veliko slabši.“

José Dias

Iskanje igle v kopici sena: kako EU uporablja satelite za reševanje življenj

V nujnih primerih lahko hitrost in natančnost evropskega globalnega satelitskega navigacijskega sistema prihranita dragoceni čas. Ko se je belgijska jadrnica daleč od portugalske obale potapljala, so se ekipe s Portugalske, Belgije in Maroka zanašale na satelite EU, da so določile njen položaj in pripravile reševalno akcijo. 

Več informacij
Organizirani kriminal

„To je bil eden največjih primerov trgovine z ljudmi v zadnjih letih.“

Inšpektor David Diego Monserrat

Prekinitev kroga: kako je Evropa razbila obroč trgovine z ljudmi

Ko so nacionalne oblasti odkrile nasilno verigo trgovine z ljudmi, so morale hitro ukrepati. Mlade ženske, ki so jih iztrgali iz njihovih domov v Bolgariji, so bile prisiljene v prostitucijo v Španiji. V enem tednu so aretirali 34 članov tolp in osvobodili 13 žensk. Operacija je uspela zaradi usklajenih evropskih dejavnosti.

Preberite zgodbo
Varnost meja

„Migracijska kriza je eden največjih izzivov, s katerimi smo se srečali v zadnjih letih.“

Antonis Kelaiditis

Noben človek ni otok: kako agencija EU pomaga varovati meje

Ko so migranti začeli prihajati na plaže Lezbosa v Grčiji, so domačini po svojih najboljših močeh reševali življenja in nudili zatočišče. Vendar so bili lokalni organi mejne kontrole in policija kmalu preobremenjeni zaradi velikega števila prišlekov. Danes agencija EU za varovanje meja in grška obalna straža sodelujeta, da bi otoški skupnosti znova zagotovili varnost in zaščito.

Več informacij
Ekstremizem

„Kot za večino je bila radikalizacija zame nekaj, o čemer govorijo po televiziji. Vendar se je 22. maja 2017 to povsem spremenilo.“

Figen Murray

Od zavedanja do preprečevanja: kako se EU spopada z radikalizacijo po Evropi

Radikalizacija in ekstremistični pogledi so vedno obstajali, vendar so zaradi novih tehnologij in vedno večje polarizacije družbe postali posebej problematična grožnja, zlasti za mlade. Spremljajte zgodbo dveh mater, osebne dogodke, ki so ju privedli do sodelovanja pri protiradikalizacijskem delu, in dejavnosti vseevropske mreže, prek katere lahko na nov način delita svojo zgodbo in sodelujeta z drugimi izvajalci s tega področja.

Več informacij
Organizirani kriminal

„Tisti, ki so vpleteni v organizirani kriminal, ne smejo ostati nekaznovani.“

Roberto Verdugo

Skupne preiskave: kako se EU bori proti organiziranemu kriminalu

Italija je bila zadnja postaja dejavnosti kompleksne kriminalne združbe, ki se je ukvarjala s preprodajo drog, vendar so protizakonite dejavnosti te mreže segale prek italijanskih meja in izven italijanske sodne pristojnosti. Nacionalne oblasti so potrebovale pomoč EU, da so lahko ukrepale.

Več informacij

Ali ste vedeli?

50 %

vseh zločinov v nekaterih državah članicah je kibernetskih.

37 %

manj oseb, ki niso državljani EU, kot v predhodnem letu je v EU v letu 2017 bivalo nezakonito.

910

morebitnih žrtev trgovine z ljudmi je bilo leta 2017 identificiranih v operaciji, ki je trajala teden dni ter vključevala 22 držav EU in več kot 4.000 lokacij.

230 milijonov evrov

je vrednost napačno uporabljenih zdravil in dopinških snovi, ki so bile decembra 2017 zasežene v okviru največje operacije boja proti preprodaji drog, pri čemer je bilo aretiranih 111 oseb.

ALI POZNATE LOKALNE HEROJE?

Odgovor je verjetno „Da“. V vsakem kotičku EU so lokalni heroji, ki si neprestano prizadevajo za našo varnost. Preberite zgodbe o herojih iz vaše bližine.